Pozitivne posledice odločitve, da očka vsak dan prebere pravljico

Vir: Shutterstock

Vloga očeta v življenju otroka, je izjemno pomembna, o čemer lahko preberete tukaj. Danes pa želimo izpostaviti eno prav posebno dejanje, za katerega se zdi, da je preveč preprosto, da bi imelo kakršenkoli vpliv – pa vendar ga ima. Branje, namreč. Kadar pravljico bere prav očka, to za seboj potegne mnogo pozitivnih stvari.

Očetje manj kritizirajo in otroci se lepše vedejo

V raziskavi je sodelovalo 126 naključno izbranih očetov. Prav tako naključno so jih razdelili v dve skupini – v eni so očetje predšolskim otrokom brali vsak dan, v drugi pa nikoli.

Raziskava je bila del obsežnejšega programa, kjer so na več področjih opazovali, kakšen vpliv imajo očetje na predšolske otroke. In preko branja imajo očitno velikega.

Očetje, ki so vsak dan brali svojim otrokom, so poročali o napredku v svojem starševskem vedenju.

Opazili so, da manj kritizirajo svoje otroke, veliko več pa jih pohvalijo in veliko lažje jim je otrokom namenjati pozornost. Prav tako so opazili, da se izboljšuje otrokovo vedenje, kar je bila naravna posledica večje povezanosti z očetom ter seveda logični odziv na očetovo pohvalo in prejeto pozornost.

Ob vsem tem pa so pri vseh otrocih opazili tudi velik napredek v jezikovnih sposobnostih, v razumevanju zgodbic in celo v branju kljub temu, da je šlo za predšolske otroke.

Vsekakor več kot dovolj razlogov, da očetje še danes vzamete v roke pravljico in v naročje otroka in dan za dnem uživata v tem preprostem dejanju ter v pozitivnih posledicah le-tega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja