Otroški »ne« – začetek samostojnosti?

Thumbnail

Kaj bi nam o tem želeli povedati otroci sami? Kako oni doživljajo svoje upore in uveljavljanje lastne volje?

V okviru združenja Arkansas families so otrokove poglede na vse to zapisali tako:

“Draga starša!

Včasih želita, da bi delal nekaj, kar si jaz ne želim, in takrat zakličem: »Ne!« Včasih želita, da nečesa ne bi počel, in tisto vseeno storim. Ne zato, ker bi vaju rad »preizkušal«, ampak zato, ker odraščam. In spoznavam, kdo sem jaz, kdo sta vidva in kakšen je ta svet. Želim razviti občutek za lastni jaz. Pomembno mi je, da to vesta.

Ljudje so se kar privadili, da sem dojenček. Odkar sem rojen, vsi vse delate zame. Zdaj pa nisem več tako majhen. Odraščam. Ali ni to dobra novica? In kakor preraščam svoje nekdanje obleke, tako preraščam svoje nekdanje potrebe in odkrivam nove. Vedno več je stvari, ki bi jih rad naredil sam. Vedno bolj mi je všeč, če lahko sam jem, se oblečem, umijem … Ker seveda nisem strokovnjak za te stvari, vaju še zelo potrebujem poleg. Zato me prosim ne puščajta samega in ne glejta name kot na nekoga, ki je že samostojen. Moji odločni in trmasti »ne«-ji govorijo le o tem, da želim ob vama in skupaj z vama iskati in odkrivati svoje lastne sposobnosti in razvijati samostojnost.

Kako mi lahko pomagata?

Svet je poln zanimivih stvari. Kadarkoli zagledam kaj zanimivega, se želim s tem igrati, poskusiti nekaj novega. Vedno mi bodo privlačne nove stvari in vedno se bom hotel z njimi igrati. Zato vidva poskrbita, da bodo okoli mene stvari, ki so zame varne. Obkrožita me s preprostimi igračami, predmeti in pripomočki, ki so primerni zame. Ne potrebujem veliko za to, da ustvarim »svoje kraljestvo igrač«. Dajta mi le možnost raziskovanja in ustvarjanja. Pa še to. Preveč pravil mi daje občutek, da nisem ničesar sposoben.

In ko vama bom naslednjič izrekel svoj »ne«, vedita, da vama sporočam: »Hej, dovolita mi, da kaj naredim sam. Sem sposoben. Dajta mi priložnost, da vama pokažem, kaj vse že zmorem.« Nekaj podobnega želim sporočiti tudi takrat, ko naredim kaj proti vajini volji. Samo razumita me. Ne želim biti uporniški ali nespoštljiv. Ravno nasprotno. Trudim se odraščati in edino na tak način vama znam to pokazati.

In … ko bom šel prvič v šolo, si želim, da bi bila name neizmerno ponosna. Samo zato, ker sem. Rad vaju imam.”

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja