Praktični nasveti, kako imeti po službi več časa zase

Foto: Shutterstock

Sodobni ženski se včasih zdi, da dan nikoli nima dovolj ur. Ne glede na to, ali delate od doma, v pisarni, v šoli ali doma in skrbite za otroke, ure po službi včasih postanejo mešanica poskusov sprostitve, hkrati pa lotevanja opravil, ki jih pogosto ne morete opraviti čez dan.

Ne glede na to, ali imate neskončen seznam opravkov ali samo poskušate čim bolje izkoristiti svoj čas po službi, avtorica Patty Breen na portalu Verilymag navaja nekaj praktičnih nasvetov, kako ravnati s časom, da bo ta izkoriščen kar se da premišljeno in namensko.

Nastavite si uro

Moja mama je imela med odraščanjem večerno tradicijo, ki jo je imenovala »petnajstminutno pobiranje s tal«. Na štedilniku je nastavila časovnik za petnajst minut, mi pa smo pospravili hišo, preden smo se začeli pripravljati na spanje. Čeprav smo se pogosto pritoževali, kako neumno je to pospravljanje, je to tradicija, ki jo zdaj kot odrasla uporabljam, da čim bolj izkoristim svoje ure po službi.

Uporaba časovnika vam lahko pomaga, da boste hitreje zaključili nedokončane stvari.

Ko končam delovni dan, nastavim 20–30 minutni časovnik za pospravljanje, urejanje doma ali dokončanja stvari na seznamu opravil, ki jih nisem mogla prej opraviti. In veste kaj? Neverjetno, koliko lahko naredite v 20 ali 30 minutah!

Zlaganje perila, pisanje seznama za nakupovanje, pomivanje posode ali končno pošiljanje tistega elektronskega sporočila – praktična uporaba časovnika vam lahko pomaga, da boste hitreje zaključili nedokončane stvari in tako prešli na preostanek večera.

Ustvarite si rutino

Ne maram besede ravnotežje, veliko bolj mi je všeč beseda ritem. Zanašanje na več trdnih dnevnih rutin lahko vsakodnevnemu življenju ponudi dobro strukturo in ritem.

Cenim svojo jutranjo rutino. Vstanem zgodaj in začnem dan s kavo in sedenjem v mirni tišini. Nato porabim čas za branje, pisanje dnevnika ali molitev. Ta rutina mi pomaga, da se počutim bolj prizemljeno in povezano s seboj.

Vzpostavitev rutine, ki je poživljajoča za telo in duha, je način, da poskrbite zase.

Prav tako uživam v večerni rutini. Oblečem si najljubšo pižamo. Nanesem si nočno kremo na obraz ter si navlažim roke in vrat. Morda razpršim nekaj sproščujočih eteričnih olj in uživam v nekaj straneh dobre knjige.

Vzpostavitev rutine, ki je poživljajoča za telo in duha, je še en način, da namenoma poskrbite zase in povečate število ur po službi ter se tako pripravite, da boste lahko v naslednjih dneh dali vse od sebe.

Postavite si prioritete

Se kdaj spopadate z mislijo, da je nekaj prednostno, čeprav v resnici ni? V kulturi, ki daje prednost produktivnosti, se lahko preprosto osredotočite na to, da naredite čim več, namesto da bi razmišljali o tem, kaj je med mnogimi stvarmi najpomembnejše.

Praksa, ki se mi zdi v življenju koristna, je, da na začetku tedna dam prednost vsem točkam na seznamu opravil. Določanje, ali ima zadeva nizko, srednjo ali visoko prioriteto, mi pomaga bolje krmariti s časom v tednu.

Ko boste ugotovili, kam posamezna stvar sodi, vam bo to dalo strukturo in se boste lažje osredotočili, kje začeti. Za domače projekte začnite s stvarmi z visoko prioriteto in se, ko končate, premaknite na stvari srednje ravni in nižje. Pri projektih, povezanih z delom, lahko naslednji delovni dan začnete bolj pripravljeni glede na vrstni red, v katerem je treba stvari narediti. Tudi če ne začnete s projektom, lahko tovrstno načrtovanje pomaga, da se boste počutili bolj zadovoljno, tudi če boste naloge dokončali pozneje.

Izklopite telefon ali družbena omrežja

Ni treba biti poseben znanstvenik, da bi ugotovili, da živimo v kulturi, kjer smo mnogi preveč povezani s socialnimi mediji in telefoni. Vemo pa tudi, da nas to včasih odvrne od drugih pomembnih stvari, ki se dogajajo v našem življenju.

Morda boste presenečeni, koliko bolj žive se boste počutili, ko boste stran od zaslonov.

Ustvariti si določene meja glede uporabe telefona in družabnih omrežij je praktičen način za učinkovitejšo koriščenje časa po službi, saj je pomembno, da se v tem času napolnimo in ne izčrpamo. Razmislite o nastavitvi časovnika, koliko časa si dovolite brskati po družbenih medijih ali prebirati dnevne novice. Po tem razmislite o tem, da bi imeli telefon v drugi sobi ali da bi vsak večer določili čas, ko ga »izklopite« in z njim vsa družbena omrežja. Na začetku je lahko neprijetno, vendar boste morda presenečeni, koliko bolj žive se boste počutili, ko boste stran od zaslonov.

 

Dodatne ideje za odklop od zaslonov

 

Za vse, ki težko odložite telefon ali računalniško miško in si končno želite imeti več prostega časa, je Digitalni minimalizem odlično izhodišče.

 
 

Knjigo, ki je z letošnjim letom na voljo tudi v slovenščini, lahko kupite v trgovini Iskreni.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Sodobna ženska je razvajena ženska.Ima dovolj časa za vse vrste nepomembnih stvari in potem se pritožuje,da ima premalo časa za resne stvari.Feminizem vam je dodobra uničil ženstvenost.

  2. Članek je o sodobni ženski.Dejstvo je da sodobna ženska ni niti podobna opisu v članku in se v tem opisu ne more prepoznati.Članek je neko klanfanje.Pridne in poštene ženske so pač izumrle že nekaj desetletij nazaj.Pošteno bi bilo od portala in od tistih,ki pišejo članke,da navajajo dejansko stanje.V tej obliki portal “iskreni”deluje kot Lady.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja