Očetovo pismo sinu – ženinu

pismo

Poročni dan je dan milosti. Je dan, ko se začenja novo. Je dan, ko se ženin in nevesta poslovita od doma in začneta ustvarjati novega. Kakšno popotnico lahko ob tem da ženinu njegov oče?

Tu je iskreno pismo očeta, ki v sebi skriva premišljene in globoke resnice.

Dragi sin Andrej,

Ko sva se poročala jaz in tvoja mama, sva obljubo brala kar iz knjige. Pravzaprav nisem niti vedel, kaj bo vključevala moja obljuba, dokler mi je ni prebral voditelj na pripravi pred poroko.
Če je morda še nisi prebral, gre tako:

“Jaz Andrej, sprejmem tebe, Tina, za svojo ženo in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja.”

Nobenih dvoumnih stavkov. Nobenih skritih oklepajev.

»Jaz sprejmem tebe za ženo,« je zelo nenatančen opis dela. Kdo bo kuhal? Kdo bo čistil? Kdo bo popravil avto? Kdo bo pokosil travo? Kdo bo zamenjal pleničke? Vsak par najde svoj odgovor. Ker ne gre za to, kdo bo kaj naredil, ampak s kom boš to počel.

Ljubezenske pesmi pripovedujejo o lepih kraljicah, pop-zvezdah in številnih lepih dekletih. Ta obljuba pa pravi: »Izmed vseh deklet z vsega sveta, si ti edino moja. Tebe sem izbral.«

»Obljubim, da ti bom ostal zvest.« Brez prevare. Brez neumnosti.

»Te bom ljubil.« Ne zamenjuj zaljubljenosti z ljubeznijo. Zaljubljenost sloni na nezanesljivih čustvih, ki rada pripovedujejo: »Zate bom preplezal najvišjo goro. Zate se bom bojeval z zmaji. Zate bom dal življenje.« Resnično življenje pa vključuje drugačne izzive:

Sediš na fotelju in gledaš televizijo. Med reklamami si želiš nekaj prigrizniti, zato odpreš hladilnik. Zagledaš nekaj jabolk in vzameš najlepšo. Nato zakličeš: »Tina, bi jabolko?« »Z veseljem, Andrej. Hvala!« Vendar v hladilniku ni nobenega dobrega jabolka več.

Medtem ko se vračaš proti fotelju razmišljaš, katero jabolko bi dal njej. Zaljubljenost pravi: »Zate bi umrl.« Resnično življenje sprašuje: »Ji boš dal dobro jabolko?« Ljubezen odgovori: »Da, daj ji najboljše!«

»Te bom spoštoval.« Ta obljuba je bila zame presenečenje. Nisem pričakoval obljube glede spoštovanja. Vendar sem jo vzel zares. Nehal sem jo dražiti in zame je postalo dejstvo, da jo pred prijatelji in družino, ko je to potrebno, ščitim in stopim na njeno stran.

Spoštovanje je najbolj necenjena obljuba. Nekateri možje se šalijo na račun svojih žena, z drobnimi ponižanji, ki naj bi bila zabavna. Pa niso. Ker te stvari režejo, ranijo in naposled porušijo zaupanje. Zakon lahko umre od tisoč drobnih urezov. Izogibaj se negativnemu humorju. Ker to ni humor.

Pri spoštovanju gre za ponos. Ona je tvoja kraljica. Tudi tvoji otroci naj spoštujejo svojo mamo. In nikomur nikdar ne dovoli, da bi jo kakorkoli poniževal. Tvoja dama je, zato ji daj vso spoštovanje.

Bog naj bo vedno z vama in naj vaju blagoslavlja!

Z ljubeznijo,

Tvoj oče

 

Vir: foryourmarriage.org

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja