Približati »velike« – svetnike »majhnim« – otrokom

Thumbnail

Nekateri svetniki še posebej hitro najdejo pot do src otrok – samo pomislimo na sv. Frančiška ali bl. fatimska pastirčka Jacinto in Frančka. Mednje sodi gotovo tudi sv. Mala Terezija.

Papež Janez Pavel II. je v pogosto poudarjal: »Vsak je poklican k svetosti.«

Vendar se nam svetniki žal še vedno pogosto zdijo oddaljeni in neživljenjski, z njimi se ne zmoremo poistovetiti. Prepričani smo, da sami »svetniškega« življenja ne bi zmogli.

Toda nekdo med nami je zelo občutljiv za svetnike – to so otroci. Zato je zelo pomembno, da imajo otroci že od najzgodnejših let možnost srečati se z zgodbami, življenjem svetnikov, in to na živ, pristen ter komunikacijsko sodoben način.

Terezija, povej nam, v koga veruješ?

Starši, ki želijo svojim otrokom približati življenje svetnikov, bodo prav gotovo posegli po kvalitetni slikanici z naslovom »Terezija, povej nam v koga veruješ?«

Za izid slikanice v slovenščini (francoski izvirnik: avtorica Bénédicte Delelis, ilustrator Eric Puybaret) je poskrbela Založba Emanuel.

V sredo, 14. oktobra 2015, ob 17.00 bodo slikanico predstavili na dogodku z naslovom: Sveta Terezija: velika in mala. Dogodek je namenjen namenjenemu tako »velikim« (odraslim) kot »malim« (otrokom).

Za odrasle bo v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani pogovorni večer o dveh svetnicah z istim imenom: sv. Mali Tereziji (ali sv. Tereziji Deteta Jezusa oz. sv. Tereziji iz Lisieuxa) in sv. Tereziji Avilski. Sodelovala bosta dr. Robert Kralj, ki je doktoriral na Univerzi v Salamanci o mistični izkušnji Terezije Avilske in p. Danijel Čolo, bosonogi karmeličan iz Zagreba.

Vzporedno pa bo potekala delavnica za otroke (4+), na kateri bodo otroci spoznavali slikanico in ustvarjali z Malo Terezijo. Delavnico bomo gostili v prostorih Zavoda iskreni.net, ki so v neposredni soseščini knjigarne Celjske Mohorjeve družbe.

Svetnik lahko postanem, tudi če sem majhen in nepomemben

V slikanici Terezija, povej nam, v koga veruješ? spoznamo drobno jokavo deklico, ki hodi z očetom na ribolov, nagaja starejšim sestram, se za božič najbolj veseli daril in se, bljak, hihita ob pogledu na sirup iz polžev. Kot bi brali opis svojih lastnih otrok!

Deklici je ime Terezija in bo postala ena največjih svetnic vseh časov. Toda Terezika, kot so ji rekli doma, ni verjela, da bi lahko postala svetnica, čeprav si je to srčno želela. »Med svetniki in mano je razlika tako velika kot med goro in drobnim zrnom peska,« potoži sestri.

Mala Terezija na ribolovu z očetom

A nato spozna, da Bog nikoli ne navdihuje neuresničljivih želja in da lahko postane svetnica, čeprav je tako majhna in nepomembna.

»Ostati moramo majhni, celo vedno manjši …,« pravi Mala Terezija. Kako hitro se otroci prepoznajo v majhni deklici, ki v sebi združuje navihanost in globoko željo po Božji bližini!

Ko starši beremo o Mali Tereziji z otroki, se zavemo, kako blizu je svetniško življenje. Ne, ni se nam treba truditi za popolnost, svetost lahko po kapljicah živimo tukaj in zdaj.

Mala Terezija – duhovnost otroškega odnosa do Boga

Mala Terezija je bila najmlajša devetih otrok, rojena v mestecu Alençoni v Normandiji v Franciji. Štirje so umrli kot otroci zaradi bolezni. V starosti štirih let je Tereziji umrla še mami.

V Tereziji je raslo močno duhovno življenje in krepil se je klic v redovništvo. Želela se je pridružiti karmeličankam in tako iti po poti dveh starejših sester, a je bila za to premlada.

A bila je vztrajna. Osebno se je prebila do papeža Leona XIII., ki ji je dovolil, da je pri 15. letih lahko vstopila v samostan. V njem je živela 9 let. Umrla je stara 24 let zaradi tuberkuloze.

Mala Terezija v samostanu

Po navodilih predstojnic je napisala avtobiografijo »Povest duše«, ki je postala svetovna uspešnica.

Mlajše generacije jo danes odkrivajo predvsem zaradi njene »otroške duhovnosti« oziroma duhovnosti otroškega odnosa do Boga. Prav zaradi tega je eden tistih svetniških likov, ki ga najlaže približamo otrokom.

Foto: http://www.grainesdesaints.fr/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja