Resnica proti sodobni cenzuri: Film o direktorici klinike za splave, ki je postala glasna zagovornica življenja

Thumbnail

Pretekli vikend je v ameriške kinematografe prišel film Unplanned, po resnični zgodbi Abby Johnson, ki se je iz direktorice klinike Planed Parenthood (PP) za splave, prelevila v zagovornico pravic nerojenih otrok.

Ko je direktorica klinike Planed Parenthood videla boj nerojenega otroka za življenje …

Abby Johnson je pri PP najprej sodelovala kot prostovoljka, nato pa se je s prizadevnostjo hitro povzpela in postala najmlajša direktorica klinike v državi, leta 2008 je prejela celo naziv najbolj predane uslužbenke leta. A le eno leto kasneje je bila priča splavu v 13. tednu, ki si ga je ogledala prek ultrazvoka in videla zarodkov boj za življenje. V hipu je spremenila stališče, dala odpoved in se pridružila gibanju za življenje.

Igrani film, posnet po knjigi, ki jo je Johnsonova napisala o dogajanju iz tistega obdobja, tudi o sodnih bojih s kliniko, ki jo je včasih vodila, je seveda v ZDA dvignil veliko prahu. Najprej s tem, da mu je filmsko združenje zaradi nasilja podelilo strogo oznako R (restricted – pomeni, da je ogled osebam mlajšim od 17 let priporočen v spremstvu staršev), s čimer so omejili občinstvo, ki si ta film sploh sme ogledati, a so hkrati nehote priznali, da je splav, ki je v filmu nazorno prikazan, nasilno dejanje.

Pogumno za resnico

Potem pa se je zapletlo še s Twitterjem, ki do tega trenutka, štiri dni po premieri, računu filma še vedno ne želi podeliti naziva „uradni profil“. Veliko podpornikov filma je tudi poročalo, da so filmu Unplanned začeli slediti, pa so kasneje ugotovili, da je Twitter njihovo sledenje samodejno odsledil. Tudi upravljalci profila so opazili veliko nihanje v številu sledilcev – v nekaj urah so z 200 tisoč padli le na nekaj sto sledilcev.

Vendar so ustvarjalci filma kljub temu zadovoljni – že v premiernem vikendu se je zaradi filma v blagajne nateklo 6 milijonov dolarjev, kar je film zavihtelo na 5. mesto med vsemi filmi, ki so se začeli v ZDA predvajati ta konec tedna. Pravijo, da so že pred filmom vedeli, da so se zoperstavili močnemu nasprotniku in so bili na nasprotovanje pripravljeni. Kljub temu se jim je zdelo vredno resnico o splavu ponesti med ljudi.

Napovednik filma si lahko ogledate tudi tukaj:

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Nihče jim ni povedal. Tudi…
    Nihče jim ni povedal. Tudi ti, si bil nekoč TO. Otrok v materinem telesu del nje in sam(o)svoj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja