Rituali hvaležnosti v družini

Foto: Canva

Zavestna hvaležnost nas dela srečnejše, hkrati pa je lahko tudi družinski ritual, s katerim lahko premišljujemo in sklenemo dan.

Oglaševanje, družbeni mediji in revije nam neprekinjeno razlagajo, kaj vse je potrebno, da bi bili končno srečni. In predvsem, kaj vse moramo za to kupiti. Zakaj se ne bi osredotočili na tisto, kar že imamo?

Iz psihologije vemo, da se hvaležni ljudje bolje počutijo, so bolj socialno povezani in pogosto tudi bolje spijo. Vendar pa za preusmeritev pozornosti na hvaležnost pogosto potrebujemo nekaj vaje. Hvaležnosti se moramo naučiti. Projekt učenja hvaležnosti pa je še toliko lepši, če se ga lotite skupaj z otroki.

Poiščite ritual hvaležnosti za vso družino

Hvaležni ljudje se bolje počutijo, so bolj socialno povezani in pogosto tudi bolje spijo.Otroci obožujejo rituale – saj so njihova stalnica in oporna točka v živahni dnevni rutini. Še posebej zvečer, ko je dneva konec in se počasi začnejo odpravljati spat, se zdi čas prav primeren, da vanj umestimo tudi ritual hvaležnosti. Mnogim otrokom namreč spanje ni ravno najbolj zabavna reč, ko pa dan ponuja toliko zabave, ki je med spanjem nočejo zamuditi 🙂

Zato je pregled dneva, ob katerem družina skupaj poglda na doživeto, se o tem pogovori in na zabaven način zapiše poudarke, za otroke lep način, na katerega se lažje poslovijo od dneva in zaspijo.

Nekaj idej za ritual hvaležnosti:

  • Ob večerji vsak družinski član pove, za kaj je danes hvaležen. Ker je večerja in je družina zbrana skupaj, lahko vsi delijo svoje pozitivne izkušnje, družina pa se tako tudi povezuje.
  • Najboljši del dneva vsak družinski član ustvarjalno upodobi na plakatu – če je poudarek tudi na tem, da vsak dan uporabite drugo tehniko (npr. barvice, voščenke, tempere, črno-belo, v kvadratkih, stripu …) to še poveča zanimanje in spodbuja kreativnost družinskih članov.
  • Pred spanjem se pogovorite o tem, kaj ste danes doživeli. Za tiste, ki se še posebej težko poslovijo od dneva dodajte tudi majhen pogled na jutrišnji dan.
  • Naredite zahvalni dnevnik ali seznam stvari, za katere ste hvaležni. Negovo oblikovanje lahko prpustite odtokom, ieje pa lahko razvijate tudi s spletnimi »Bullet Journal« idejami. Te bodo tako vam kot tudi otrokom prišle prav pri delanju seznamov, urnikov in učenju na bolj ustvarjalen način.

Glede na starost so za sodelovanje otrok primerna različna vprašanja – manjši otroci si ne morejo prav veliko pomagati z besedo »hvaležnost«, ko jo slišijo prvič:

  • Kaj je bilo danes še posebej dobro?
  • V čem si danes užival?
  • Kaj ti je bilo v vrtcu najbolj všeč?

Če si zadate izziv, da se stvari na vašem seznamu/listu/plakatu ne ponavljajo, se boste urili tudi v hvaležnosti do manjših stvari, ki bi jih sicer prezrli. Kmalu boste opazili, da se že čez dan spomnite reči, ki jih lahko napišete na seznam.

S tem boste doživeli dvojno radost nad nečem, kar bi sicer lahko prezrli. Čudovito, kajne? Potem morate takoj začeti – za kaj ste danes hvaležni?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja