Pridno delati – in znati zares tudi počivati!

Thumbnail

Slovenci imamo cel kup pregovorov o delu. Ko koga ocenjujemo, je med prvimi merili tudi predanost delu. Ali je nekdo priden ali je lenuh. Kot da vmes ni ničesar …

Priden kot mravljica, pa vendar …

V moji širši družini spada delo med kar velike vrednote. Če pridno delaš, potem imaš in v tem primeru je edino prav, da imaš, da si nagrajen za trud. Strinjam se, da je prav, da si poplačan za svoje delo in svoj trud, pa vendar …

Vedno me je motilo, da se v nekaterih okoljih niso znali pogovarjati o ničemer drugem več, kot samo še o tem, kaj je treba narediti, kdaj bodo to naredili in kako bodo to tehnično izvedli. In veljalo je za velik greh, če nekdo sredi dneva sedi, ali Bog ne daj, leži.

Znati delati in tudi počivati

Lenuhov ne maram. Ne maram tega, da nekdo samo čaka, da bodo stvari narejene, vmes pa se zabava po svoje in na koncu poskrbi, da je deležen svojega nezasluženega deleža. Ne maram ljudi, ki vedno iščejo samo izgovore, zakaj nečesa ne bi naredili in zakaj se nekaj ne da.

Dober delavec je priden in predan. Ampak tak je lahko le, če je tudi spočit.

Po drugi strani pa občudujem tiste, ki vedno znova iščejo nove rešitve, kako izboljšati življenje, kako domiselno premostiti težave. In vedo, kdaj je čas, da ugrizneš in zgrizeš do konca še tako kislo jabolko.

Še najbolj pa občudujem (in ji skušam postati podobna) skupino ljudi, ki res zna delati in zna zares tudi počivati. Ti pa so redkejši.

Zdi se, kot da nas na tem področju nosi iz ene skrajnosti v drugo. Zagotovo lenoba ne sodi zaman v skupino glavnih grešnih nagnjenj. Lepo in udobno je »ležati pod drevesom« in pustiti, da gre svet po svoje.

Nič ni narobe, če si tako ležanje kdaj pa kdaj, v rednih časovnih razmikih, tudi dopustimo. Narobe pa je, če tam, v senci, tudi ostanemo.

Drži red in red bo držal tebe

Skozi leta sem prišla do modrosti, da je tudi na tem področju najučinkovitejši red. Redno jemanje dovolj časa za spanje, počitek, sproščanje.

Tega pa se je v nekaterih življenjskih obdobjih težko držati. Sploh takrat, kadar so motnje dolgotrajnejše in neodložljive. Ne moreš pričakovati, da boš naspan, če potrebuje tvoj dojenček na dve uri hranjenje ali doma skrbiš za hudo bolnega ali ostarelega svojca. Takrat je včasih zelo težko poskrbeti zase, za svoj počitek.

Je pa zato toliko bolj nujno z vso iznajdljivostjo in brez slabe vesti iskati rešitve in brž, ko je mogoče, najti nekaj časa za počitek.

Sveti Jožef – bodi nam pomočnik

Dober delavec je priden in predan. Ampak tak je lahko le, če je tudi spočit. Utrujen in izčrpan delavec je površen, nerazpoložen in jezen. Nihče si ne želi takšnih delavcev.

In – priznajmo si – tudi sami s sabo nismo zadovoljni, kadar smo takšni. Tisto, kar dajemo iz rok  pa je polno slabe volje, ki smo jo preko svojega dela prenesli naprej. Niso zaman včasih – preden so začeli delati – delo blagoslovili: »Križ božji!«

Vsem nam želim blagoslova pri delu, zasluženega plačila zanj in zasluženega počitka po dobro opravljenem delu. Sveti Jožef pa naj nam bo priprošnjik za doseganje tega ideala. 

Foto: dumblittleman.com