Porodna bolečina: Posezimo po naravnem!

Thumbnail

Pogosto se zgodi, da nam v šoli za starše predstavijo le medicinske vidike lajšanja porodne bolečine, naravni načini pa ostanejo ali spregledani ali bežno omenjeni.

V prejšnjem prispevku sem pisala o ozadju, ki ga je pomembno poznati, da vemo, zakaj ženske porodno bolečino doživljamo zelo različno. Danes pa bom opisala naravne načine, ki nam olajšajo doživljanje porodne bolečine.

Poskrbimo, da bomo ob sebi imeli dobro oporo

Ob sebi med porodom potrebujemo človeka, ki mu zaupamo in vemo, da nas bo lahko med porodom spodbujal in tolažil. Pogosto ob tem seveda najprej pomislimo na svojega sozakonca, partnerja. On je vsekakor tisti, ki nas najbolje pozna in nam lahko med porodom ponudi največ ljubezni, ki jo v tem času najbolj potrebujemo. Ob objemanju in nežnostih, ki nam jih izkazuje, se nam poviša stopnja oksitocina, kar pospeši porod. Sproščajo pa se tudi endorfini, naravna protibolečinska sredstav, zato zakonec lahko deluje tudi kot zelo dobro protibolečinsko sredstvo.

Ker pa pogosto sam porodnega procesa ne pozna in ga je poroda zato strah, je vanj preveč čustveno vpleten in nam pogosto ne more nuditi opore, ki jo od njega pričakujemo, saj v resnici med porodom tudi sam potrebuje podporo.

Ker so medicinski strokovnjaki (babice in zdravniki) v porodnišnici med porodom navadno prisotni le malo časa, saj ena babica skrbi hkrati za dva ali celo več porodov in njihova vloga ni, da bi nam nudili čustveno oporo, tega od njih ne moremo pričakovati.


Ob sebi med porodom potrebujemo človeka, ki mu zaupamo in vemo,
da nas bo lahko med porodom spodbujal in tolažil.

Obporodna spremljevalka (dula)

Po mnenju mnogih študij ženske, ki imajo med porodom ob sebi obporodno spremljevalko, redkeje prosijo za uporabo protibolečinskih sredstev, epiduralno analgezijo, manj pogoste pa so tudi druge medicinske intervencije (pospeševanje, sprožanje poroda, prerez presredka, vakuumski porod ali carski rez). 

»Doživljala sem te kot dobro vilo, ki poskrbi za prijazen prostor, prijazno besedo, ko jo potrebuješ, ki daje občutek varnosti in ima kup idej in nasvetov, ko ne veš, kako naprej. Bolečine so bile s tvojo pomočjo manjše in lažje sprejete, sprejete kot del čudovitega procesa, ki se je odvijal v mojem telesu. Odmaknila sem se v svoj svet in se prepustila energijam mojega telesa. To sem lahko storila, ker sem vedela, da sta vidva ob meni in mi ni bilo treba skrbeti za nič drugega,« je svojo izkušnjo z dulo opisala ena od mamic.

Dula lahko s svojo ljubečo, neprekinjeno in nežno podporo, spodbudami ter s svojim znanjem pomaga, da je porod manj boleča in stresna izkušnja.

Z nedavnim pregledom vseh dosedanjih raziskav so ugotovili, da ženski obporodne spremljevalke lahko nudijo bolj učinkovito oporo kot medicinsko osebje, prijatelji ali drugi družinski člani. Dula namreč s svojo ljubečo, neprekinjeno in nežno podporo, spodbudami ter s svojim znanjem in izkušnjami lahko pomaga, da je porod manj boleča in stresna izkušnja.

»Če bi bila dula zdravilo, bi bilo neetično, če je ne bi uporabljali,« je leta 1998 izjavil eden od pobudnikov ponovne vpeljave obporodnih spremljevalk k porodu in soustanovitelj združenja DONA International dr. John Kennell.

Voda

Topla kopel ali tuš nam med porodom začasno omilita bolečino. Voda namreč pomaga pri sproščanju. Naj bo topla, približno 37 °C, da nas v njej ne zebe.

Pri nas je porod v vodi teoretično možen v nekaterih porodnišnicah, omogočajo ga seveda babice, ki pomagajo pri porodih na domu, vendar pa imajo tuše v bližini porodnih sob v skoraj vseh porodnišnicah v Sloveniji. 

Dihanje

Dihanje je ena najbolj učinkovitih metod, ki jih med porodom uporabljamo za lajšanje porodne bolečine. Z umirjenim ritmičnim dihanjem telesu pomagamo, da se umiri in sprosti ter da se z njim zamotimo.

Z različnimi tehnikami dihanja lahko zmanjšamo občutek slabosti in vrtoglavice med porodom. S pravilnim dihanjem uravnavamo količino kisika v našem telesu in poskrbimo, da je dovolj kisika tudi za našega otroka. O tehnikah dihanja lahko izvemo več na pripravah na porod.

Vizualizacija, meditacija in samohipnoza

Tehnike vizualizacije, meditacije in samohipnoze so izjemno učinkovit način lajšanja porodne bolečine. Ženska se lahko v času nosečnosti nauči tehnike, ki ji je najbližja in s katero se nauči osredotoči na določen spomin, objekt, kraj ali zvok in tako svojo pozornost preusmeri na druge stvari ter se ne osredotoča na porodno bolečino.


Ženska se lahko že v času nosečnosti nauči tehnike meditacije, ki ji je najbližja.

Masaža

Masaža pomaga pri sproščanju mišic, poleg tega pa vpliva na sproščanje endorfinov, naravnih protibolečinskih sredstev, zato je porod manj boleč. Ženska se lahko masira sama ali pa ji pri tem pomaga mož ali obporodna spremljevalka.

Za samo sproščanje so zelo učinkovite masaže ramen, glave ali dlani in stopal. Zelo pogosto sta najbolj učinkoviti tehniki protipritiska na področju križa ali tehnika »stresanja jabolk z drevesa«, ki jo je uvedla znana babica in porodna aktivistka Ina May Gaskin.

Ob masaži lahko uporabljamo tudi tople obkladke ali malo olivnega olja, kar dodatno pomaga pri sproščanju mišic. Lahko si pomagamo tudi z masažno žogico, ki je med porodom ženskam pogosto bolj prijetna kot pritisk, ki ga izvajamo z roko.

Ženska se lahko med porodom masira sama ali pa ji pri tem pomaga mož ali obporodna spremljevalka.

Z masažo določenih akupresurnih točk ali tehnik refleksologije pa lahko poleg tega, da vplivamo na boljše sproščanje, pospešimo tudi proces odpiranja porodnega kanala in s tem dodatno pospešimo potek poroda.

Topli in hladni obkladki

Zaradi porodne hormonske simfonije, ki nam pomaga med porodom, nam je med porodom nekaj časa neizmerno vroče, v naslednjem hipu pa smo tako premražene, da se tresemo. Ker se, če nas zebe, kot če nam je prevroče, ne uspemo sprostiti, porod lahko postane bolj boleč. Zato je pomembno, da nas, ko nam je vroče, spremljevalci shladijo s hladnim, mokrim obkladkom in ko nas zebe, poskrbijo, da smo pokrite in dovolj oblečene.

Dr. Špela Peternel je voditeljica obporodnih izobraževanj in obporodna spremljevalka

Več:

Še o naravnih načinih lajšanja porodne bolečine
– Še o protibolečinskih sredstvih med porodom

Foto: birthandbabycompany.com, activebirthcentre.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja