O tem, koga vse sovražimo Slovenci

Foto: Shutterstock

Pri spletnih komentarjih sem za časom. Družabnih omrežij skoraj ne spremljam, ne uporabljam Instagrama, TikToka ali Twitterja (pardon, X-a). Svojih pripomb ne pišem anonimno na splet, ampak jih povem svojemu možu. Načrtno. Ker nimam ne časa ne živcev ne energije, da bi se spuščala v spletne debate.

Vsake toliko pa odprem portal MMC, kjer preletim komentarje, da bi dobila vtis o družbeni klimi v Sloveniji. Ker gre za portal javne radiotelevizije, so komentarji moderirani. Do neke mere verjetno tudi cenzurirani, vsekakor pa iz njih odstranijo vse izrazito sovražne, vulgarne in nasilne.

Kaj ostane, ko skrbni moderator pobriše največje primitivizme?

Ob branju ugotovimo, da Slovenci:

 • sovražimo zdravnike, ker so arogantni »bogovi v belem«, ki jim gre samo za denar,
 • sovražimo podjetnike, ker izkoriščajo delavce in si prizadevajo samo za dobiček,
 • sovražimo delavce v javni upravi, ker ničesar ne delajo in nimajo stika z realnostjo,
 • sovražimo kmete, ker zastrupljajo okolje in živijo od subvencij,
 • sovražimo sodnike, ker so podkupljeni in nič ne delajo,
 • sovražimo starše, ki imajo otroke v zasebnih šolah ali vrtcih, ker se »preseravajo«,
 • sovražimo politike, kristjane, nevladne organizacije, okoljevarstvenike, sindikate, levičarje, desničarje, Cerkev, kulturnike, muslimane, Jude, Američane, Ukrajince, Ruse, migrante, partizane, domobrance, vse, ki obiskujejo privat zobarja, pa še Anžeta Kopitarja, ker svojih otrok baje ne uči dovolj zavzeto slovensko.

Skratka, sovražimo vse. Levi mediji in komentatorska srenja imajo polna usta nazadnjakov, fašistov in janšistov. Desni mediji in komentatorji povečini niso nič boljši, saj na enako besen način pišejo o levičarjih. Obojni se obnašajo, kot da so ljudje z drugačnim političnim mnenjem primitivni polljudje in pokvarjenci, ki ne bi smeli obstajati. Potem levi vzamejo v bran partizane, migrante, Ruse, Palestince in nevladnike, desni pa kmete, podjetnike, kristjane, Jude in Ukrajince, da se sovraštvo še bolj razplamti. Kot bi bili človečnost, pridelava hrane, mir ali poštenost v domeni enih ali drugih.

Levi in desni se obnašajo, kot da so ljudje z drugačnim političnim mnenjem primitivni polljudje in pokvarjenci, ki ne bi smeli obstajati.

Smo si med seboj res tako različni?

Zakaj to pišem? Ker bes, ki se razliva po spletu in ga podpihujejo mediji, onemogoča normalno delovanje celotne države.

Vsi, ne glede na politično, versko in nazorsko prepričanje, živimo v isti državi, od katere si v osnovi želimo zelo podobnih stvari: blaginje, varnosti, delujočega zdravstvenega, šolskega in pokojninskega sistema. Ja, morda se ne strinjamo točno, kako bi vse to izvedli, ampak ali ni normalno, da različni ljudje vidimo svet na različen način? Se moramo zato zmerjati in pljuvati po vsem, kar se ne sklada z našim prepričanjem?

Med seboj smo sosedje, ki klepetajo med delom na vrtu in čakanjem na roditeljski sestanek. V veliki večini smo povsem normalni ljudje, čeprav smo eni »levi«, drugi »desni« in čeprav se naša mnenja marsikdaj razlikujejo. Sosedov ne delimo na tiste, ki volijo »prave« in »napačne«, ampak na tiste, ki so fajn, in tiste, ki niso. Če snamemo ideološke plašnice, vsi poznamo izjemne in predane zdravnike, podjetnike, kmete, sodnike, nevladnike, kulturnike, tujce. Pa tudi peščico, ki žal ni takšna. Ampak na srečo gre vedno za peščico.

Slovenija bo lahko zadihala šele, ko se bomo nehali obkladati s primitivizmi in izključevati vse, ki so drugačni od nas. Dokler bodo vsega krivi »komunajzarji« ali »katolibani«, dokler drugim ne bomo dopustili, da se z nami morda ne strinjajo in dokler ne bomo pripravljeni prisluhniti tudi ljudem izven svojega mehurčka, ne bomo izstopili iz začaranega kroga.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Zelo dobro ste to povzeli! Je pa res, da so ljudje pod krinko anonimnosti upajo napisati vse, kar jim trenutno pade na pamet.
  Vsi tisti, ki npr. pišejo, da so zdravniki bogovi v belem in se jim gre samo za denar, si pred zdravnikom kaj takega ne bi upali niti pisniti. Pred zdravnikom bi bili vsi sladki, medeni in ponižni in bili pripravljeni iti tudi privat in plačati vse, kar imajo, samo, da bi ozdraveli.

 2. Ne morem se znebiti občutka, da je gospa Eva malce vsegliharska, nepredeljena. Vsakemu da malo prav in malo narobe. To pomeni, da plava s tokom in de facto navija za močnejšega, ima korist od zmagovalca “pretepa”, ker post festum se pa res ne bo opredelila za poraženca, če se že pred dogodkom ni. To je v bistvu narobe z našo družbo, ker se ne zavzemamo za resnico in pravico, ampak oportunistično čakamo na izid boja. Ne, ni problem neoptimalno izražanje na forumih, ampak v tem da se ne zavzemamo za to kar je prav in pravično. Moraliziranje pravično ni.

  1. Vsegliharstvo to je to, odlično ste povzeli vzdušje v družbi. Ljudje govorijo, nič se ne da, nič se ne bo spremenilo, vsi so isti, saj ta in ta je baraba, ampak koliko je naredil za družbo (hehe, npr. Janković da je najboljši, uh, koliko je naredil….). Resnica boli in ljudje imajo radi ugodje. Zato plavajo s tokom, oziroma se prilagajo, kdo jim več ponudi. Vesti ni, boja za resnico ni. Verjamem pa, da nas je ogromno takih, ki nam je mar, pač nam mečejo polena pod noge, tako tisti z leve kot z desne, kot tisti v cerkvenih vrstah.
   Ker ljudje niso pokončni, ker ne zaupajo vase, se potem prilagajajo mnenju oziroma kar nekdo v medije spravi, to potem drži kot pribito!

 3. Se je treba vprašati, zakaj smo tako sovražno razpoloženi? Resnično imam občutek, da je zelo veliko ljudi v Sloveniji razočaranih, obupanih, v stiski, ves čas se morajo nekomu prilagajati, kimati nekomu, niso zadovoljni sami s sabo, so fovš nekomu drugemu. Niso zvesti sami sebi in si ne dovolijo, da bi bili sami taki, kot bi radi sami bili. To primerjanje z nekom drugim.
  Če nimaš sebe rad, tudi ne moreš drugih imeti rad. Strah v ljudeh. To je najhujše.

 4. Če se pozorno prebere spisek kaj nam gren “jetra”, poleg alkohola, je to vse po vrsti in zadeve so si v protislovju že na tej točki. Zagovarjam logiko in ta pravi, da ne moreš hkrati sovražiti obeh plati medalje, problema, itd. No, lahko. Taka oseba potem v resnici sovraži samega sebe, to pa je posledica stanja v katerem smo. In ne, to ni problem levih in desnih, ker jih prav za prav nimamo. Tako se zgolj deklarirajo. Dve najstarejši stranki z nasprotnega pola kar lepo sodelujejo pod mizo, saj denar nima barve. Politika se predvsem ukvarja sama s seboj, obe strani pa uspešno uprizarjajo epske boje pred volitvami, za neuko in senilno volilno večino, ki te boje podpre z glasovi. Ne glede na izid volitev je marmelada vedno pojedena že na polovici mandata, pa doživimo spet obrat … ljudje počasi tonemo na raven kake Romunije v času Čavšeska. Žal tudi cerkev ni več tisto, kot je bila, ampak se tudi pri nas obnaša kot biznis. Kam sploh po uteho?

  PS: ko bi avtorica poleg MMC kda pa kdaj zašla še na druge medije, vsaj na Novo24 pa bi videla kako je, ko moderatorji brišajo samo kulturne drugačemisleče, vse vulgarnosti pa pustijo; dokler služijo pravi strani. Nato pa ostali mediji, ki so nekje vmes. Vsekakro pa potem ne bi več trdila, da so levi in desni isti oz. enaki. Zgolj po stanju komentarjev je že bežen pogled dovolj za oceno kdo je bolj primitiven, vulgaren in banalen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja