Pet posebnih večerov

Vir: Shutterstock

Med božičem in silvestrovem je pet razpoložljivih večerov, ki se natančno skladajo s številom družinskih članov, ki poleg mene tvorijo našo družino. In del naše božične tradicije je, da želim takrat z vsakim od članov preživeti po en večer. To nikoli niso običajni zmenki z možem in otroki, ampak so z moje strani skrbno načrtovani. Rada jim dajem nekakšen pečat pregleda minulega leta in načrtov v prihodnosti. Tudi letos se jih že veselim.

Zmenek z možem

Luštno nama je, ko si v sproščenem vzdušju enkrat na leto vzameva čas za razčlembo »kje sva«. Kako sva preskakovala zadrege in prepreke, kje sva se zataknila, kako sva si odpuščala, v čem sva se drug pred drugim zaprla. Tak pogovor je za naju nekakšna priprava na duhovne vaje, kjer potem zadeve natančneje preučiva in dorečeva. Poveva pa si tudi, kaj nama je bilo lepo, kdaj sva se čutila še posebej povezana, kaj naju je dodatno prepričevalo o ljubezni in dobronamernosti drugega. Čisto dobrodošlo je, da sva sproščena, naspana, dobre volje in praznično razigrana. Lažje govoriva in lažje sprejemava. Se pa na božičnih zmenkih praviloma trudiva za lahkotnejši pristop.

Zmenki z otroki

Lepo je sedeti na vroči čokoladi v kotu kakšnega lokala in poslušati svojega najstnika ali mladega odraslega (to pač imam doma na voljo :)), ki razpreda o življenju, kaj ga veseli, skrbi, kaj se je s kom pogovarjal, kaj si želi. Zanimivo je poslušati o sanjah in načrtih, za kar nekaj velikih planov svojih otrok sem tako izvedela. Si pa v takem sproščenem in zaupljivem vzdušju upam postaviti tudi kakšno vprašanje, ki si ga sicer morda ne bi. In dobim nekakšen vpogled, ki bi mi ostal brez zmenka prikrit.

Tisti, ki so še doma …

Različni so zmenki z otroki, ki so še doma, in najstarejšo, ki je že odšla od doma. Malo seveda zaradi starosti, malo pa tudi zato, ker smo doma živeči vseeno bolj na tekočem z vsakodnevnimi dogajanji drugega. Ti pogovori so dragoceni tudi zato, ker mi otroci v sproščenem vzdušju a brez dlake na jeziku povedo, kako se počutijo doma, v odnosu do naju in brata ter sester. Prostora za izboljšave je, kolikor jih le hočem slišati.

… in tista, ki je že šla po svoje

Še posebej se veselim zmenka s hčerko, ki živi na svojem in njenega življenja sproti natančno več ne spremljam. Lepo mi je, ker si imava toliko povedati, podeliti, zaupati, pokazati svoje dvome in strahove. Če sem na kaj ponosna, sem na to, da na kratke trenutke čutim, da najin odnos prerašča odnos mame in hčerke in postaja podoben odnosu dveh prijateljic. Kako zelo si želim takšnega druženja in medsebojnega odnosa še na mnoga leta!

Razširitev »ponudbe«

Letos bi rada v začetku novega leta uspela na podobne zmenke odpeljati tudi vsaj nekatere moje krščence in birmance. Nisem zelo spretna v izkazovanju pozornosti, imam pa jih redno v mislih in molitvah. Morda sem končno dozorela tudi za to, da poskusim z njimi poglobiti vezi in okrepiti prijateljevanje. Zaupani so mi bili v posebno varstvo in bilo bi lepo, če bi jim skozi rednejši pogovor skušala prihajati še bližje, sploh zdaj, ko so že vsi krepko polnoletni. Priložnosti se vedno ne ustvarjajo same od sebe. Včasih jim moramo malo pomagati!

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja