Porod brez vmešavanja

Thumbnail

Nemoten porod je pri nas izjemno redek in odraža našo nevednost glede njegovega pomena. Dva dejavnika, ki motita porod pri vseh sesalcih, sta neznano okolje in prisotnost tujih oseb.

Občutek varnosti in zasebnosti je temelj. Danes je celoten sistem porodništva usmerjen v opazovanje porodnice tako s strani osebja kot aparatur, in če vse ne poteka gladko, je opazovanje še okrepljeno. Neverjetno je, da ženske pod takimi pogoji sploh lahko rodijo.

Nekateri strokovnjaki so opazili, da ima rojevanje veliko vzporednic s spolnimi odnosi: isti hormoni, isti deli telesa, isti zvoki in iste potrebe po občutku varnosti in zasebnosti. Kako bi se bilo ljubiti v enakih pogojih, v katerih pričakujemo, da ženske rodijo?

Vpliv zdravil in postopkov

Sproženje in pospeševanje poroda

Sintetični oksitocin, ki ga aplicirajo med porodom, ne deluje tako kot telesu lasten oksitocin. Krčenje maternice, povzročeno s sintetičnim oksitocinom, je drugačno od normalnih popadkov in to ima lahko pomembne učinke na otroka. Popadki se lahko pojavijo vedno z največjo možno močjo, kar povzroči, da se zviša tudi napetost materničnih mišic med počivanjem med popadki. Takšna prekomerna stimulacija lahko prikrajša dojenčka za potrebno količino krvi in kisika, in tako pripelje do nenormalnega srčnega utripa, dihalne stiske (kar pogosto pripelje do carskega reza) in celo raztrganja maternice.

Učinki sintetičnega oksitocina na otroka: Doris Haire ga opisuje takole: »Položaj je podoben, kot če bi otroka držali pod vodno gladino in mu dovolili, da pride na površje le toliko, da zajame zrak, ne pa da zadiha. » Ti učinki so lahko delno zaradi visoke ravni oksitocina v krvi, ki ga dosežejo z indukcijo in pospeševanjem poroda. Theobald je izračunal, da je povprečno uporabljen odmerek, ki ga uporabijo v te namene, kar 130 do 570-krat višji, kot ga telo naravno tvori pri porodu. Drugi raziskovalci predvidevajo, da neprekinjeno dajanje tega zdravila, ki se zelo razlikuje od naravnega sproščanja v pulzih, prispeva k nekaterim od teh težav.

Oksitocin, sintetični ali ne, ne more prehajati v možgane. To pomeni, da oksitocin, ki ga aplicirajo v telo, ne deluje kot hormon ljubezni. Vendar pa lahko moti učinke naravnega oksitocina. Na primer, vemo, da imajo ženske, ki so prejele sintetični oksitocin, večje tveganje za močne krvavitve po porodu, in da se v tem primeru zmanjša število receptorjev za oksitocin v maternici, zato postane maternica neodzivna na poporodni vrh oksitocina, kar preprečuje krvavenje.

Opiatni analgetiki

Uporaba opiatov zmanjša naravno sproščanje hormonov pri ženski, kar je lahko koristno, če je njihova raven previsoka in tako zavira porod. Uporaba petidina, še posebej večjih odmerkov, upočasni porod, kar je v skladu z zmanjšanjem ravni oksitocina, ki jo povzročijo opiati.

Vprašati se moramo, kakšne so psihološke posledice za mater in otroka, če pri porodu ni dosežena maksimalno raven hormonov zadovoljstva in soodvisnosti.

Skrb zbujajoči so izsledki študije, izvedene v Stockholmu, ki je pokazala, da imajo otroci mater, ki so med porodom prejele opiate, barbituarate ali dušikov oksid za lajšanje bolečin, večje tveganje, da bodo v odrasli dobi zasvojeni z drogami, kot otroci mater, ki med porodom teh zdravil niso prejele. Na primer, če je mama prejela tri odmerke opiatov, ima njen otrok 4,7-krat večjo verjetnost, da postane v odrasli dobi zasvojen z opiati.

Epiduralna analgezija

Epiduralno lajšanje bolečin ima velike učinke na vse hormone, ki so udeleženi pri porodu. Zavrto je sproščanje beta endorfina, s tem pa tudi premik v zavesti, ki je del običajnega poroda. To je lahko eden od razlogov, zakaj je epiduralna tako sprejemljiva s strani bolnišničnega osebja, ki ni izkušeno in usposobljeno za obravnavanje ženske, ki rojeva pod svojimi lastnimi pogoji.

Prav tako je zavrto delovanje oksitocina, ki naj bi med porodom dosegel vrh, ker so receptorji v ženski nožnici, ki sprožijo ta vrh, neodzivni. Ta učinek se verjetno nadaljuje tudi potem, ko je epiduralna že izklopljena in ženska že normalno čuti, saj so vpletena živčna vlakna manjša od senzoričnih živcev in zato bolj občutljiva za učinke zdravil.

Ženska, ki rodi z epiduralno, bo zato zamudila močne kontrakcije, ki so ob koncu poroda potrebne za hitro in varno porajanje otroka. Zato mora za kompenzacijo uporabiti svojo lastno moč, pogosto še proti gravitaciji. To pojasnjuje podaljšano trajanje druge faze poroda in dodatno potrebo po uporabi klešč pri porodu z epiduralno. Uporaba epiduralne tudi zavira sproščanje adrenalina in noradrenalina, kar je lahko koristno v prvi fazi poroda; vendar pa bo upočasnilo drugo fazo poroda.

Prostaglandin F2 alfa pomaga pri krčljivosti maternice med porodom. Pri ženskah, ki rojevajo z epiduralno, se raven tega hormona zmanjša, posledično pa se močno podaljša čas poroda.

Zdravila, ki se upravljajo pri epiduralni analgeziji, vstopijo v materin krvni obtok in v enaki ali celo večji meri tudi v otrokovega. Nekatera zdravila v večji meri prehajajo v otrokove možgane in potrebujejo veliko časa, da jih otrokov nezrel sistem izloči iz telesa.

Nekaj nasvetov mamicam

Rojstvo je dejanje ljubezni, in vsako rojstvo je edinstveno za mater in njenega otroka.

• Prevzemite odgovornost za svoje zdravje in zdravljenje.

• Izberite možnost oskrbe, ki vam povečuje možnosti za naraven in nemoten potek poroda (npr. porod doma, porodni center, lastna babica).

• Poskrbite za podporo pri vaših potrebah; zaupanje, ljubeč odnos in kontinuirana skrb najbližjih so zelo pomembni.

• Razmislite o zagovorniku pri porodu v porodnišnici – doula je idealna.

• Zagotovite vzdušje, kjer se boste med porodom počutile varno, kjer ne bo nepotrebnega vmešavanja drugih in boste lahko svobodno sledile lastnemu instinktu.

• Zmanjšajte spodbujanje neokorteksa (racionalni um) z ohranjanjem medle svetlobe in tišine ter z zmanjšanjem pogovora na najnižjo možno raven.

• Izogibajte se zdravilom, razen če ni nujno potrebno.

• Izogibajte se postopkom (vključno s pogostimi pregledi), razen če je nujno potrebno.

• Izogibajte se carskemu rezu, razen če ni nujno potreben.

• Ne pristanite na ločitev novorojenčka od vas.

• Dojite in uživajte!

 

Viri: www.bellybelly.com.au
Theobald, Dangers of oxytocin-induced labour to fetuses; Phillip, The impact of induced labour on postpartum blood loss; Phaneuf, Loss of myometrial oxytocin receptors during oxytocin-induced and oxytocin-augmented labour; Thomson, Hillier, A re-evaluation of the effect of pethidine on the length of labour; Jacobson, Opiate addiction in adult offspring through possible imprinting after obstetric treatment

Komentarji

Komentiranje je onemogočeno.