Povišan krvni tlak pri 17. letih zaradi kontracepcijskih tabletk

Thumbnail

Najstnice, ki jemljejo hormonsko kontracepcijo, imajo že pri 17 letih višji krvni tlak …

Avstralski raziskovalci so po poročanju portala Sciencedaily odkrili, da najstnice, ki jemljejo kontracepcijske tabletke – pa čeprav le nekaj mescev – nosijo močno povečano tveganje za visok krvni tlak kasneje v življenju.

Glede na to, da se povišanje kaže že pri 17. letih, nekateri že izražajo zaskrbljenost, kaj se bo z njihovim pritiskom in zdravjem dogajalo v poznejših letih

Ker visok tlak velja za tihega ubijalca, saj povzroča srčne napade, kapi, krvne strdke in bolezni ledvic, gre za zelo pomembne izsledke, na podlagi katerih avtor študije, dr. Chi La-Ha, priporočam najstnicam na hormonski kontracepciji redno merjenje krvnega tlaka.

Čeprav višanje krvnega tlaka velja za znan neželen učinek kontracepcijskih tabletk, pa je to prva študija, ki kaže učinek na tako mladih dekletih, ki tablet še ne jemljejo daljši čas.  

Raziskava je bila opravljena na 1771 najstnikih in je med drugim odkrila, da pri fantih na zvišanje krvenga tlaka vplivajo debelost, uživanje alkohola in slana hrana. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja