Prostitutke pri papežu

Thumbnail

Skupina francoskih prostitutk je prejšnji teden poromala v Rim. V sredo dopoldne so med splošno avdienco na Trgu Svetega Petra sedele na častnem mestu, sebe pa so opisale kot »ženske ki si želijo svojega mesta v Cerkvi«.

Želja po srečanju s »papežem ubogih«

Za romanje so zaprosile ženske, ki živijo »od ulice in na ulici«. Ker je papež Frančišek znan po tem, da se tudi sam pogosto poda na ulico, med ljudi z obrobja, so si ga želele spoznati.

Potovanje je pred enim letom začela pripravljati francoska prostovoljna organizacija Aux captifs la libération, ki služi ljudem z ulice. Vsaka od žensk, ki se ga je želela udeležiti, je na papeža naslovila posebno pismo, v katerem je izrazila svojo željo in molitve, da bi ga srečale na zasebni avdienci. Ko je s Svetega sedeža prišel odgovor, so bile razočarane: odgovor je bil negativen. Kljub razočaranju so se odločile, da vseeno poromajo v Rim: »Bomo šle pa na papeževo splošno avdienco!«

Presenečenje v Vatikanu

Prejšnji teden so končno prispele v Rim. Bilo jih je manj, kot si jih je želelo na pot, saj nekatere niso imele urejenih osebnih dokumentov. Na programu so imele tako romarske kot turistične postanke, potovanje pa je bilo prilagojeno njihovemu zdravstvenemu stanju, saj je bila najstarejša romarka stara kar 76 let. Najpomembnejši trenutek je bila sredina splošna avdienca na Trgu Svetega Petra.

Tam jih je čakalo ogromno presenečenje. Ker jih papež ni mogel sprejeti zasebno, so jim na trgu dodelili posebno mesto prav nasproti kardinalov. Ena od organizatork potovanja, Murielle, pa je sedela … med kardinali.

Po koncu kateheze, med katero je papež spregovoril o pomenu zaroke, ko so snemalci že pospravljali svojo opremo, se je papež odpravil naravnost k njej. Ko mu je hotela razložiti o poslanstvu organizacije Aux captifs, jo je prekinil, da jo dobro pozna. Nato jo je z nasmeškom poslušal, kako mu je naštevala imena svojih ljubimcev. Na koncu je vse blagoslovil in ji izročil rožni venec.

Tudi »padle ženske« si želijo svojega mesta v Cerkvi

Murielle je po srečanju pričevala, da tudi prostitutke čutijo globoko žejo po duhovnosti in si želijo svojega mesta v Cerkvi. Dodala je, da so bile nad sprejemom ganjene: »Takšne pobude vedno obrodijo sadove! Lepo je bilo vzeti vajeti v svoje roke. Drugače so vedno naše stranke tiste, ki izberejo destinacijo.«

Sprejem, ki so ga doživele, izkušnja ljubečega pogleda in romanje bodo obrodili sad v osebnem življenju, v zmožnosti odpuščanja in notranjega miru, ki ga začutijo ob srečanju s Kristusom. »Teh sadov ne moremo izmeriti, vidni so šele na dolgi rok,« je dodala Murielle, ki spremembe opaža po vsakem organiziranem romanju prostitutk v Lurd ali na kakšen drug svet kraj.

»Brez ljubezni prostovoljcev, ki delajo z osebami z ulice, nas danes ne bi bilo tu. Toda ta projekt smo začele same in pripeljale smo ga prav do papeža. Zato imamo gotovo razlog za ponos!«

Vir: www.famillechretienne.fr

Foto: tellyouall.com