Poroke mladoletnic v Afganistanu

Thumbnail

Po podatkih UNICEF-a se 57% afganistanskih žensk poroči pred 16. letom.

Sodelavke različnih organizacij, ki se v Afganistanu borijo za pravice žensk, trdijo, da naj bi bilo 80% žensk v poroko prisiljenih oziroma naj bi bile poroke zanje dogovorjene. Nekatere od deklet se poročajo z veliko starejšimi moškimi, tako da niso redki primeri, ko se najstnica poroči z več kot 60 let starim moškim. Dekleta tako rodijo otroke, ko so same še v otroški dobi. Po pričevanju Khateme Mosleh, ki deluje v civilni organizacija Afganistanska ženska zveza, so mnoga dekleta, ki so se poročila v pozni otroški otroški ali najstniški dobi, izjavila, da se komaj spomnijo poročnega obreda in da na svoj poročni dan sploh niso vedele, za kaj gre.

Razlogi za tovrstne poroke so različni. V afganistanski vaški kulturi je za nekatere družine nečastno, če se njihove hčerke družijo s fanti, zato jih nekateri starši poročijo zgodaj, da bi se temu izognili. V zadnjih desetletjih so bile v Afganistanu zelo slabe varnostne razmere, predvsem velika nevarnost ugrabitev in posilstev, zato so mnogi starši zgodnjo poroko pojmovali kot način omogočiti hčerkam varnejše življenje. Na zgodnje poroke vpliva tudi huda revščina, saj se starši s poroko znebijo stroškov, ki jim jih prinaša skrb za otroka. Obenem pa poroka lahko pomeni tudi prihodek za revne družine: sploh starejši moški, ki poročijo zelo mlada dekleta, namreč za poroko plačajo znatno vsoto denarja.

Zgodnje poroke večajo umrljivost med mladimi dekleti, smrtnost dojenčkov in še zlasti število mrtvorojenih. Pričakovana življenjska doba afganistanskih žensk je med najnižjimi na svetu: 44 let. Mnoga dekleta se kmalu po poroki znajdejo v bolnišnici zaradi resnih fizičnih posledic in psiholoških travm.

Afganistanske oblasti so sicer dvignile zakonsko dovoljeno mejo za poroko s 16 na 17 let, vendar mnogi možje tega ne upoštevajo in se poročajo po uveljavljenih običajih, brez da bi zakon pravno legalizirali. Lokalne civilne organizacije, ki se ob pomoči mednarodnih borijo za spremembe stanja v afganistanski kulturi, pa menijo, da se bodo stare tradicije glede porok spreminjale zelo počasi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja