Pismo napornega malčka svojim staršem

Foto: Shutterstock

Kaj bi nam o tem želeli povedati otroci sami? Kako oni doživljajo svoje upore in uveljavljanje lastne volje?

V okviru združenja Arkansas families so otrokove poglede na vse to zapisali tako:

“Draga starša!

Včasih želita, da bi delal nekaj, kar si jaz ne želim, in takrat zakličem: »Ne!« Včasih želita, da nečesa ne bi počel, in tisto vseeno storim. Ne zato, ker bi vaju rad »preizkušal«, ampak zato, ker odraščam. In spoznavam, kdo sem jaz, kdo sta vidva in kakšen je ta svet. Želim razviti občutek za lastni jaz. Pomembno mi je, da to vesta.

Ljudje so se kar privadili, da sem dojenček. Odkar sem rojen, vsi vse delate zame. Zdaj pa nisem več tako majhen. Odraščam. Ali ni to dobra novica? In kakor preraščam svoje nekdanje obleke, tako preraščam svoje nekdanje potrebe in odkrivam nove. Vedno več je stvari, ki bi jih rad naredil sam. Vedno bolj mi je všeč, če lahko sam jem, se oblečem, umijem … Ker seveda nisem strokovnjak za te stvari, vaju še zelo potrebujem poleg. Zato me prosim ne puščajta samega in ne glejta name kot na nekoga, ki je že samostojen. Moji odločni in trmasti »ne«-ji govorijo le o tem, da želim ob vama in skupaj z vama iskati in odkrivati svoje lastne sposobnosti in razvijati samostojnost.

Kako mi lahko pomagata?

Svet je poln zanimivih stvari. Kadarkoli zagledam kaj zanimivega, se želim s tem igrati, poskusiti nekaj novega. Vedno mi bodo privlačne nove stvari in vedno se bom hotel z njimi igrati. Zato vidva poskrbita, da bodo okoli mene stvari, ki so zame varne. Obkrožita me s preprostimi igračami, predmeti in pripomočki, ki so primerni zame. Ne potrebujem veliko za to, da ustvarim »svoje kraljestvo igrač«. Dajta mi le možnost raziskovanja in ustvarjanja. Pa še to. Preveč pravil mi daje občutek, da nisem ničesar sposoben.

In ko vama bom naslednjič izrekel svoj »ne«, vedita, da vama sporočam: »Hej, dovolita mi, da kaj naredim sam. Sem sposoben. Dajta mi priložnost, da vama pokažem, kaj vse že zmorem.« Nekaj podobnega želim sporočiti tudi takrat, ko naredim kaj proti vajini volji. Samo razumita me. Ne želim biti uporniški ali nespoštljiv. Ravno nasprotno. Trudim se odraščati in edino na tak način vama znam to pokazati.

In … ko bom šel prvič v šolo, si želim, da bi bila name neizmerno ponosna. Samo zato, ker sem. Rad vaju imam.”

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja