Še o protibolečinskih sredstvih med porodom

Thumbnail

S strahom pred porodno bolečino se lahko spopadamo tudi tako, da se dobro informiramo o njej in prednostih, slabostih ter tveganjih uporabe protibolečinskih sredstev, ki so na voljo v slovenskih porodnišnicah.

Porodna bolečina je najpogostejši strah, s katerim se spopadajo ženske ob pripravah na svoj porod (več: Zakaj nas je strah naravnega poroda).

Sem zagovornica naravnega poroda. Ne zato, ker bi menila, da mora ženska med porodom trpeti, ampak zato ker vem, da je naše telo v večtisočletni zgodovini razvilo vse potrebne mehanizme, da je naravni porod za žensko in otroka najbolj varen in zdrav.

Kot obporodna spremljevalka in mama, ki je trikrat rodila brez uporabe protibolečinskih sredstev, sem zagovornica naravnega, fiziološkega poroda. Ne zato, ker bi menila, da je fiziološki porod vreden več ali da morajo ženske med porodom trpeti, kot pogosto poslušam, ko omenim naravni porod. Pač pa zato ker vem, da je naše telo v večtisočletni zgodovini razvilo vse potrebne mehanizme, da je nemoten fiziološki porod tako za žensko kot za otroka najbolj varen in zdrav. Omogoča jima najboljše navezovanje in vzpostavljanje dojenja po porodu (več o tem: Porodna hormonska simfonija). 

Kako se spopasti s strahom pred porodom?

Menim, da je strah pred porodom in porodno bolečino najlaže razrešiti, če ženska ve, kaj naj med porodom pričakuje in kako porod poteka. Vedeti mora, od kod izvira porodna bolečina, kakšen je njen namen in kakšni so drugi (alternativni) načini za njeno zmanjševanje ali preprečevanje (gibanje med porodom, voda, masaža, dihanje, glasovi …). Žal se na brezplačnih delavnicah v zdravstvenih domovih in porodnišnicah tej temi pogosto ne posvečajo dovolj.

Kar bi morala vedeti vsaka ženska, ki se pripravlja na porod, je, da nam je porodna bolečina za razliko od vsake druge bolečine, ki jo doživljamo, v pomoč.

Kar bi morala vedeti vsaka ženska, ki se pripravlja na porod, je, da nam je porodna bolečina za razliko od vsake druge bolečine, ki jo doživljamo, v pomoč. Potrebna je zato, da vemo, kako najlažje pomagamo otroku med porodom.

Zagotovo mu pomagamo z gibanjem. Ko se porodnica giba, se porodna bolečina zmanjša. Gibanje in pokončni položaji so med porodom otroku pomagajo, da se lahko spusti po porodnem kanalu in omogočijo mišicam medeničnega dna, da se pravilno raztezajo. Zato je gibanje hkrati tudi najboljši način, da preprečimo poškodbe presredka med porodom.

Protibolečinska sredstva v porodnišnicah

Intravenozna zdravila

V porodnišnicah proti bolečinam navadno ponudijo različna sredstva, ki so derivati opiatov, in jih vbrizgajo v žilo (Ultiva, Dolantin). Ta zdravila delujejo kot opiati, zato se zaznavanje bolečine nekoliko omili, predvsem pa nam za bolečino postane vseeno.

Zato je porod sicer lahko lažji, ni pa tako pri vseh ženskah, saj jih po eni izmed raziskav polovica meni, da ta zdravila niso pomagala omiliti porodne bolečine.

Stranski učinki za mamo

Pogosti stranski učinki opiatnih zdravil so slabost, vrtoglavica in bruhanje. Zelo pogoste so motnje dihanja in posledično pomanjkanja kisika v krvi mame. Zaradi uporabe opiatov lahko pride tudi do znižanja pritiska in omedlevice.

Prav to so tudi razlogi za to, da mami po dodatku opiatnih zdravil ne dovolijo več gibanja, saj se bojijo, da bi padla in se poškodovala. Zato se porodna bolečina poveča in včasih ženske posledično ne zaznajo, da bi jim protibolečinska zdravila sploh pomagala.

Poleg tega morajo mami neprestano meriti pritisk in količino kisika v krvi, zato mora biti neprestano priključena na cel kup aparatov, ki ji gibanje zelo omejujejo, hkrati pa jo žice motijo pri sproščanju. Poleg tega opiati motijo sproščanje hormonov, ki sodelujejo pri porodu. Zato se porod pogosto upočasni ali ustavi in ga je treba pospeševati z dodatkom umetnih popadkov (Sintocinon).

Stranski učinki za otroka

Opiati preko posteljice prehajajo tudi v otroka. Ker delujejo na centralni živčni sistem, vplivajo na otrokovo zaznavanje, hkrati pa lahko pride do motenj v delovanju otrokovega živčnega sistema in povzročajo težave z dihanjem. Zato morajo stanje otroka neprestano nadzorovati s CTG-jem.

Po porodu so takšni otroci pogosto zaspani, niso pripravljeni na zgodnje navezovanje z mamo in imajo lahko resne težave z dojenjem. Po porodu mnogo slabše uravnavajo telesno temperaturo in imajo lahko tudi kasneje težave s pravilnim delovanjem centralnega živčnega sistema.

Ker jim jetra in ledvice, ki odstranjujejo strupe iz telesa, delujejo počasneje, se protibolečinska sredstva 5- do 10-krat počasneje izločajo iz organizma. Tako so mnogo dlje izpostavljeni njihovemu delovanju, kar seveda lahko ovira dojenje še več ur ali celo dni po porodu. Ker so njihova jetra in ledvice preobremenjeni z izločanjem tujih toksinov iz organizma, se upočasni izločanje lastnega bilirubina, ki povzroča zlatenico novorojenčkov, zato je verjetnost za blažjo in tudi hujšo obliko poporodne zlatenice mnogo večja.


“Porodna bolečina je potrebna zato, da vemo, kako najlažje pomagamo otroku med porodom.”

Epiduralna analgezija

Epiduralna analgezija je najzanesljivejše protibolečinsko sredstvo, ki zmanjša občutek bolečine pri več kot 80 odstotkih žensk. Vstavijo jo neposredno v hrbtenico med ledveni vretenci in povzroči omrtvičenje (paralizo) celotnega spodnjega predela telesa.

Stranski učinki za mamo

Najpogostejši stranski učinek, ki ga po epiduralni doživijo ženske, je padec krvnega pritiska. To lahko povzroči omedlevico in celo srčni infarkt (zelo redko), vedno pa vpliva na slabši dotok hranil in kisika k otroku.

Pogosti stranski učinki so tudi nesposobnost uriniranja, srbečica kože, tresenje, zaspanost slabost in bruhanje. Povzroči lahko tudi dvig telesne temperature pri mami, kar se zgodi petkrat pogosteje kot pri porodu brez epiduralne. Ker je lahko vzrok za povišanje temperature tudi okužba, ob povišanju temperature preventivno dodajo antibiotike.

Drugi stranski učinki za mamo:

Ker se ženska ne giblje in ne čuti pritiska, se močno podaljša iztis otroka. Zelo se zmanjša verjetnost za normalen vaginalni iztis otroka.

Močno se poveča verjetnost za potrebo po vakuumskem porodu.

Zelo se poveča verjetnost prereza presredka in resnih raztrganin presredka.

Podaljša se faza odpiranja (porod se upočasni).

Poveča se potreba po pospeševanju poroda z umetnimi popadki.

Zelo se poveča verjetnost carskega reza.

Poveča se verjetnost poporodne krvavitve in težav pri porajanju posteljice.

Močno se povečajo težave z navezovanjem in dojenjem otroka.

Možne so dolgoročne težave z glavoboli.

V zelo majhnem deležu pride do poškodb hrbtenice in trajne paralize.

Zaradi težav z dihanjem in nizkim krvnim pritiskom je lahko epiduralna analgezija celo življenjsko nevarna.

Zaradi velike možnosti različnih težav je treba ves čas poroda spremljati količine kisika v materini krvi, merjenje krvnega pritiska, spremljanje otrokovega srčnega utripa (CTG), dodajanje zdravil, ki preprečujejo stranske učinke.

Obenem se mama med porodom ne more gibati, pogosto se močno upočasni ali ustavi, zato ga je treba pospeševati.

Ker mati ne more urinirati, morajo urin odvajati s katetrom.

Zato pravimo, da uporaba epiduralne analgezije povzroči uporabo kaskade medicinskih intervencij, ki se pogosto zaključijo z vakuumskim porodom ali carskim rezom.

Stranski učinki za otroka

Če ima med porodom mama povišano temperaturo in sumijo na okužbo, ki je še posebej nevarna za otroka, otroka po porodu takoj odvzamejo in ga temeljito pregledajo. To pomeni, da otrok takoj po rojstvu doživi mnoge invazivne preiskave, aplikacijo antibiotikov in dolgo ločitev od mame. V neki študiji so ugotovili, da se po porodu z epiduralno to zgodi kar vsakemu tretjemu novorojenčku.

Kot vas druga zdravila, ki jih mama prejme med porodom, tudi zdravila, ki jih prejme z epiduralno analgezijo, prehajajo v otroka. Tudi pri epiduralni pogosto uporabljajo predvsem derivate opiatov, zato se pri novorojenčkih pojavljajo vsi zgoraj našteti stranski učinki (zaspanost, težave z dihanjem, zlatenica, težave pri dojenju …).

Pri novorojenčkih, rojenih z epiduralno, so ocene po Apgarju (barva kože, odzivnost, refleksi, dihanje) zelo pogosto mnogo nižje od novorojenčkov rojenih brez medicinskih intervencij. Študije so pokazale, da imajo novorojenčki, rojeni s pomočjo epiduralne analgezije, težave z zaspanostjo, slabšo odzivnostjo in dihanjem ter uravnavanjem telesne temperature še več dni po rojstvu.

Dr. Špela Peternel, voditeljica obporodnih izobraževanj, obporodna spremljevalka

Več:

– Porodna bolečina: Posezimo po naravnem!
– Še o naravnih načinih lajšanja porodne bolečine

Vir: sarahbuckley.com, childbirthconnection.org

Foto: babble.com, parentdish.ca

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja