Prihodnost kateheze

Foto: zajem zaslona oddaja Sveto in svet/RtvSlo

V sredo, 21. 9. 2022 se je v oddaji Sveto in svet z naslovom »Prihodnost kateheze« odvijal zanimiv pogovor s petimi gosti. Med njimi so bili Andreja Barat, novinarka in odgovorna urednica portala Iskreni.net, s. mag. Magda Burger, strokovna sodelavka slovenskega katehetskega urada, Sandi Koren, župnik in voditelj pastoralne službe Škofije Celje, dr. Janez Vodičar, salezijanec in dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, in Janez Meden, vodja projektov in prevajalec pri portalu Luč.si.

Dva duhovnika, redovna sestra ter laik in laikinja so se v prvem delu oddaje dotaknili trenutnega stanja verouka pri nas, se spraševali komu je potrebno primarno prenašati vero – otroku ali staršu, kako je bilo nekoč in kakšno vlogo ima pri posredovanju vere internet.

Andreja Barat je predstavila raziskavo, ki so jo različni avtorji portala Iskreni naredili tekom letošnjega poletja: pri tem so bili vključeni starši, odgovorni za katehezo, prav tako pa različni pobudniki novih pristopov posredovanja vere – Družinska kateheza, Kateheza dobrega pastirja, Škofija Celje, Nedeljski oratorij. Baratova je izpostavila tudi pomembno vprašanje, ki se je porodilo ob koncu raziskave – ali ni morebiti Cerkev zgrešila svojega fokusa, ko je zanemarila pastoralo odraslih in se posvetila samo otrokom?

Mag. Magda Burger je katehezo v Cerkvi na Slovenskem po eni strani označila kot »priviligirano« po drugi strani pa kot »prikrajšano«. Prav tako pa ocenila, da se trenutno nahajamo v vmesnem obdobju: med »ohranjanjem tradicije« in »pozdravljanjem novega«. Vseeno pa smo v primerjavi z drugimi evropskimi državami na boljšem, je povedal dr. Vodičar, saj tam, kjer poučevanje verouka poteka na šolah, ni drugih pobud.

Janez Meden je spregovoril o lastnem iskanju odgovorov na verska vprašanja in da je le-ta našel na internetu. V tem oziru je bil internet zanj »dober katehet«. Ravno njegova lastna izkušnja ga je pripeljala do projektov za mlade, saj je prepričan, da vera mlade vseeno zanima in da jim morajo biti odgovori na njihova vprašanja hitro in enostavno dostopni.

Sandi Koren je poudaril temeljni problem pri prenašanju vere: »Ne vemo, kakšen oseben odnos ima [kdo] z Jezusom. Nedeljnikov je med 5 in 10 % odstotkov. Staršev veroučencev pri nedeljskih mašah je še manj«. Prav tako je prepričan, da ne drži, da katehet preko otrok tudi »evangelizira« starše. Po njegovem mnenju je potrebno spremeniti paradigmo, razmišljanje.

Beseda je tekla tudi o tem, kaj je na tem področju že naredila Teološka fakulteta, kakšen naj bi bil »idealen katehet«, je sploh mogoče meriti njegovo učinkovitost in ali je njegovo delo sploh dovolj ovrednoteno? Kakšna je vizija za naprej, česa novega se lotevajo v celjski škofiji in kaj je po besedah župnika Korena tisto glavno, kar naj bi iz veroučne skupine nastalo, si lahko ogledate na tej povezavi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja