Ste svojega otroka naučili tisto, kar je najbolj pomembno?

Vir: Shutterstock

Fascinantno je gledati, kaj vse danes znajo tri-, pet- ali desetletniki. A le, dokler ne ugotovimo, da ob vseh spretnostih pogosto ne znajo poskrbeti za najpomembnejše. Kaj je tisto, kar bi moral znati vsak otrok?

Seveda ni nič narobe, da otroci osvajajo različne veščine, še posebej če gre za hobije, s katerimi družina preživlja skupni čas in se povezuje. A starši treninge, glasbeno šolo, tuje jezike in šolske ocene prepogosto postavimo pred vsakdanje veščine, ki jih bodo otroci v življenju potrebovali mnogo bolj od smučanja, klavirja ali gimnastike.

Ste vedeli, da so otroci, ki sodelujejo pri gospodinjskih opravilih in znajo poskrbeti zase (si skuhati, oprati perilo, iti v trgovino) ter za svojo opremo (zamenjati zračnico na kolesu, zamenjati žarnico, uporabljati orodje) v življenju uspešnejši od tistih, ki tega ne znajo?

Znajo …, namesto da bi znali …

Sestavili smo kratek seznam, kakšna znanja številni otroci usvajajo pri določeni starosti, medtem ko jim težave delajo druge, pomembnejše spretnosti. Seveda je seznam ilustrativen, a nikoli ne škodi, če se spomnimo, kaj so pri vzgoji resnične prioritete.

3 leta

Otroka učimo prvih besed v tujih jezikih, ne naučimo pa ga, kako naj se sam obleče.

4 leta

Učimo ga smučanja, rolanja in nogometa, ne naučimo pa ga, kako naj se pokriža.

5 let

Učimo ga branja in pisanja, ne naučimo pa ga, kako naj si zaveže čevlje.

6 let

Učimo ga, kako naj izbere izvenšolske dejavnosti, ne naučimo pa ga, kako naj sam izbere, kaj bo zjutraj oblekel.

7 let

Učimo ga borilnih veščin, ne naučimo pa ga, kako naj prečka prometno cesto.

8 let

Učimo ga igranja na instrumente, ne naučimo pa ga, kako naj pozdravi sosede.

9 let

Učimo ga, kako desetprstno tipkati, ne naučimo pa ga, kako varno zakuriti ogenj in ga tudi pogasiti.

10 let

Učimo ga o vse spolnosti, ne naučimo pa ga, kako se odzvati ob »neprimernih vsebinah« na spletu in o nevarnostih pornografije za njegove bodoče odnose.

11 let

Naučimo ga vse o njegovih pravicah, a zelo malo o njegovih dolžnostih.

12 let

Učimo ga pretvarjati kilometre v centimetre in hektolitre v centilitre, ne naučimo pa ga, kako iti v trgovino in kupiti 20 dag (ali mogoče 20 gramov?) salame.

13 let

Učimo ga, kako se uporablja kondom, ne naučimo pa ga, kako gojiti spoštljiva prijateljstva z nasprotnim spolom.

14 let

Učimo ga o razcepnih enačbah, ne naučimo pa ga, kako naj skuha kosilo za vso družino.

15 let

Učimo ga, kako se lahko ob »nesreči« pri spolnem odnosu naroči na splav, ne naučimo pa ga, kako eno uro skrbeti za sosedovega malčka.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja