Slovenski moški izmed vseh na svetu največ časa na dan opravljajo gospodinjska opravila

foto: freepik.com

Dragi moški, resnično upam, da ste že naleteli na graf Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), v katerem ste postavljeni na visoko prvo mesto!

Če pa ste slučajno spregledali, ko se je kakšen od vaših prijateljev na družabnih omrežjih s tem hvalil, naj vam povem, za kaj gre: slovenski moški v opravljanju gospodinjskih opravil pometete z vso svetovno konkurenco!

Na dan namreč v povprečju opravite 114 minut gospodinjskega dela. Kar je skoraj dve uri. Ne poznam sicer metode, po kateri so prišli do teh rezultatov in v primeru, da so anketiranci podajali samooceno, bi te minute lahko postale stvar razprave. 🙂 A osebno mislim, da vam mnoge ženske iz srca vzklikamo, da smo ponosne na vas!

Skrb za dom v današnjem tempu

Današnji način življenja družin je pripeljal do nekako logične posledice, da za dom skrbita oba. V gospodinjstvu, kjer sta oba, mož in žena, zaposlena za poln delovni čas, je stvar dogovora in pogovora, kako bosta prevzela odgovornost tudi za gospodinjska opravila. Brez tega se lahko stalno vrtita v krogu obtoževanja in občutka preobremenjenosti.

Pogosto se zaplete, ko eden izmed zakoncev ne čuti, da drugi spoštuje njegovo opravljeno delo.

Prepiri okoli tega, kdo koliko naredi (in koliko česa ne naredi) so namreč med zakonci eni najpogostejših. Zakaj? Ker smo utrujeni od služb, ker opravilom ni videti konca, ker imamo občutek, da smo sami za vse. Ker pogosteje vidimo, kaj ni narejeno kot tisto, kar je. Ker je lažje godrnjati, kot narediti. In ker so stvari, ki so nekomu visoko pomembne, da se opravijo, drugemu zadnja mar.

Odkrit pogovor z jasno izraženimi pričakovanji z obeh strani v tem vrtincu lahko naredi čudež!

Spoštovanje do opravljenega dela

Pogosto se zaplete, ko eden izmed zakoncev ne čuti, da drugi spoštuje njegovo opravljeno delo, pa najsi bo to doma ali v službi. Kadar postane samoumevno, da k hiši pridejo prihodki ali da je večerja na mizi in perilo oprano, takrat se rada pojavi nejevolja. Na drugi strani pa vsak z veseljem dela, če je njegovo delo spoštovano, pa naj bo še tako ponavljajoče se ali naporno. Kdaj ste torej nazadnje svoji ženi ali svojemu možu povedali, da cenite njegovo delo?

Vir: twitteT

Gospodinjska opravila ali skrb za dom?

A naj se vrnem na začetek: ne glede na to, kako naporna je naša služba in koliko ur prebijemo v njej, imamo tudi dom. Tu živimo, ljubimo, počivamo, kuhamo, se igramo. V hvaležnosti za košček raja, v katerega se ne glede na težavnost dela vračamo, je zanj potrebno tudi skrbeti. Zanj in za tiste, ki v njem skupaj prebivamo. Vsi prispevamo, da se v njem počutimo dobro, vsak po svojih zmožnostih, talentih, časovnih omejitvah. Ne gre za gospodinjska opravila, gre za skrb za dom. In, saj veste, če se delo razporedi, ostane več časa za druge stvari. 😉

Ni potrebno, da vsi kuhamo, peremo, sesamo. Da vsi menjamo žarnice, skrbimo za urejenost vrta, postlane postelje. Da vsi skrbimo za urejen dovoz, za po(s)pravljene predale, za puščajoča korita, za red v garaži. Potrebno pa je, da je skrb za dom stvar dogovora in spoštovanja. In očitno ste slovenski moški v obojem dokazali, da ste brez konkurence! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja