Reke ni treba potiskati

Thumbnail

Zelo malo je poznano dejstvo, da v zadnjih sekundah poroda potiskanje na silo (ne da bi ženska čutila potrebo po tem) ni potrebno oz. celo ni zaželeno. Rek: “Ne potiskajte reke, saj teče sama po sebi,” zagotovo velja tudi za porod.

 

Tatje-Broussard je začela raziskovati koncept potiskanja pri porodu po tem, ko ji je njena starejša prijateljica povedala svojo izkušnjo medicinsko vodenega poroda pred 20 leti. Prijateljica je dobila splošno anestezijo, zaradi katere je bila nezavestna večino poroda, zbudila pa se je ravno v času, ko se je porodila glavica. Hitro je poklicala medicinske sestre, ki so za bližnjo mizo igrale karte.

Tatje-Broussard se je spraševala, če ženske lahko rodijo brez težav, ko so nezavestne, zakaj morajo potem vložiti ogromno truda, ko so budne? Ugotovila je, da do 1920. leta ženskam niso dajali navodil za potiskanje v drugi fazi poroda. Po letu 1920  pa so zdravniki “določili”, da je druga stopnja poroda nevarna za nerojenega otroka. Upali so, da bodo s potiskanjem hitreje dobili otroka ven. Nekoč so celo materam svetovali, naj začnejo pritiskati že kar na začetku poroda.

Ni potrebno, da bi bil porod proces, ki bi potekal na silo. Lahko se nežno odvija v harmoniji z naravnim ritmom. Do sredine petdesetih let se je veliko ljudi začelo zavedati, kako pomembna je sprostitev in umiritev v prvi fazi poroda, ker je druga faza povezana s precej fizičnega napora. 

Do leta 1980 so znanstveno dokazali, da druga faza poroda ni nevarna za otroka, ampak dejansko pomaga spodbujati prebavo, izločanje in dihanje. Potiskanje pa je po drugi strani lahko nevarno tako za mamo in njenega otroka. Ko ženska potiska, zadržuje sapo. Kisik ne pride do maternice, zaradi česar je njeno krčenje težje in bolj boleče. Kisik pa ne pride niti do otroka. To lahko povzroči padec plodovega srčnega utripa ter morebitne poškodbe možganov. 

Posledice potiskanja na silo:

  • Med intenzivnim naporom se dojenčkova glava in popkovnica stisneta, kar upočasni bitje srca in povzroči hipoksijo (pomanjkanje kisika).
  • Raztrganje presredka je pogostejše pri ženskah, ki so daljši čas potiskale. 

 

Študije tudi kažejo, da potiskanje ne pospeši poroda.

Seveda pa to ne pomeni, da bi ženska morala ignorirati željo po potiskanju. Pomeni le to, da naj ne potiska samo zato, ker ji tako narekuje babica.

Porod je ustvarjalno dejanje in kot vsa ustvarjalna dejanja ne more biti prisiljen. Vztrajanje pri potiskanju je preprosto odraz našega kulturnega odnosa, da sta sila in naglica boljši od zaupanja in potrpežljivosti.

 

Vir: Laura Shanley, Brez pomoči ob rojstvu otroka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja