Resnica proti sodobni cenzuri: Film o direktorici klinike za splave, ki je postala glasna zagovornica življenja

Thumbnail

Pretekli vikend je v ameriške kinematografe prišel film Unplanned, po resnični zgodbi Abby Johnson, ki se je iz direktorice klinike Planed Parenthood (PP) za splave, prelevila v zagovornico pravic nerojenih otrok.

Ko je direktorica klinike Planed Parenthood videla boj nerojenega otroka za življenje …

Abby Johnson je pri PP najprej sodelovala kot prostovoljka, nato pa se je s prizadevnostjo hitro povzpela in postala najmlajša direktorica klinike v državi, leta 2008 je prejela celo naziv najbolj predane uslužbenke leta. A le eno leto kasneje je bila priča splavu v 13. tednu, ki si ga je ogledala prek ultrazvoka in videla zarodkov boj za življenje. V hipu je spremenila stališče, dala odpoved in se pridružila gibanju za življenje.

Igrani film, posnet po knjigi, ki jo je Johnsonova napisala o dogajanju iz tistega obdobja, tudi o sodnih bojih s kliniko, ki jo je včasih vodila, je seveda v ZDA dvignil veliko prahu. Najprej s tem, da mu je filmsko združenje zaradi nasilja podelilo strogo oznako R (restricted – pomeni, da je ogled osebam mlajšim od 17 let priporočen v spremstvu staršev), s čimer so omejili občinstvo, ki si ta film sploh sme ogledati, a so hkrati nehote priznali, da je splav, ki je v filmu nazorno prikazan, nasilno dejanje.

Pogumno za resnico

Potem pa se je zapletlo še s Twitterjem, ki do tega trenutka, štiri dni po premieri, računu filma še vedno ne želi podeliti naziva „uradni profil“. Veliko podpornikov filma je tudi poročalo, da so filmu Unplanned začeli slediti, pa so kasneje ugotovili, da je Twitter njihovo sledenje samodejno odsledil. Tudi upravljalci profila so opazili veliko nihanje v številu sledilcev – v nekaj urah so z 200 tisoč padli le na nekaj sto sledilcev.

Vendar so ustvarjalci filma kljub temu zadovoljni – že v premiernem vikendu se je zaradi filma v blagajne nateklo 6 milijonov dolarjev, kar je film zavihtelo na 5. mesto med vsemi filmi, ki so se začeli v ZDA predvajati ta konec tedna. Pravijo, da so že pred filmom vedeli, da so se zoperstavili močnemu nasprotniku in so bili na nasprotovanje pripravljeni. Kljub temu se jim je zdelo vredno resnico o splavu ponesti med ljudi.

Napovednik filma si lahko ogledate tudi tukaj:

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

  1. Nihče jim ni povedal. Tudi…
    Nihče jim ni povedal. Tudi ti, si bil nekoč TO. Otrok v materinem telesu del nje in sam(o)svoj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja