Se deklice kmalu ne bodo več smele igrati dekliških, fantje pa fantovskih iger?

Foto: Canva

Ob novicah o absurdnostih teorije spola, vzgajanju »brezspolnih« otrok in preganjanju moških lastnosti se hitro zdi, da iz muhe delamo slona. A stvari se v resnici spreminjajo in ideje, ki presegajo domišljijo, postajajo norma. Najnovejši dokaz so »brezspolna« šolska igrišča v Franciji, kjer se otroci ne bodo več igrali »fantovskih« in »dekliških« iger.

Igrišča brez prostora za nogomet

V francoskem mestu Rennes so mestne oblasti ugotovile, da se šolarji med odmori po igrišču razporedijo po spolu: fantje so običajno na sredini, deklice ob straneh. Ker gre po njihovem mnenju za škodljive »stereotipe na podlagi spola«, so se Svoboda ne pomeni siljenja, naj počnemo politično (ali spolno) »korektne« stvari, ampak da se lahko v vsej svobodi odločimo, kaj si kot moški in ženske v resnici želimo.odločili, da nove šole opremijo z »brezspolnimi« igrišči, katerih cilj bo spodbujanje enakosti med dekleti in fanti. Prva takšna šola naj bi začela delovati leta 2023.

»Otroci so prežeti z idejo, da moški in ženske nimajo enake vrednosti, tudi mešani razredi ne zagotavljajo enakosti med dekleti in fanti,« je ob tem izjavila rennska mestna svetnica Geneviève Letourneux, ki je zadolžena za pravice žensk. Sporno se ji zdi, da fantje na igrišču zasedejo osrednji prostor, s čimer naj bi deklice potisnili v neenakopraven položaj. Cilj novih igrišč bodo zato »aktivnosti, ki so manj povezane s spolom«. Prvi ukrep bo ukinitev nogometnih igrišč z narisanimi belimi črtami.

Se res ne spomnite svojih šolskih dni?!

Nebuloze, ki bi jih lahko uvrstili v kategorijo prvoaprilskih šal, žal postajajo realnost. Med geniji v rennskem mestnem svetu se verjetno nihče ne spomni svojih šolskih dni in tega, da so fantje z veseljem noreli na igrišču, punce pa smo se igrale (in kasneje predvsem klepetale) ob robu. Ker nam je tako pasalo! Če bi nas nekdo v imenu enakosti naganjal na sredino, češ da si moramo izboriti prostor med fanti, bi to doživljale kot skrajno obliko teženja s strani odraslih, ki nimajo pojma. Ravno tako, kot bi bila za fante kazen, če bi morali namesto nogometa ob strani klepetati s puncami.

Nasilje je žal prisotno na vsakem šolskem igrišču, vendar je porazdeljeno med oba spola, vsekakor pa zanj niso odgovorni le fantje, ki si »prisvojijo boljši del«. Poleg tega se proti njemu ne bori z absurdnimi ukrepi, ki kaznujejo fante, ampak s predanimi učitelji, ki sproti pomagajo reševati spore.

Je sramotno biti fant ali punca?

Zadnje čase imam občutek, da biti moški ali ženska, fant ali punca ni več nekaj čudovitega, ampak postaja neprimerno. Namesto da bi se veselili medsebojnih razlik in dopolnjevanja, se borimo za njihovo izničenje. Je sramotno, če se deklica rada igra s punčkami in klepeta s prijateljicami? Zakaj je narobe, če fant raje brca žogo, kot da bi previjal dojenčka? Se bližajo časi, ko si nam babica v porodnišnici ne bo več upala reči: »Punčko imate,« da nas slučajno ne bi užalila, ker smo se npr. odločili, da bomo rodili fanta ali morda androgina?

 

Vesela sem, da smo prerasli čase strogih stereotipov, ko fantje niso smeli jokati, punce pa ne plezati po drevesih. A svoboda ne pomeni siljenja, naj počnemo politično (ali spolno) »korektne« stvari, ampak da se lahko v vsej svobodi in brez pritiska različnih lobijev odločimo, kaj si kot moški in ženske v resnici želimo. Pa čeprav gre za tako “nazadnjaške” stvari, kot so dekliška roza krilca in fantovska žoga.

Viri: famillechretienne.fr, huffingtonpost.fr

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja