Otrokova igra od 1. do 2. leta

Thumbnail

V prvem letu je bil otrok deležen intenzivnega razvoja. Postavil se je na noge, spregovoril prvo besedo in začel uporabljati roke. Kakšen napredek pa ga čaka v drugem letu življenja?

12 do 18 mesecev

Večina jih v tem obdobju že samostojno hodi, čeprav je njihova hoja še nekoliko okorna. Želijo raziskati vse in njihova radovednost daleč pretehta sposobnost presoje nevarnosti in izzida. Preizkušajo svoje sposobnosti v fini in grobi motoriki, in pridobivajo zaupanje pri plezanju.

Pojejo in v ritmu glasbe premikajo svoja telesa. Zaradi svoje mobilnosti lahko pridejo do igrač, ki so bile prej izven njihovega dosega. Prijemanje je lažje in že lahko rokujejo z igračami, ki zahtevajo zvijanje, obračanje, drsanje ali vijuganje.

 Skozi poskuse in napake raziskujejo vzročno-posledične zveze kot so metanje in vstavljanje in uživajo v stiskanju, potiskanju, vlečenju, valjanju, tolčenju, cingljanju, vstavljanju predmetov v odprtine, zlaganju, označevanju in praskanju. Uživajo v efektih, ki jih povzročajo njihova dejanja, npr. prižiganje zvokov, utripanje luči, vrtenje koles…

Otroci te starosti prepoznajo imena znanih ljudi, predmetov, slik in delov telesa. Dolgoročni spomin in razvijajoči se preprost besedni zaklad so temelj za razvoj domišljijske igre. Pogosto posnemajo dejanja, ki jih redno vidijo, npr. dvigovanje telefona, pitje iz skodelice, dajanje kape na glavo. Zanimivo je, da so ta posnemanja kratkotrajna in včasih tudi ves teden ne ponovijo več istega dejanja.

Primerne igrače: enostavne igrače, ki spodbujajo domišljijsko igro, kot so obleke, lutke, živali in majhna vozila.

19 do 23 mesecev

 Otroci so bolj samozavestni in spretni pri hoji in razvijajo druge spretnosti, kot so lovljenje ravnotežja, skakanje in tek. Za seboj vlečejo igrače, plezajo po pohištvu, hodijo po stopnicah navzgor in navzdol in so ob koncu obdobja sposobni brcati žogo. Pobirajo in rokujejo lahko s precej manjšimi predmeti, saj je njihov pincetni prijem že veliko bolj razvit. Radi razvrščajo predmete, pogosto jih razdelijo v dve kategoriji, ter lahko sestavijo skupaj dva enostavna predmeta (npr. položijo krog v odprtino za krog). Uporabljati začnejo zelo enostavne predmete za spenjanje, npr magnete, velike kavlje, pritiskače.

V tem obdobju razumejo simbole in vejo, da nekatere igrače predstavljajo druge predmete. Uporabljajo preproste besedne zveze, nekaj aktivnih glagolov in besede za usmerjanje, kot so gor, dol, noter, ven. V tej starosti že komunicirajo z drugimi otroki in se igrajo drug ob drugem. Igračam dodelijo različne vloge. Znajo se pretvarjati in igrati različne vloge. Ko se bližajo drugemu letu, dodelijo punčkam in plišastim igračam vloge: pričakujejo, da bodo jedli namišljeno hrano, hodili, se vozili …

Čeprav se še vedno učijo s pomočjo poskusov in napak, lahko predvidevajo rešitve problemov še preden karkoli storijo. Pomagajo sleči in obleči svojo obleko.

Primerne igrače: privlačijo jih igrače z gumbi za pritiskanje in vrvmi za vlečenje, kar izzove določen učinek (zvočni, vidni). Uporabni so tudi preprosti daljinski upravljalniki.

2 leti

Domišljijska igra je vzpostavljena in sedaj lahko igrajo različne družbene vloge, kot so mama, oče, dojenček. Igra vlog postaja vedno bolj dodelana, saj uporabljajo različne predmete, »odigrajo« daljše epizode. Pri tem uporabljajo predmete, ki do neke stopnje spominjajo na realne predpostavke, npr. za prikaz blazine raje uporabijo krpo kot čevelj. Dvoletniki zdaj lahko igrajo prave igre sestavljanja oz. grajenja.

Malčki se radi prelevijo v mamo.

Razumejo, da lahko slika prikazuje izmišljene predmete, njihove risbe postajajo vedno bolj reprezentativne, čeprav jih še vedno bolj zanima sam proces kot pa končni izdelek. Zelo jih zanimajo različne barvne variacije in preprosti umetniški materiali. Pri tej starosti pokažejo zanimanje za televizijo in televizijske junake, ki jih vključijo v svoje domišljijske igre. Pogosto želijo vedeti “zakaj” in lahko začnejo uporabljati preproste igrače, namenjene učenju. Razumejo pomen številk v štetja predmetov.

Malčki imajo povečan nadzor nad grobo in fino-motoričnimi sposobnostmi. Zanimanje za grobo motorične aktivnosti je povečano zaradi novo odkritih fizičnih moči in koordinacije, še posebej uživajo v lovljenju ravnotežja, plezanju, teku, skakanju, metanju, lovljenju, igri s peskom in potiskanju ali vlečenju predmetov na kolesih. Teh sposobnosti se naučijo ločeno in jih postopoma kombinirajo v usklajeno gibanje. Lahko prevračajo kozolce, radi plešejo, se vrtijo in dirjajo v ritmu glasbe. Brcajo in mečejo žogo, čeprav še nimajo polnega nadzora nad tem. Sposobni so odviti preproste vijake. Mali gumbi jim še delajo preglavice, medtem ko lahko uporabljajo velike zanke, gumbe in zaponke.

Primerne igrače: realni predmeti, od barv niso več zanimive le svetle osnovne barve pač pa tudi ostale.

Povzeto po: cpsc.gov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja