Prav posebne ideje za praznovanje rojstnih dni v koronačasu

Foto: Canva

Otroci obožujejo rojstne dni. No, pravzaprav obožujejo rojstnodnevne zabave. Nestrpno pričakujejo dan in uro, ko bodo prišli prijatelji in ko se bodo skupaj zabavali, plesali, igrali, se fotografirali in pojedli slastno torto. A ker v trenutnih okoliščinah zabave niso dovoljene, rojstni dnevi pa ne zamrznejo in ne čakajo boljših časov, se je potrebno znajti drugače.

Prvo pravilo – brez jamranja!

Jamranje, pritoževanje in objokovanje razmer, v katerih moramo praznovati rojstni dan, ne prinese nobene rešitve. Zato že v začetku zavzemimo držo: rojstni dan BO in BO zabaven, pa čeprav bo morda bistveno drugačen od vseh do sedaj. Mlajšim otrokom ni potrebno razlagati, kakšni reveži so, ker ne morejo praznovati s prijateljčki. Verjemite, v tem težavo vidimo samo starši. Težje je starejšim otrokom in najstnikom – a tudi njih spodbudimo, da je lahko dan povsem čudovit, čeprav drugačen od do sedaj splošno veljavnih pričakovanj. Veliko lažje nam je, če do trenutnih razmer zavzamemo pozitivno držo in naj to velja tudi za rojstne dni.

Kako torej praznovati s prijatelji?

Malo morje idej se lahko domislimo, le izven okvirjev običajnega načina praznovanja je potrebno stopiti.

Večji otroci se lahko sami dogovorijo za „video“ praznovanje. Še bolje pa bo, če video srečanje pripravimo kot presenečenje. Otrokove prijatelje (ali npr. sorodnike) povabimo, da se ob uri pridružijo in ko so vsi zbrani, slavljenca zavezanih oči pripeljemo pred ekran. To je odlično presenečenje posebej takrat, ko ničesar ne sluti. Lahko mu zapojejo, voščijo, malo poklepetajo, …

Lahko mu takrat prinesemo tudi torto, koščke le-te pa lahko kasneje dostavita pred vrati teh, ki so se praznovanja udeležili.

Podobno presenečenje lahko pripravimo tudi v živo. Sorodnike in prijatelje iz iste občine povabimo, da se v koloni vozil pripeljejo mimo hiše/stanovanjsega bloka, mi pa smo z otrokom takrat „slučajno“ zunaj. Naj trobijo, pojejo in glasno pošiljajo svoje želje.

Če je otrok že starejši ali najstnik, spodbudite njegove prijatelje (upam, da imate z njimi dobre odnose), naj se posnamejo ali samo fotografirajo in kaj napišejo. Lahko kaj povejo, kaj zapojejo in vam to pošljejo, vi pa vse te posnetke zberete skupaj in mu jih podarite.

Kako pa praznovati z družino?

Seveda je za marsikaterega otroka pomembno, da se mu na kakšen način na ta dan omogoči „stik“ s prijatelji. A še pomembneje je, da imate vi kot družina popoln dan, v katerem je on središče pozornosti.

Čeprav je pandemija popolnoma spremenila našo rutino, ni razloga, da bi vplivala na popolno doživet praznični dan. Z nekaj domišljije in ustvarjalnosti in predvsem s pozitivnim odnosom do „težave“ bodo rojstni dnevi čudoviti.

Na predvečer rojstnega dne lahko vsi skupaj prespite v dnevni sobi – napihnite blazine, privlecite jogije in se ob svečah spominjajte in nasmejte vsem dogodivščinam, ki ste jih že doživeli. In ne glede na to, kakšen vse že imate plan za njegov dan, ga ne pozabite vprašati, kaj si pa on želi početi.

Ko otrok zaspi, praznično uredite dom – naj poka po šivih od balonov in napisov! Lahko mu pripravite tudi lov na zaklad do darila, na katerega se lahko poda že kar zjutraj.

Imejte slavnostni zajtrk, kosilo ali večerjo ali kar vse troje, če je mogoče (ob svečkah in s „tafinim“ servisom, seveda). Oglejte si skupaj album fotografij njegovih prvih let. Pojdite na izlet, tek, v hribe – karkoli pač že radi skupaj počnete zunaj. Igrajte se družabno igro po njegovem izboru. Imejte filmski večer. Sedaj, ko bodo dnevi toplejši, lahko imate zunaj tudi že piknik. Ne pozabite na veliko glasbe, na ples in na glasno (čeprav razglašeno) petje, ko ga presenetite s torto. Ali s kupom palačink. Ali z najljubšim pecivom. Ali celo z banjico sladoleda.

Najstniku lahko podarite majico s kakšnim zabavnim napisom (nekaj idej lahko najdete tukaj), najstnici pa pripravite „dan za razvajanje“. Z mlajšimi otroki lahko ustvarjate in delate poskuse. Lahko imate turnir v bowlingu (gotovo imate doma kakšne plastenke ter kakšno žogo). Če vam to ustreza, lahko celo za ves dan ostanete v pižamah!

Čeprav je pandemija popolnoma spremenila našo rutino, ni razloga, da bi vplivala na popolno doživet praznični dan. Z nekaj domišljije in ustvarjalnosti in predvsem s pozitivnim odnosom do „težave“ bodo rojstni dnevi čudoviti. In naj vsa ne preseneti, če bo otrok zvečer morda dejal, da je bilo to eno njegovih najboljših praznovanj.


 

Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad: www.eu-skladi.si.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je image-3-750x327.png

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja