Pripovedujte otroku zgodbe njegovega imena!

Vir: Shutterstock

Kakor imamo ljudje svoja življenja, tako imajo tudi imena svoje zgodbe, tesno povezane z življenjskimi zgodbami ljudi. In kakor so privlačne resnične življenjske zgodbe, so take tudi zgodbe imen: zgodba našega imena, zgodbe imen naših bližnjih in naših prednikov, zlasti pa še imen, ki jih dajemo svojim otrokom.

Ime – znamenje, kaj si ali kaj naj bi postal

Imena so bila sprva besede, ki so povedale, kakšen naj bi otrok bil ali kaj bi naj postal. Taka imena ponekod še zmeraj dajejo, nekatera tako nastala pa so se ohranila tudi pri nas ali so na novo vzniknila.

Kristjani so začeli dajati otrokom imena junaško umrlih za Kristusa, kar je sčasoma v krščanstvu postalo pravilo. Če otrok dobi ime, ki še ni svetniško, bo morda svetniško še postalo, kakor pri imenu svetniške kandidatke Cvetane Priol.

Koliko se pogovarjamo o imenih?

Ime je pečat, ki ga starši vtisnejo otroku ob rojstvu in ga spremlja do smrti ter ostane zapisano za zanamce.

Ime je pečat, ki ga starši vtisnejo otroku ob rojstvu in ga spremlja do smrti ter ostane zapisano za zanamce. Tudi Bog je svoje izvoljence klical po imenu, včasih pa jim ga je kar spremenil, kot npr. Abrahamu, Sari, Petru in Pavlu.

Zato se vprašajmo: se kdaj pogovarjamo o imenih? Ne le, katero nam je všeč in katero ne, marveč o okoliščinah izbiranja imena za otroka, znanih nosilcih imena in vsem drugem, kar je mogoče odkriti o pestrem življenju imen? Smo se že pogovarjali z otrokom o njegovem imenu? Smo mu že povedali kakšno zgodbo o njem? Če nismo, začnimo zdaj, kajti na voljo imamo zanesljiv vir z največ iztočnicami za raziskovanje življenja imen.

Slavna Tina

Na to, kakšno ime bomo izbrali svojemu otroku, vplivajo priljubljeni literarni junaki (Črtomir, Breda), filmi (Neo, Lara, Kal), popevke (Tamara, Saša), pred tem še opere (Norma), najbolj pa znane osebnosti z redkimi ali novimi imeni, med drugim tudi imena znanih Slovencev (Jonas, Tinkara, Anja, Anžej, Bor, Pika).

Ko je bila popevkarica Tina Turner v 80-ih letih prejšnjega stoletja na višku slave, je bilo tudi v Sloveniji rojenih največ Tin, mednje spada tudi najbolj znana Slovenka, Tina Maze. Življenjska zgodba Američanke Tine (to je bilo sicer njeno umetniško ime) je posneta na filmski trak, o začetkih smučanja Tine Maze pa govori otroška pravljica, ki je namenjena tako malim kot velikim Tinam.

Luka na vrhu

Na vrh lestvice priljubljenih moških imen se je ime Luka prikazalo med leti 1995–1999 in ponovno 2005–2009. Če poiščemo letnico rojstva trenutno najbolj znanega slovenskega Luka, najboljšega košarkarja na svetu, ugotovimo, da se je ta rodil sredi obdobja, ko je bilo Luka najbolj priljubljeno moško ime v Sloveniji.

Dandanes so poleg imena Luka priljubljena še druga imena, ki so jih otrokom dajali že naši predniki (Ana, Ema, Eva, Miha, Rok, Filip, Maks), prav tako pa so se kot uradno zapisana imena uveljavile še nekatere stare, klicne in narečne oblike imen, zlasti moških (Andraž, Matic, Nejc, Nace, Ožbej, Špela).

Vsestranska Neža

Svetniška imena niso povezana samo z zgodbami svetniških zavetnikov, marveč tudi z naravo in navadami naših prednikov. Tako ime Neža najdemo v pregovorih (“Sveta Neža punkelj veže, svet Boštjan ga pa nese stran.”), neža je tudi vrsta posode, bodeča neža je rastlina, nežika je sorta jabolk, priimek iz imena Neža je Nežič in en naš slovenski kraj se imenuje Sveta Neža. Nežka je prav tako junakinja več literarnih del, med drugim tudi v prvi veseloigri v slovenščini Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Poleg pomena imena Neža obstaja še kup iztočnic za raziskovanje in pripovedovanje!

Večkrat pa se zgodi ravno obratno – zemljepisna, rastlinska, živalska imena in priimki postanejo krstna imena: Soča, Sinaj, Idrija, Tomaj, Karmela; Ajda, Lan, Brina, Tisa, Klas; Lev, Srna; Vijanej, Aljaž.

Kranjski Janez, Domen, Cvetana

Janez, četudi sopomenka za Slovenca, je z različico Ivan med imeni, ki izumirajo. Ohranjajo ga druge oblike imena: prej Janko in Jani, zdaj Jan, Anže in Žan (izvirno francosko Jean). Kakor Kranjski Janez rečemo tudi Janez Novak, vendar to nista najpogostejša ime in priimek v Sloveniji.

Žiga, Jaka, Gašper, Zala, Živa in Špela so nekatera med imeni, ki jih v takšni obliki poznamo le Slovenci.

Domen je najpogostejše med moškimi imeni, ki izhajajo iz imena slovenskega književnega junaka. V Jurčičevi povesti Domen izvemo iz katerega svetniškega imena je nastalo.

Med slovenskimi svetniškimi kandidati je mistikinja Cvetana Priol, hči sadjarskega strokovnjaka Josipa Priola, ki bo, ko bo razglašena za blaženo, prva slovenska svetnica z imenom, ki je po izviru in pomenu tudi slovensko. Cvetanino ime je zanimivo samo po sebi, saj je povezano s poklicem njenega očeta, knjižnim virom o junakinji Cvetani in Malo Tereziko, ki so ji rekli Mala cvetka.

Zakladnica vednosti

V knjigi Simona Lenarčiča Vse o imenih v Sloveniji lahko vsakdo poišče vse, kar je bilo mogoče dognati o imenih (o svojem imenu in o imenih svojih bližnjih), najde iztočnice za pripovedovanje zgodb o imenih otrok in prebere marsikatero zanimivost, ki bo popestrila pogovore med ljudmi.

Zato imeti ali podariti to knjigo pomeni, imeti ali podariti zakladnico vednosti o imenih in ljudeh. Poleg tega pa je tudi odlična pomoč in moder svet staršem pri izbiranju najlepšega imena za otroka.

V leksikonu Vse o imenih v Sloveniji boste poleg več kot 12.000 uradno zapisanih imen v Sloveniji naleteli še na preverjene podatke o izviru in pomenu imen, njihovi pogostnosti in pokrajinski razširjenosti, vzrokih za priljubljenost, kratke opise okoli 1200 predvsem slovenskih književnih in drugih junakov ter nešteto drugih zanimivosti iz domovine in tujine.

V tokratni posebni akcijski ponudbi si jo lahko zagotovite na tej povezavi.

Prispevek je oglasna vsebina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.