“Otroci so v šoli večji del dneva, zato naj bo njihovo bivanje udobno.”

Thumbnail

Na robu Ljubljane, ob naselju Podutik, v lepem okolju stika med mestom in naravo, v teh jesenskih dneh potekajo intenzivna dela pri izgradnji stavbe nove šole. Nič kaj nenavadna novica, če ne bi šlo za redkost v slovenskem prostoru – izgradnjo zasebne šole.

Povod, da smo pri iskreni.net obiskali gradbišče, je bil napovedani dobrodelni koncert, s katerim bodo prihajajočo nedeljo, 1. oktobra 2017, zbirali sredstva za opremo nove šole, hkrati pa bo to tudi priložnost, da gradnjo širše predstavijo javnosti.

Gre za montessori šolo, ki se je v Ljubljani in širše osrednji Sloveniji že lepo uveljavila, saj njen program poteka že od leta 2010 (izvajajo pa ga v najetih prostorih). Srce šole sta zakonca Pavle in Melita Demšar, ki vodita Montessori inštitut: zavod za pomoč staršem pri razvoju otrok, v okviru katerega poleg šole deluje tudi vrtec (Hiša otrok Dravlje). Pripravljajo pa tudi popoldanske programe za otroke in starše ter izobraževanja za pedagodiko montessori.

Pavle v šoli opravlja funkcijo ravnatelja in je zadolžen za projekt gradnje. Melita pa je direktorica inštituta, v šoli pa opravlja vlogo pedagoškega vodje.

Po gradbišču nove šole nas je popeljal Pavle in nam predstavil nekaj osnovnih podatkov o stavbi, poklepetali pa smo tudi o nekaterih izzivih in aktualnih vidikih vodenja tako zahtevnega projekta, kot je ne samo gradnja, ampak tudi vzpostavitev programa šole, kakršnega v Sloveniji pred tem še ni bilo. (O tem v drugem delu intervjuja.)

Koliko je stal oziroma bo stal projekt izgradnje nove Montessori šole?

 

2,5 milijona EUR.

Kako financirate gradnjo? Koliko želite zbrati z dobrodelnim koncertom in zakaj ste se odločil zanj?

Gradnjo pretežno financiramo s kreditom, nekaj tudi iz lastnih sredstev.

Za organizacijo dobrodelnega koncerta smo se odločili, da povežemo podporo gradnje s tem, da nekaj lepega organiziramo v zahvalo za prispevke donatorjev.

S koncertom zbiramo za del opreme nove šole in tudi vrtca, ki bo deloval v isti stavbi. Za dobro opremljenost bi potrebovali vsaj še 100.000 EUR – in to zbiramo s pomočjo donacij in z organizacijo dobrodelnih prireditev.

Koliko časa bo trajalo, da bo investicija povrnjena?

Trenutno predvidevamo, da 20 let.

Že sam pogled na stavbo v gradnji in kratek sprehod po njej pusti vtis, da so prostori nekaj posebnega, dinamični. Kaj je tako posebnega v arhitekturni zasnovi? Kakšnim ciljem ste sledili?

V Montessori šoli imamo oddelke starostno mešane (prva triada od 1. do 3. razred skupaj, druga triada od 4. do 6. razred skupaj, 7. do 9. razred skupaj – letos imamo sicer samo 7. in 8. razred, v 9. razredu pa je ena učenka), veliko dela poteka tudi na način raziskovanja. Zato so sobe – učilnice za delo večje. V naši šoli boste tako našli 6 velikih učilnic, ki so osrednje za življenje otrok.

Del dejavnosti pa poteka v manjših skupinah – za to pa imamo nekaj manjših prostorov, ki so manjši od običajnih učilnic.

V vseh večjih učilnicah je kuhinja ter pult za poskuse in likovno umetnost. Osrednja učilnica jo kot manjša garsonjera: kuhinjski del, kjer potekata priprava malice in malica, študijski del, kjer poteka učenje, dnevna soba, kjer sta običajno tepih in zofa.

Otroci so v šoli večji del dneva, zato naj bo njihovo bivanje udobno, naj odgovarja na potrebe mladega človeka.

Vsaka učilnica ima svetlobo z dveh strani neba, v njej bodo tudi rastline in kakšna žival.

Tudi “hodnik” oziroma “avla” pri vas ne bo običajen prostor …

Ne. V osrednjem skupnem prostoru v prvem nadstropju, ki bo povezoval učilnice druge in tretje triade, bosta tudi knjižnica in kuhinja za kuhanje določenih obrokov s strani otrok. To je prostor za srečanje, druženja in gradnje skupnosti. V njem bo postavljen tudi mali oder, na katerem bodo otroci v ob določenih priložnostih lahko predstavili svojo ustvarjalnost.

Poseben prostor pa je namenjen tudi duhovnosti …

Tako je, v naši šoli in vrtcu je tudi prostor za duhovnost. V osrednjem delu pritličja bo soba, namenjena za katehezo Dobrega pastirja, tišino, molitev ali meditacijo.

Koliko otrok je v vaši šoli sedaj, koliko jih boste lahko največ sprejeli po izgradnji nove šole?

Sedaj je v naši šoli 116 otrok, od naslednjega leta pa bomo lahko vsako leto sprejeli okrog 25 otrok; doslej smo jih namreč sprejemali manj. Zato bomo sčasoma (v naslednjih petih letih) prišli do številke 200 – za toliko otrok je šola zgrajena.

Vaša šola je na izredno lepi lokaciji, ob robu mesta in v stiku s travniki, polji, gozdom. Kako vam je uspelo pridobiti tako lepo lokacijo?

Zemljišče smo s pomočjo prijateljev in staršev kupili na trgu leta 2011. Zanj smo se odločili, ker je bila v občinskih prostorskih načrtih opredeljena njegova namembnost za šolsko gradnjo. Takoj smo pričeli s pridobivanjem gradbenega dovoljenja.

Vendar so se potem začele stvari komplicirati. Ker je tudi občina dolgoročno planirala izgradnjo šole na tem mestu, se je z nami dogovarjala o zamenjavi. Dvakrat smo že poskusili zamenjati zemljišče z občino, a zadeva ni uspela.

Končno smo našli kompromis, ki nam je omogočal gradnjo šole na obstoječi lokaciji, hkrati pa tudi možnosti, ki predvideva na sosednji parceli gradnjo občinske šole in vrtca. Tako je bilo leta 2015 vendarle odločeno, da lahko gradimo na tej lokaciji. V decembru leta 2016 smo pridobili gradbeno dovoljenje in januarja 2017 začeli z gradnjo.

Kako veliko je zemljišče in koliko m2 je na voljo v stavbi?

Samo zemljišče je veliko približno 7.000 m2. Na začetku se nam je to zdelo veliko. Ko smo namreč prvič začeli razmišljati o gradnji šole, smo imeli v mislih 2.000 do 3.000 m2 veliko zemljišče.

Zdaj pa vidimo, kako hitro določene stvari “pobirajo” kvadratne metre – recimo igrišče vzame 600 m2, parkirišče 1000 m2 …

Velikost prostora gotovo prinese tudi boljše pogoje za delo in bivanje. Res da prostor ni edini pogoj za dobro učno okolje, je pa eden izmed njih. V naši zasnovi je recimo tudi to, da imajo učilnice višje starostne skupine (7. do 9. razred) neposreden izhod v naravo, da je del učnega procesa tudi delo na zelenjavnem vrtu in z živalmi – in za vse to je potreben prostor.

Tudi sam projekt je v času čakanja zapletov z dovoljenji za gradnjo zrasel. Sprva smo imeli pripravljen precej manjši projekt, tekom let pa smo se z rastjo programa naše šole in rastjo števila učencev opogumili iti v večji projekt. Zdaj ima stavba 2.500 m2 neto uporabne površine.

Kot vemo, država krije v tem trenutku 85 % stroškov javno veljavnega programa zasebnih šol. Za stavbo in opremo šole pa ne prispeva nič. Vaš temeljni vir za gradnjo je torej šolnina. Koliko stane mesečno v vaši šoli in kaj vse pokriva?

Prispevek za šolanje  je odvisen od finančnega položaja družine. V letošnjem letu znaša od 110 do 230 EUR mesečno. Prispevek pokrije predvsem stroške, ki se v javnih šolah krijejo iz javnih sredstev, zasebna šola pa jih ne prejme. Nekaj stroškov nastane tudi iz naslova izvajanja posebnih pedagoških načel, a to je manjši del.


V petek si na DOMOVINI preberite drugi del pogovora s Pavletom Demšarjem, v katerem bo spregovoril tudi o tem, kaj je bilo doslej najzahtevnejše pri gradnji šole, zakaj je strah pred zasebnim šolstvom v Sloveniji odveč, kako lahko zasebne šole celo pomagajo izboljševati kvaliteto državnih, zakaj bi morali zlasti v tretji triadi osnovne šole učenci in starši imeti še več izbire, česa sta se z ženo Melito v 8 letih vodenja osnovne šole naučila in ali jima je ob zapletih z gradnjo kdaj tudi uplahnil pogum.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja