Razkrila pretresljive prakse klinik za splave, zdaj jima grozi do 20 let zapora

Thumbnail

Obtožbe, da ameriška organizacija Planned Parenthood prodaja telesne dele splavljenih otrok, so se nazadnje obrnile proti novinarjema, ki sta pod krinko naredila posnetke spornih sestankov. Grozi jima do 20 let zapora.

 

Planned Parenthood (enota Zalivske nižine) ni zagrešila ničesar, resne kršitve sta naredila le pro-life novinarja, ki sta vodstvo klinik pod krinko snemala – tako je v ponedeljek sklenila velika porota v Teksasu.

Posnetki naj bi kazali na nelegalno prodajo organov splavljenih zarodkov

Julija in avgusta lani je Center za napredek v medicini objavil serijo posnetkov, ki razkrivajo odnos pomembnih zaposlenih pri Planned Parenthoodu do prodaje oziroma posredovanja telesnih delov splavljenih zarodkov zainteresiranim podjetjem. Prodaja je po ameriški zakonodaji prepovedana, dovoljeno pa je doniranje tkiv v raziskovalne namene.

Posnetke sta pod krinko posnela 27-letni David Daleiden in 61-letna Sandra Meritt, ki sta se izdajala za predstavnika novoustanovljenega biotehnološkega podjetja BioMax. Njuno raziskovanje potencialno spornega in ilegalnega početja Planned Parenthooda je trajalo tri leta in ustvarilo na tisoče ur skrivnih posnetkov.

Sporne posnetke, ki naj bi dokazovali, da Planned Parenthood služi s prodajo telesnih delov splavljenih zarodkov in prilagaja postopke splava tako, da pridobi čim bolje ohranjene organe, je Center za napredek v medicini drugega za drugim objavljal lani poleti. (O tem smo na iskreni.net takrat poročali v več člankih: 1, 2, 3, 4).

Planned Parenthood je ves čas zavračal očitke in trdil, da gre zgolj za doniranje organov splavljenih zarodkov, z denarjem, ki jim ga podjetja za to plačajo, pa naj bi povsem legalno zgolj krili pri tem nastale stroške.

Težke posledice za Planned Parenthood

Po objavi spornih posnetkov so v več ameriških zveznih državah sprožili preiskave o Planned Parenthoodu, v ameriškem senatu pa so na pobudo republikancev osemkrat glasovali o ukinitvi državnega financiranja te največje ameriške ponudnice splavov. Na njenih 665 klinikah letno opravijo več kot 320.000 splavov (tretjino vseh v državi). Državna sredstva predstavljajo več kot 40 % proračuna Planned Parenthooda.

Zakon o ukinitvi financiranja, ki je bil v senatu izglasovan 7. januarja letos, je trenutno na mizi predsednika Obame, ki je sicer že prej napovedoval, da bo dal veto na tovrstne poskuse odvzemanja sredstev Planned Parenthoodu.

Preiskovali Planned Parenthood, nazadnje obtožili pro-life aktivista

Posledice za organizacijo so torej resne (finančna škoda, umik sponzorjev, okrnjen ugled …), debata v ZDA pa burna, saj je postala tudi del predsedniške kampanje.

Planned Parenthood je tako ta mesec vložil tožbo proti Daleidnu in Merittovi na zveznem sodišču v San Franciscu. Obadva pa sta bila resnih obtožb deležna tudi v zvezni državi Texas. Tam je pravzaprav teksaški guverner, republikanec Dan Patrick, avgusta lani pozval zvezno tožilko Devon Anderson k preiskavi delovanja Planned Parenthooda, a preiskava se je nazadnje obrnila v povsem drugo smer – proti aktivistoma, ki sta sporno početje razkrivala.

Kaj je pokazal sporni posnetek iz države Teksas?

Razlog za preiskavo in obtožbe v zvezni državi Teksas je predvsem posnetek raziskovalne direktorice tamkajšnje enote Planned Parenthooda, Melisse Farrell, ki v posnetku med drugim izjavi, da lahko spremenijo postopke opravljanja splavov tako, da pridobijo kar najbolje ohranjene točno tiste organe, ki jih določeno podjetje potrebuje, in to vnesejo tudi v pogodbo. To naj bi predstavljalo tudi precejšen prispevek k njihovim finančnim virom.

V istem posnetku je bilo med drugim mogoče videti primere telesnih delov 18 ali 20 tednov starega splavljenega otroka v kliniki za splave v Houstonu.  

David Daleiden: Če sem sam obtožen kupovanja, potem mora nekje obstajati tudi prodajalec.   

Obtožen zaradi »kupovanja človeških organov«

Obtožnica, ki jo je nedavno potrdila velika porota, sicer še ni javno znana, v osnovni pa Daleidna in Merrittovo bremeni “poseganja v vladne kartoteke” (najverjetneje zarad ponarejanih osebnih dokumentov, ko sta delovala pod krinko).

Daleiden je, nekoliko absurdno, poleg tega obtožen še kršitve zakona, ki prepoveduje prodajo in kupovanje človeških organov. Vsakemu od njiju grozi od 2 do celo 20 let zapora in do 10.000 USD denarne kazni, šlo naj bi namreč za zločin druge stopnje (na ravni uboja pod vplivom mamil). 

Ni kupca brez prodajalca!

V izjavi za javnost je Daleiden opozoril: »Spoštujemo proces tožilke, ob tem pa opozarjamo, da je za kupovanje fetalnih tkiv potreben tudi prodajalec. Planned Parenthood še vedno ne more zanikati priznanj s strani njihovega vodstva o prodaji organov zarodkov, kot je to zajeto v video posnetkih, ki jih lahko vidi ves svet.«

Ker velika porota v teksaški preiskavi, ki se je nazadnje obrnila proti Daleidnu in Merittovi, pri Planned Parenthoodu ni odkrila posebnih kršitev, so bili odzivi Planned Parenthooda še posebej zmagoslavni.

Predstavnica tamkajšnje lokalne enote, Rochelle Tafolla, je dejala: »Gre za zelo lepo novico, ker kaže to, kar smo trdili že od vsega začetka, in sicer, da Planned Parenthood sledi vsem pravilom in regulativam in da so ti ljudje prišli v naše prostore pod krinko dela za zdravje, medtem ko je bil njihovi pravi nameni širjenje laži. Veseli smo, da so bili ti ekstremisti obtoženi zaradi kršenja zakona.«

Uporabljali standardne metode raziskovalnih novinarjev

Daleiden in Merrittova sta za potrebe raziskave nastopala pod izmišljenima imenoma Robert Sarkis in Susan Sarah Tennenbaum in se predstavljala s ponarejenima kalifornijskima vozniškima dovoljenjema.

»Center za napredek v medicini uporablja enake tehnike preiskovanja pod krinko, kot jih uporabljajo raziskovalni novinarji že desetletja, pri čemer uresničujejo pravico do svobode govora in medijskega delovanja po Prvem amandmaju, pri tem sledimo tudi zakonodaji,« se je na obtožbe odzval Daleiden.

Obtoženi nepravilnosti, ki so jih razkrivali?

Gibanja za življenje v ZDA, ki opozarjajo na absurdnost tega, da je nekdo, ki je skušal razkrivati neko nepravilnost, nazadnje sam obtožen točno te nepravilnosti, so pripravila peticijo v obrambo Daleidna in Merrittove.

Viri: lifesitenews.com, heritage.org, heavy.com

Foto: vimeo.com, foxnews.com, heavy,com. 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja