Pojasnilo o nepodpori SŠK

podpora

Po devetih letih ostali brez finančne podpore Slovenske škofovske konference

Čeprav Zavod Iskreni ni in nikoli ni bil cerkvena ali katoliška organizacija, po drugi strani nikoli nismo skrivali svoje miselne podstati. Da je za nas na prvem mestu med vrednotami življenje od spočetja do naravne smrti, hkrati pa zakon med možem in ženo ter družina kot temeljni gradnik vsake družbe, je najbrž hitro jasno vsakomur, ki pride na katero izmed naših spletnih strani ali pobrska med ponudbo programov, ki jih pripravljamo. In to so vrednote, ki predstavljajo tudi jedro moralnega nauka Katoliške Cerkve, cerkve, ki ji sodelavci Zavoda Iskreni pripadamo in s katero si srčno želimo sodelovati, da bi naše skupne vrednote v družbi dobile mesto, ki jim po našem prepričanju pripada.

Nikoli nam ni bilo žal časa in energije, ki smo jo vlagali v to, da bi bil naš odnos s predstavniki Cerkve na Slovenskem čim boljši. Sestankov, telefonskih pogovorov in elektronskih sporočil je bilo ničkoliko – vse zato, da bi duhovnikom, redovnikom in škofom pojasnili svoje poslanstvo in delo, razbili kakšen predsodek in predstavili svoj pogled na medsebojno sodelovanje.

Danes, ko smo iz simbolne podpore prešli na 0, se upravičeno sprašujemo, v kaj sploh naša Cerkev vlaga.In marsikje nam je to tudi uspelo. Mnogi duhovniki, pogosto ravno tisti, ki vodijo finančno najšibkejše župnije, nikoli ne pozabijo nakazati daru, ko pripravimo donacijsko akcijo. Če nikakor ne gre, pa se oglasijo vsaj z dobrimi željami in obljubo, da bo prihodnje leto bolje. »Uspešno akcijo vam želim in rodovitno delo v blagor slovenskih zakoncev in družin,« je zapisal eden izmed župnikov z vzhoda Slovenije. Hvala vam, g. župnik!

Na žalost pa zgledu s terena letos niso uspeli slediti pri Slovenski škofovski konferenci, ki sicer vsako leto drobec denarja vsaj simbolično nameni civilnodružbenim organizacijam, ki s svojim delovanjem podpirajo poslanstvo in vrednote Katoliške cerkve. Pa čeprav so to storili prav vsako leto od 2009 naprej, ko smo škofe prvič zaprosili za finančno podporo.

Simbolna podpora

Sredstva, za katera smo zaprosili v preteklih letih, smo prav vedno namenili za razvoj naših izobraževanj oz. programov. V začetku smo jih namenjali vzpostavitvi centra za naravno načrtovanje družine, izobraževanju svetovalk in zdravnikov, kasneje pa tudi delu z mladimi na področju teologije telesa.

Vsa sredstva smo torej namenjali razvoju in k temu primaknili tudi veliko sredstev iz drugih virov, da bi nam le nekako uspelo pokriti potrebe v slovenskem prostoru, samo izvajanje programov pa smo financirali iz drugih virov. Za vse donacije, ki smo jih prejeli od škofovske konference, smo redno oddajali tudi poročila, da so se škofje lahko prepričali o namenski porabi.

Zadnja leta smo sicer SŠK prosili za konkreten znesek, ki bi nam omogočil vzpostaviti večji center za naravno načrtovanje družine. Prejeli smo le delček tega zneska. Naše svetovalke komajda še zmorejo sprejeti vse pare, ki bi se želeli naučiti metode FertilityCare, in to kljub dejstvu, da se promociji komajda posvečamo, svetovanja pa izvajamo tako rekoč izključno v Ljubljani. Zato smo letos škofovsko konferenco ponovno zaprosili za sofinanciranje, ki bi nam omogočilo izobraževanje vsaj še ene svetovalke.Njen odgovor je bil negativen.

Zavedamo se, da je vsaka donacija dar, ki ga od darovalca ni mogoče zahtevati še manj pa terjati. Izhaja lahko le iz svobodne odločitve, da bo podprl delo, ki ga nekdo opravlja, in poslanstvo, s katerim se lahko darovalec poistoveti. Za vse darove v preteklih letih se zato Slovenski škofovski konferenci iskreno zahvaljujemo.

Težko pa razumemo, da se slovenski škofje ne morejo poistovetiti s tem, da želimo okrepiti delovanje na področju naravnega načrtovanja družine z metodo FertilityCare. Metodo, ki jo je razvil inštitut, poimenovan po svetniškem papežu Janezu Pavlu II.

Pojasnilo, ki smo ga od dr. Tadeja Strehovca, tajnika SŠK, prejeli šele na našo (ponovno) prošnjo za odgovor, je, da zaradi reorganizacije uradov SŠK in racionalizacije poslovanja škofje na našo prošnjo niso mogli pozitivno odgovoriti.

Danes, ko smo iz simbolne podpore prešli na 0, se upravičeno sprašujemo, v kaj sploh naša Cerkev vlaga. V nove in nove reorganizacije, stavbe, odvetniške družbe, nove urade… namesto v že delujoče organizacije, programe in ljudi? Ali pa morda racionalizacija ni edini razlog za prekinitev financiranja? Sploh glede na to, da so po naših informacijah sorodne organizacije prejele podporo v podobni višini kot v preteklih letih.

Znesek, ki smo ga zadnja leta prejeli od SŠK je predstavljal približno 1,5% naših letnih prihodkov. Nepodpora tako ne bo ogrozila našega delovanja. Nekateri poznavalci celo ugotavljajo, da je Zavod Iskreni očitno ta trenutek edina zares neodvisna organizacija. Naš temelj predstavljate mnogi mali donatorji oz. dobrotniki.

HVALA vam!

Komentarji

  1. Hvaležen za tale članek…
    Hvaležen za tale članek. Vesel, da niste tiho. Prepričan sem, da je stavek “Danes, ko smo iz simbolne podpore prešli na 0, se upravičeno sprašujemo, v kaj sploh naša Cerkev vlaga.” zgolj retoričen in vsi vemo kam vlaga. VASE. Izključno vase. Da je razkorak med cerkvijo in Bogom vse večji. Ali pač je bil vedno velik, pa se zdaj (finančno močnejša kot kdajkoli prej) samo bolj odkrito kaže. Zaradi takih (že dolgo znanih) zgodb tudi moja kritika do te organizacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.