Ponovni »prvi zmenek« – kako se ga lotiti?

Vir: Shutterstock

Otroci, vsakdanje skrbi, gradnja, pomivanje, čiščenje, pranje, brisanje smrkljev in packarij, takšnih in drugačnih, hitro okupirajo zakonski odnos. Normalno. Obdobja v zakonu so različna. Ni vse vedno zavito v tančico romantike in zaljubljenih občutkov.

Toda – zakaj si ne bi občasno pričarali nekaj tistih prvih trenutkov, ko so naju skrivnostne silnice pritegnile skupaj? Zakaj ne bi šli spet na prvi zmenek?

Ideja ni moja in ne slišimo zanjo prvič. Mene je k realizaciji spodbudila simpatična vlogerka Kristina Kuzmič, ki je v enem od svojih prispevkov podelila izkušnjo iz svojega zakona. Ideja je preprosta:

1. Mož ženi pošlje SMS

Pa ne tistega: »Kupi kilo kruha in paket plenic.« 🙂 Ampak nekaj v smislu: »Živjo, tukaj Janez. Zadnjič si mi bila všeč, ko sem te zagledal. Bi šla z menoj na večerjo? Pridem pote v četrtek ob sedmih.«

2. Življenje teče dalje, v zraku pa se čuti

O načrtovanem zmenku se ne pogovarjava. Ne načrtujeva skupaj, ne beliva si glave, kam bova šla. Eden prevzame pobudo in organizacijo, doma sva čisto običajna oče in mama, žena in mož, očistiva zapacani odtok, obesiva perilo, oddava otroke v varstvo, dokler ne pride tisti večer …

3. Kavalir pred vrati

Terja malo iznajdljivosti, saj vendarle živiva pod isto streho, ampak gre. Tisti večer se žena naliči, obleče lepo obleko, pred vrati pa pozvoni. On, ki prinese šopek rož in me odpelje…

4. Kot da se pogovarjava prvič

V mislih se prestaviva v vzdušje pravega prvega zmenka. Kot bi se videla prvič. In se spoznavava. To je ključni trenutek. V takšnem vzdušju ni prostora za debate o otrocih, ni načrtovanja, ni obtoževanja.

Poiščeva teme, ob katerih se res lahko res spoznavava in začutiva. Vedno znova lahko o drugem odkrijeva kaj novega ali potegneva na plano spoznanja in debate, ki že dolgo niso prišle na vrsto.

5. Metuljčki

Vzdušje takšnega zmenka zaseje nekaj vznemirjenja in metuljčkov, na katere smo morda že davno pozabili … Zakaj pa ne? V bistvu nujno potrebujeva še to povezanost in romantiko, drobne dotike in nepogrešljivi – prvi poljub!

 

»Življenje je težko. In zakon je naporen. Ko se rodijo otroci, postane vse skupaj še bolj komplicirano. Vsako obdobje zakona ni ravno, kot bi preživljali medene tedne. In v redu je tako. Toda v nas je toliko moči, da dodamo zabavo in čarobnost v naš zakon. Zato – naslednjič ko se odpravite na zmenek z vašim zakoncem, naj bo to – prvi zmenek!« spodbuja v svojem videu Kristina Kuzmič.

Midva sva preizkusila. Najprej je bilo malo hecno. Ampak sva se potrudila. Predvsem sva se res izogibala temam, s katerimi se ukvarjava vsak dan in si ponovno pogledala globoko v oči in se ponovno zagledala v najini globini in edinstvenosti. Čarobno …

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja