Še o naravnih načinih lajšanja porodne bolečine

Thumbnail

Nadaljujemo s predstavitvijo naravnih načinov, ki nam pomagajo lajšati porodno bolečino.

Spreminjanje porodnih položajev

Gibanje je med porodom izjemno pomembno, saj se tako prilagajamo temu, kaj otrok med porodom potrebuje in tako precej olajšamo porodno bolečino. S tem pa mu hkrati pomagamo, da je tudi zanj porod manj naporen.

Ugodni porodni položaji, ki lajšajo porodno bolečino:

  • Hoja (po ravnem in po stopnicah),
  • ples,
  • zibanje naprej in nazaj,
  • pokončno sedenje (to je pogosto najudobnejši položaj, da se  pospeši začetna faza poroda),
  • sedenje na porodni žogi (žoga za aerobiko),
  • počep (zelo koristen v kasnejših fazah poroda),
  • položaj »mačke« (klečanje na rokah in nogah – položaj je zelo priporočljiv, ko se med porodom pojavijo bolečine v križu).

Naravne protibolečinske metode

Med porodom so zelo koristne tudi naravne protibolečinske metode kot so hipnoza in akupunktura. Ker po mojem vedenju teh tehnik v porodnišnicah pri nas ne izvajajo, si med porodom z njimi ne moremo pomagati. Vsekakor pa obe tehniki pomagata tudi, če se z njima pripravljamo na porod v času nosečnosti.

Naturopatija

Pred porodom se lahko posvetujemo z naturopatom homeopatom ali pa se obrnemo na obporodne spremljevalke, ki znajo usmeriti do ustreznih strokovnjakov. Ti vam lahko svetujejo uporabo preparatov, ki med porodom lajšajo bolečine na naraven, otroku in nam prijazen ter neškodljiv način. Pri tem izjemno dobro delujejo Bachove cvetne esence, homeopatska zdravila, zdravila iz kitajske medicine in nekatera zelišča.

TENS

TENS je elektronska naprava za lajšanje bolečin. Na predel križa ob hrbtenici namestimo dve elektrodi, nato pa z napravo uravnavamo moč električnih dražljajev, ki jih elektrodi oddajata ob hrbtenico. Ker telo dobiva zunanje električne dražljaje, jih zaznavajo možgani, ne pa dražljajev, ki jih pošilja telo v obliki popadkov in porodne bolečine. Na ta način zunanji elektronski dražljaji blokirajo naše lastne občutke porodne bolečine.

Okolje

Na potek poroda in na porodno bolečino zelo vpliva tudi, kako se med porodom počutimo. Pomembno je, da se v okolju počutimo varno, da se v njem lahko sprostimo. Zato je dobro, da je okolje, kjer rojevamo, mirno, da so vrata in okna zaprta, zavese zagrnjene, da je v sobi čim bolj nežna svetloba, da so ljudje okoli nas umirjeni in tihi. Pomaga nam, če se lahko sproščamo ob svoji glasbi in če lahko med porodom nosimo svoja, udobna oblačila.

Aromaterapija

Za naše dobro počutje in posledično sproščenost je zelo pomemben tudi vonj prostora, v katerem rojevamo. Zato je, še posebej če rodimo v porodnišnici, zelo priporočljivo, da se prostor prezrači ali pa se ga med porodom nežno odišavi z ustreznimi eteričnimi olji. vendar moramo biti ob tem previdni: Eterična olja lahko porod pospešijo ali ustavijo, zato moramo vedeti, katera izmed njih so za porod primerna. Še bolj pomembno pa je, da se zavedamo, da je otrokov primarni način spoznavanja mame, njegov voh. Zato uporabo močnih dišav in mazanje (ali masaža) mamice z eteričnimi olji ali odišavljenimi kremami med porodom odsvetujejo.

Hrana in pijača

Mamica se mora med porodom dobro počutiti, da lahko ta poteka čim bolj nemoteno in da ima dovolj energije, da se mišice maternice lahko nemoteno krčijo. Za nemoteno delovanje maternice bi morala mamica popiti najmanj 1,5 dcl tekočine na uro. Prav tako je pomembno, da med porodom dobi tudi dovolj elektrolitov in lahke, enostavno prebavljive hrane. Raziskave so namreč pokazale, da uporaba hrane in pijače med porodom ne škoduje, lahko pa ga celo skrajšata.

Več:

Porodna bolečina: Posezimo po naravnem!
Še o protibolečinskih sredstvih med porodom

Foto: birthtakesavillage.com, essentialbaby.com.au

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja