Nudistična plaža: da ali ne?

Thumbnail

“Nudizem je nekaj povsem naravnega,” je tipičen argument, ki mi ga mnogi postrežejo kot razlog za odhod na nudistično plažo.

“To že, vendar ljudje imamo tudi povsem naravno vgrajen sram in to zgolj zato, da zaščitimo najintimnejše dele našega telesa pred tujcii. Svoje golo telo sem rezerviral izključno za svojo ženo,” ponavadi odgovorim – takrat pa, če je sogovornica ženska, postane hitro iskreno zavistna.

Družina na nudistično plažo?

Ne poznaš občutka, ko si brez kopalk in plavaš,” nadaljujejo sogovorniki. Takrat pa z nasmehom na ustih povem, da sva bila z ženo dve leti zapored skoraj cel teden gola, vendar na privat plaži, kjer naju razen najine psičke zagotovo ni videl nihče (takih kotičkov je res da malo, nekaj pa jih je le). Priznam, da občutim svobodo – vendar za naju le do meje, ki je zelo jasna – dokler sva sama. Ko se pridružijo otroci, pa se zelo hitro pojavijo dodatne meje. Otrok nekje do tretjega leta nima težav z goloto oz. sramom in ga golota ne moti – otrok v tem obdobju gotovo sprejema golo telo kot zelo čisto. Okrog tretjega leta pa se pri otroku pojavi sram in želja po intimi – to pa je potrebno v celoti spoštovati in otroka zavarovati tako pred našo goloto kot še toliko bolj pred tujo

Otrokov sram je potrebno spoštovati in ga zavarovati.

Adam in Eva sta bila tudi “nudo” do trenutka….

Medtem ko se ateisti lahko sprašujejo, kaj je bolj naravno, in dobijo različna mnenja pri raznovrstnih strokovnjakih, pa dileme za tiste, ki smo verni, skoraj ni.

Ključne odgovore dobimo v Teologiji telesa, ki nedvoumno pove, kje so meje. Če pogledamo na “začetek”, ko sta Adam in Eva hodila gola po raju, sta drug na drugega gledala povsem čisto. Bila pa sta oba naga, človek in njegova žena, a ju ni bilo sram. Golota v tem kontekstu je povsem brez sramu in nakazuje na popolno enost med duhovnim in fizičnim v človeku. V tej izkušnji originalne golote, moški in ženska nista le gledala drug na drugega; pač pa sta tudi videla drug drugega – videla sta drug “v” drugega (intimacy = in-to-me-see). Bog je ustvaril Evo iz Adamovega rebra, da bosta eno – da bosta drug drugemu dar tako v telesnem kot duhovnem smislu.

Potem pa se je zgodil izvirni greh in takoj po tem, ko je bilo jabolko odtrgano, sta tako Adam kot Eva zaznala sram in se nemudoma skrila. Takrat ju je Bog poklical: Kje sta? Tako Adam kot Eva pa sta si z figovimi listi pokrila tiste dele telesa, ki so bili za drugega dar. Sram ima od takrat dvojni pomen: zaznava grožnjo na vrednost (človeka) in v istem hipu zavaruje to vrednost na notranji način. Manj filozofsko to pomeni, da je danes sram naravna zaščita za človeka pred nevarnostjo biti porinjen v pozicijo objekta za spolno uporabo

Vsi smo bili spolno zlorabljeni

Pred leti sem od znanega psihiatra slišal, da je bil vsak tretji Slovenec zlorabljen (spolno, duševno itd.). Nedolgo nazaj pa sem v širšem strokovnem krogu spoznal, da sem bil zlorabljen tudi sam. In tudi ti, ki to bereš – Se lahko pelješ v službo, ne da bi te gledala na pol naga manekenka/maneken? Težko, kajne? 🙂 Tako se moramo iz dneva v dan truditi, da nas vse te slike/prizori ne odvrnejo od bistva.

Vsem, ki vas tematika bolj zanima, priporočam v branje Teologijo telesa, kjer boste posredno našli odgovor na to, zakaj s tem, ko se slečemo na nudo plaži pred neznanci (četudi ne čutimo sramu), potencialno zapeljujemo ostale (tiste, ki nimajo prave slike o telesnosti in duhovnosti), da postanemo za njih objekt – spolni objekt. Smo namreč v zelo podobni vlogi kot razpečevalci pornografije – čeprav v močno milejši obliki.

© Copyright iskreni.net

Komentarji

 1. jaz sem se še v prvi nosečnosti rada sončila zgoraj brez, tudi na javnih plažah. zdaj sem spremenila odnos, ni mi do razkazovanja. če pa gremo na divjo plažo se čisto slečem, ker ne maram imeti na sebi mokrih kopalk. mož se občasno pridruži. če pa še kdo pride, si oblečem spodnji del. hči (skoraj 3 leta)je letos v kopalkah, razen, če sama želi biti brez, vendar se zgrozim ob misli, da jo opazuje kakšen pedofil.
  doma se ne skrivamo drug pred drugim. hči vidi mene in moža nagega, ko se tuširamo. itak je sedaj v obdobju ko ločuje fantke pa punčke in pove, da ima ona luliko in fantki lulčka. glede tega sem čisto sproščena in ne tulim na njo, da se ne sme prijemati tam spodaj. moja mama je npr. že izrazila skrb, češ kaj se dogaja v vtrcu, da so jo začela zanimati take stvari 😯 to je povsem naravno, da se otroci raziskujejo.
  ne vem točno do katerega leta bomo doma hodili nagi naokrog, vsekakor pa v puberteti tega res ne moreš več. če bomo opazili, da je otroke sram, tega ne bomo več počeli. meni je bilo bolj zoprno, da sta se moja starša skrivala in me odganjala stran, in sem to, kot majhen otrok, občutila, da me ne marata. dobila sem vtis, da je to nekaj slabega.

 2. Lep članek. Tudi pri nas doma sledimo otrokovi naravni uri: ko otrok začne zakrivati goloto, je čas, da se tudi midva z možem ne kaževa več gola pred otrokom. Sicer z najmlajšo -9 let po potrebi še istočasno uporabljava kopalnico (ena si umiva zobe, druga se tušira za zaslonom), vendar se tudi obrneva stran druga od druge, ko se npr. slačiva za pod tuš. Medtem ko večji otroci – najstniki jasno postavijo meje s tem, da vrata kopalnice zaklenejo.

 3. Res pohvale za članek! Prvič sem prebral tako celovit in logičen pogled, ki je povrh vsega v skladu z mojim občutjem. Jaz tudi ne čutim sramu, ko sem slečen recimo v dnevni sobi z mojo ženo. Bi ga pa čutil, če bi se nag sprehajal pred tujci. Morda pa se tudi “občutek” sramu lahko “pokvari”, če prakticiraš nudizem v kampih?

 4. Okej, meni tudi nič ne diši razkazovanje. Se mi pa kljub temu poraja dvom, da pride “občutek sramu” pri otroku sam od sebe, tj., da je prirojena. Prej to povezujem s kulturo, v kateri otrok odrašča. Poglejmo na primer kakšna plemena v odročnih krajih, kjer je zaradi vročine zelo praktično nag hoditi okoli. So mar ti ljudje potisnili ta “prirojeni občutek za sram in intimo” v podzavest? In da so se pripadniki teh ljudstev pogosto začeli oblačiti šele, ko so prišli v stik z drugo kulturo, ki je v osnovi smatrala nagoto za nekaj nesprejemljivega?

 5. Nikoli več ne bi šla na nudo plažo. Moji starši so vedno hodili tja, tako da do ene 15. leta nisem imela izbire in vsako leto težje prenašala slinaste poglede in komentarje skrajno odvratnih neznancev, ki so očitno prišli tja buljit mlado meso. Bruh. Pa tona nekih budal, ki mislijo, da je njihovo premoženje na videz privlačno in ga “krasijo” z vsemi nemogočimi artikli in ga ne morejo pustit pri miru niti med kratkim pogovorom (ker so kao vprašali, kam se gre).
  Po drugi strani mi je prijetno kopati in sončiti se naga sama ali v družbi moža ali prijateljev, ki jim zaupam in niso spolno sestradani in me obravnavajo kot osebo in ne kot objekt. Ena od pozitivnih strani staranja je nedvomno ta, da nisi več “ej ti ribica a me prideš mal zmasirat ha ha :s ” ampak nekaj vsaj približno bolj blizu človeka. Spoštovanje je osnova vsakega odnosa, tudi med naključnimi mimoidočimi. In izjemno pomembno je, da moški spoštuje žensko. Če tega ni, sledijo ZELO veliki problemi. :angry:

 6. Dober članek. Ful se strinjam z vsem napisanim. Telo jemljem kot nekaj lepega, nekaj kar spoštujem in ne delim z vsakim.

 7. Tudi moj mož je s starši (celo z žlahto) hodil na nudo. Pravi, da nima kakih travm zaradi tega, da pa so ga kar dosti forsirali naj se sleče, ker so vsi goli in, če bi izbiral, bi raje imel kopalke.

  Pa, da mu je bilo neprijetno, ko so bili malo večji, pa so se fantje ob “stoječih težavah” že malo zakrili, njegov malo mlajši bratec pa je ob mimohodih žensk nesramežljivo “pozdravljal s svojim generalom”. Saj je morda danes smešno. Verjamem pa, da so se ob tem drugi počutili slabo (in moj mož, kot opazovalec, kaj šele dotična ženska). Skrajno neodgovorno od staršev, ki jih je to najbrž zabavalo…

  Preden sva šla prvič na morje, sem tudi sama dobila lekcijo od tašče, kako je to pomembno in edino pravilno in naravno… Saj je OK, ko sva se sama skrivala po otočkih, ko pa smo zadnji dan dopusta preživeli skupaj in je razložila: midva greva na tisti del plaže, vidva bodita pa tu, da bomo lahko goli… bruh bruh! Sem bila slečena samo zgoraj, pa mi še to ni jasno zakaj sem jo upoštevala.

  1. Hvala, za link, ker me je res zanimalo. Avtor članka namreč tako izhaja iz sebe, da mi je bilo čudno kdo bi od koga prepisal, zdaj pa vidim (po tem ko sem prebrala tudi tistega), da je enaka le poanta. Med tem ko g. Vodeb razlaga o Freudu in drugih strokovnjakih, se Igor loteva teologije telesa, ki v svetu dobiva vse večjo veljavo (tudi med neverujočimi), v sloveniji pa so še vedno le redki, ki so kaj slišali o tem.

   Torej – meni se ne zdi, da bi bil katerikoli članek povzet…

   1. Kdo od koga?

    Dal sem vam napacno informacijo: ne 24ur.com, ampak zurnal24.si, in sicer:

    http://www.zurnal24.si/zenski-pogled/nudizem-da-ali-ne-176192/clanek

    Clanek je bil tam objavljen 1. julija 2010.
    Je pa res, da je sedaj avtor clanka (Igor Vovk) zacetek ze malo prilagodil… in ni vec tako zelo podoben…je pa gotovo bil zacetek povzet.
    Pac, saj je vse OK, sam avtorstvo (oziroma vire informacije, povzetkov) je treba striktno navajati, drugace izgubljate kredibilnost.

 8. Zdravo!

  Tudi mi smo hodili s starši na nudistične plaže in meni osebno se to še danes zdi super. Osebno z goloto nimam nobenih težav, tudi moji otroci je nimajo, je pa res, da ko jim bo zaradi tega postalo neprijetno, bomo zagotovo spoštovali njihove želje po zasebnosti.

 9. mi na “uradni” nudustični plaži nikoli nismo bili in tudi ne bomo šli. nagi smo le na divji plaži, kjer je največ še par ljudi, ki so navadno tudi nagi, a se brigajo zase. edino pod Strinjanskim klifom (divja plaža pod križem) sem imela izkušnjo, da so se moški razkazovali s svojim premoženjem. to mi je pa čist mimo.

  lepo, da ste napisali izkušnje, ki set jih imela kot otroci staršev nudistov. podobno mi je govorila tudi sošolka, ki ji je bilo grozno nerodno kot najstnici biti naga. a, ko so se njeni starši “spreobrnili” v krščansko vero so kot bi odrezal prekinili tradicijo hodenja na nudo plaže in se obnašati kot Adam in Eva ob izgonu iz raja B)

 10. Priporočam v branje Teologijo telesa

  Zares super članek! Primeren za poletni čas 🙂
  Hvala za dobre komentarje, še posebno tistih z osebno izkušnjo nudistične plaže.

  Biti gol mi je bilo vedno všeč. V duhu Teologije telesa je to več kot le normalno. Spraševal sem se, kako postopati potem, ko imaš otroke. Želim si živeti čisto in nedolžno spolnost z (bodočo) ženo in se ne sramovati najinih teles pred lastnimi (bodočimi) otroki. Sedaj sem dobil nasvet, ki se mi zdi odličen. Hvala!

  [b]Za konec vsem vam toplo priporočam branje Teologije telesa. Je odrešujoče za človeško spolnost.[/b] [i]Teologija telesa za začetnike[/i] stane borih 16 €. Edino škoda, da se je ne dobi v ‘navadni’ (ne-katoliški) knjigarni. Če še [i]Svetega pisma[/i] nimajo ([i]Tarot[/i] pa :dry: ) … Lahko poskusite in zahtevate naj [i]Teologijo / …/[/i] naročijo – morda je to način kako bodo ljudje slišali zanjo.

 11. Tomcee, vašega komentarja ne razumem. Lahko razložite – ali se strinjate ali nasprotujete trditvi, da kopati se nag ni nič slabega?

 12. Hoditi okrog nag v razvitem svetu ali pa v džungli, kjer sodoben človek na zaide je čisto nekaj drugega. Pa vseeno mislim, da skoraj ni ljudstev, ki si vsaj spolovil ne bi zakrivalo. Tako, da se povsem strinjam o sramu, ki je v vsakem izmed nas od izvirnega greha naprej, ko gledamo na telo tudi kot “poželenje”.

  Lepo je zapisano to o Adamu in Evi.

  Odgovarjala sem na:
  [quote]In da so se pripadniki teh ljudstev pogosto začeli oblačiti šele, ko so prišli v stik z drugo kulturo, ki je v osnovi smatrala nagoto za nekaj nesprejemljivega?[/quote]

 13. Spoštovani Igor Vovk! Prvič sem zašel na iskreni.net pred nekaj minutami, ko sem iskal o nudizmu ter naletel na ta članek in moram priznati, da sem navdušen kako odkrito in nedvoumno je zapisano to kar sem že dlje časa iskal. Sedaj bom prav šel brati tekste teologije telesa, ker me izziva. Dejstvo, da so nekateri nasprotniki pa mi je samo v potrditev, da so se proti resnici v vsej zgodovini borili mnogi. Čestitke za pogum in želim vam obilo blagoslova in vztrajnosti! Tisti, ki vam zapisano ni všeč pa brž prebirati to kar vam paše na 24ur.com, moskisvet.com in podobno seksualno “inciklopedijo”.

 14. Bojana, ne vem zakaj, ampak zdi se mi, da si odprta ženska in rada slišiš različna mnenja. Bodi tako dobra in si preberi kaj o teologiji telesa, kjer je s katoliš pogleda razloženo kako napak so telesno ljubezen razlagali v preteklosti in, da je seks med dvema nekaj izredno pomembnega, lepega in svetega. Seveda je lahko razvrednoten, ponižan (oz. so to udeleženci), če hočeš – grešen. Toda v svojem bistvu, je za zakonsko življenje zelo pomembna sestavina.

  Vabim te, da si prebereš kaj o tem (preprosta a zelo dobra knjiga je Good news about sex and marriage). Ne želim, da se sliši to, kot da te imam za nerazgledano, ker česa ne veš. Nasprotno – to ti priporočam zato, ker se mi zdi, da si brihtna punca / žena in, da bi bilo čisto OK, da prebereš še kaj “z druge strani”.

  Drži se… (pa zgolj zaradi dobrega vtisa za naprej, priporočam, da ne uporabljaš ponižujočih izrazov, neprijaznih obtožb, temveč izraziš svoje mnenje glede na članek). Glede na to, da se je na iskreni okrepila cenzura nesramnih objav me čudi, da te niso brisali… Se mi pa zdi OK, da te niso.

  Bodi fajn…

 15. re: poljanska 13/ 1000 Ljubljana

  Gospa Milena, ne zamerite mi, če se vtaknem v en sam stavek. In sicer: [quote=milena]ta članek ni nič drugega kot vsiljevanja svojega mišljena drugim ter širjenje nestrpnosti do drugačnih, pa naj bo prepisan ali ne… Glede nato kako diskriminatorno obravnavate geje, pa se temu članku sploh ne čudim !!!!!![/quote] Rad bi opozoril, da poenostavljanje na [i]nič drugega kot[/i] skoraj vedno pomeni odmik od celostnega pogleda na problem. Morda je odveč poudariti, da je treba problem pogledati celostno, sicer ga ne moremo dobro rešiti.

  Še več, s poenostavljanjem na [i]nič drugega kot[/i] skoraj vedno delamo krivico. Na primer: če rečem, da prizadevanja istospolnih partnerjev za dovoljenje posvojitev otrok niso nič drugega kot egoizem, ker sami ne morejo imeti otrok, jim s tem naredim krivico. Če ne drugega, ima teoretično lahko kateri/a izmed njih biološkega otroka iz preteklosti, ko je bil/a še heteroseksualen.

  Prosim vas, da ne poenostavljate. Hvala za razumevanje.

 16. Mislim, da je prav, da pogledamo resnici v oči. Ljudje smo ljudje, vedno bomo. Smo spolna bitja, tako smo ustvarjeni in tako je prav. In večini ljudi pogled na golo telo vzbudi poželenje – popolnoma normalno. Zdi se mi le, da ob vsej goloti na TV, na netu, v časopisih in revijah ni potrebno, da še sami postanemo objekt naslade. Morda so res ljudje, ki v tem ne vidijo nič, a so verjetno v manjšini, saj je normalno, da se privlačimo, že vsaj zato, da se razmožujemo. Taka je pač narava.
  Žalitve niso potrebne, vsak ima svoje mnenje in vsako mnenje lahko sprejemamo kot vsiljevanje ali kot drug pogled, ki nas bogati.

 17. ne morem verjeti

  Ne morem verjeti, da v 21. stoletju obstajajo tovrstni forumi in da ljudje, kot ste tisti, ki se zgražate nad homoseksualnostjo (kot da je to osebna izbira?!), nudizmom in vsem, kar ni skladno z neko idejo brezmadežnega spočetja (pomislite še enkrat!) in sploh človeške (brez)grešne narave, še vedno obstajate.
  Težko namreč verjamem, da ob vsem dobrem, kar vam zapoveduje vaša vera, lahko mirne vesti govorite o tem, da je nudizem milo rečeno čudna stvar, homoseksualnost pa nenaravna. Ker, naj vam bo všeč ali ne, rojeni smo goli in to, da nekdo vidi tvoje telo, ne pomeni, da ga deliš z njim (!?!). Ga potem deliš tudi s svojim zdravnikom?
  Nudizem je način življenja, prosto gibanje, sproščenost, katerih glavna predpostavka pa je, da se ljudje ne gledamo v telesa, pač pa (v vašem jeziku) “v dušo”. Strinjam se, da se otrokom ničesar ne sme vsiljevati – v vsakem primeru se morajo sami odločiti, kaj jim ustreza in kaj ne (ob tem bi spomnila na krst dojenčkov, ki nimajo niti najmanjše možnost odločati, kaj njihovi starši počnejo in k čemu jih zavežejo v rani mladosti). Strinjam se tudi z opazko, da je katastrofa, če te neznanci na nudistični plaži ogledujejo, se razkazujejo in vrh vsega še neprimerno ogovarjajo. Takšne bi morali takoj odstraniti, saj so, enako kot avtor zgornjega članka, popolnoma zgrešili namen nudizma.
  Končno še besedica o homoseksualnosti, ki je na tem forumu tako osovražena in nesprejeta. Pravite, da nas je ustvaril bog. Če nas je ustvaril on, zakaj ne sprejemate homoseksualcev? Prav tako jih je ustvaril bog. Zagotovo te trnove poti zgražanja, ogorčenja in pljuvanja po njihovi seksualni usmerjenosti niso izbrali sami. Ne razumem, kako racionalizirate svoj odnos do drugače usmerjenih, ko pa nas je konec koncev ustvaril isti stvarnik?

  Veselim se vaših odzivov, čeprav vem, da bodo ponovno zgroženi, ogorčeni in ponižujoči za vse drugače misleče. Pa še vseeno bi rada slišala, kako argumentirate lastno negacijo dobrega, ki ga bi morala predstavljati katerakoli vera. Zato vnaprej hvala in lep pozdrav.

  ps: zakaj so trije komentarji na tej strani sivi, torej manj vidni, kot vsi ostali? In to ravno tisti trije, ki se ne strinjajo s stališčem avtorja in splošnim izhodiščem te spletne strani? Je to še en način spoštovanja različnih mnenj? Bodo torej tudi moj komentar in moja vprašanja sivi? Iskreno upam, da ne. Saj iskreno želim prebrati vaša mnenja.

  1. Če sem prav ugotovila, komentarji postanejo sivi, kadar “minusi” dovolj prevagajo “pluse”. In prepričana sem, da to dela avtomatika, ne pa, da bi kdo čepel za računalnikom in čakal, da bo komentar, ki njemu ni všeč, “posivil”.

 18. Tole je moje mnenje, ne vem, kako razmišljajo drugi.

  Mene ne moti, če je nekdo homoseksualec. Sicer osebno ne poznam nobenega, vendar verjamem, da so lahko povsem v redu ljudje.
  Moti me pa, da svoje mišljenje in svojo usmerjenost naravnost vsiljujejo drugim – razkazujejo se na paradi ponosa, svojo usmerjenost hočejo “učiti” otroke v šolah itd. Vsakega, ki razmišlja drugače kot oni označijo za homofoba.
  Pravim, ne moti me, da je nekdo drugače usmerjen kot jaz, to povsem dopuščam. Konec koncev se vsak odloča po svoji vesti in ve, kaj je zanj prav. Moti pa me, da oni meni ne dopuščajo, da živim po svoje in da imam svoje mnenje. Tega mnenja nikomur ne vsiljujem, samo povem ga naglas, pa me že označijo za homofoba.

  Kar se pa tiče vsiljevanja stvari otrokom.
  Prvič, nekatere stvari je otrokom enostavno treba “vsiliti”, ker sami še ne znajo poskrbeti zase.
  Drugič, vsak človek ima svoje vrednote in stvari, ki se mu zdijo v življenju pomembne, in seveda jih želi posredovati svojim otrokom. Če nekomu veliko pomeni šport, bo otroka usmeril v ukvarjanje s športom. Če mu veliko pomeni umetnost, bo otroka vozil v galerije in gledališče. In če nekomu veliko pomeni vera, bo pač otroka krstil in mu tako predal svoje vrednote. To je vendar smisel vzgoje, predajanje svojih vrednot in načel otrokom.
  Tretjič, zakaj se s krstom ne počaka, da otrok odraste in se sam odloči? Zakaj pa ne počakate, da otrok odraste in se potem odloči, ali bo operni pevec ali vrhunski nogometaš? Zato ker vsi vemo, da je takrat že prepozno. Določene stvari je treba začeti delati že v otroštvu, da v odraslosti lahko dosegamo rezultate. Konec koncev, zakaj otroka vpišete v šolo že pri 6 letih, zakaj ne počakate, da postane polnoleten in se takrat sam odloči, ali bo hodil v šolo in v katero? Isto je s krstom in vero. Treba jo je živeti in z zgledom predati otroku, da jo lahko res spozna in živi. Še vedno pa mu je dopuščena možnost, da jo pozneje zavrne. Veš, krst je zakrament in vsak zakrament temelji na veri. Če vere ni, je tudi krst brez pomena.

  LP

 19. Stefana, hvala lepa za mnenje. Za prvi del (vsaj) mislim, da mi je nekako jasen: moti vas, da se homoseksualci pretirano izražajo. Enako kot mene motijo razna zborovanja “verskih fanatikov” (namenoma v narekovajih, da ne bo hude ure), ki se zberejo na Prešernovem trgu v Ljubljani in nam govorijo, da samo oni vedo, kako je prav in da oni pravijo, da homoseksualci nikakor ne morejo imeti otrok.
  Skratka, vsako pretirano izražanje je moteče. Nisem pa razumela dela o učenju o homoseksualnosti v šoli? Nisem dovolj poučena – o čem se učijo in kaj vas moti?

  Resno pa ne razumem zadnjega dela odgovora. Dojenček in otrok, ki se šola za opernega pevca ne moreta biti primerljiva. Najprej zato ker otrok lahko pove, da mu petje ne ustreza. Dojenček tega pri krstu ne more. Otroka ničemur ne zavežete s petjem, česar za krst ni mogoče trditi. In končno, sami pravite, da je vera nekaj, kar se predaja svojim otrokom. Verjetno z zgledom in vrednotami. Zato menim, da bi najprej morala biti vera, nato pa zakrament. Ne pa obratno. In če vas prav razumem, v zadnjem stavku pravite enako.

 20. Se opravičujem, malo sva zapeljali debato v napačno smer. No, odgovore na vprašanja glede nudizma pa še vedno čakam :silly:

 21. Ateistka, očitno dobro poznaš našo vero, kaj je naše poslanstvo in kako bi morali živeti.

  Ja priznam, da si me s svojim pisanjem vznemirila. Zvečer sem naključno odprla Sveto pismo in ponudil se mi je preprost odgovor na nekatere tvoje kritike:

  [i]”Ker je torej Bog tako usmiljen, vas rotim, bratje: darujte svoja telesa v živo, sveto in Bogu všečno žrtev; to je vaše smiselno duhovno bogoslužje.
  2[u]In nikar se ne prilagajajte temu svetu[/u],
  ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je
  dobro, njemu všečno in popolno. [/i]

  In nadaljuje:

  [i]”Sicer pa naročam po milosti, ki mi je dana, vsakomur izmed vas: ne imejte visokih misli, saj je to v nasprotju s tem, kar je treba misliti, ampak mislite na to, da boste premišljeni; vsak pač po meri vere, ki mu jo je Bog dal. 4 Kajti kakor imamo v enem telesu mnogo delov, ti deli pa nimajo vsi istega delovanja, 5 tako smo tudi mi, čeprav nas je več, eno telo v Kristusu, posamezni pa smo si deli med seboj. 6 Imamo različne milostne darove, pač po milosti, ki nam je bila dana. Če ima kdo dar preroštva, naj ga uporablja
  v skladu z vero. 7 Kdor ima dar služenja, naj ga uporablja
  za služenje. Kdor ima dar učenja, naj uči. 8 Kdor ima dar spodbujanja, naj spodbuja.
  Kdor daje, naj daje širokosrčno.
  Kdor je predstojnik,
  naj ga odlikuje vestnost. Kdor izkazuje usmiljenje, naj to dela z veseljem.”[/i]

  Torej, če je poslanstvo iskreni.net, da opominja / uči / spodbuja… je edino pravilno, da to počne. Hvala Bogu, da je tako. Veliko nas je, ki nas ti članki dvigajo in spodbujajo. Če te motijo, naj gredo mimo tebe. Ravno zato ni prav, da se zgražaš nad razmišljanjem in vsebino. Ker avtor članka ni edini, temveč nas je veliko, ki se z njim strinjamo. In s tem prav nikomur ne škodimo. Če si dobro prebrala komentarje, pa so vmes tudi od tistih ljudi, ki so imeli starše “primerne za 21. stoletje” in so jih vozili na nudo plaže, pa jih to ni ravno osrečevalo kajne? So tudi taki, ki jih to ni motilo. Vendar kaj je bolje / slabše, sploh če ne veš, kako se bo odzval in doživljal to tvoj otrok?

 22. o nudizmu

  Tako na kratko.
  Moj otrok živi z goloto že od rojstva, jemlje jo kot najbolj naravno stvar na svetu. Tako ga tudi vzgajam.
  Vzgajam pa ga v popolnoma drugačnem odnosu do spolnosti. Ta se dogaja [size=large]intimno,[/size] v odnosu med dvema človekoma. In ta se dogaja na skrivaj. Moj otrok je, pri svojih 9, letih že od 6. leta seznanjen o vsem, o svojem nastanku in porodu takšnem ali drugačnem…
  Preživljanje dopusta na nudistični plaži jemlje kot nekaj samo po sebi umevnega in ga v to sploh ne mislim siliti če bo čez kakšno leto ali dve drugačnega mnenja.Tudi nihče ne vztraja na goloto pri najstnikih. Ker bomo pač vsi enkrat stari in nam bo vsem enkrat vse viselo, še zdaleč ne pomeni da moramo prenašati mokroto “tako imenovanih” oblačil ki nekaj prikrivajo…zato so za nas naredili nudistične plaže. Te so namenjene samo nam in nikomur ni potrebno hoditi tja in si kvariti svoje razpoloženje.
  Je pa nekaj res.
  Za nas obstaja alternativa.
  Za vas…tekstilce, je ni.

 23. Ja, ampak, če greste na tekstilno plažo se morate obleči. Kar je isti postopek, kot če hočemo mi na nudl plažo in se moramo sleči. Ni tako? Vsi imamo obe alternativi. Odvisno, kaj izbereš.
  Tebe verjetno starši niso peljali na nudl plažo, si se sama zato odločila in takrat si se slekla. Torej si imela alternativo. Ne glede na to, da si bila verjetno prej “tekstilc”.
  Zato se mi ta argument zdi kar nekaj.

 24. “Najpomembnejše je, da starši glede golote spremljajo otrokove potrebe in pri tem ne poudarjajo svoje lastne ideologije,” razmišlja dr. Matjaž Lunaček (psihiater oz. psihoanalitik). Najslabši so ekstremi. “Recimo nudizem, ko starši skoraj silijo otroke v takšno situacijo, otroci pa se pri tem počutijo neprijetno. Šestletni otrok ne bo ravno vesel, če mora na nudistično plažo. Starši, ki ga v to silijo, pa seveda sledijo svojim potrebam, ne otrokovim.”
  Po drugi strani pa tudi s pretiranim prekrivanjem golote otroku onemogočamo spoznavanje golega telesa, ki se, kot trdijo strokovnjaki, mora zgoditi. Za otroka je torej pomembno, da ga naučimo sramežljivosti, hkrati pa upoštevamo njegov sram.
  Francoska psihoanalitičarka Isabelle Bianchi tako govori o naključni in vsiljeni goloti znotraj družine. Kadar vas otroci naključno vidijo gole pri na primer preoblačenju, kopanju itd., je to naključna golota, ki nas spominja, da obstajamo tudi brez oblek. Medtem pa vsiljena golota izvira iz ekshibicionističnih teženj staršev in presega kulturalne meje. Starši, ki goloto otrokom vsiljujejo, s tem nanje psihično pritiskajo, lahko jim povzročajo stisko, občutek krivde in sramu. (povzeto po članku “Gol pred otroki – da ali ne?” Osebnost)

  1. Roman,hvala za prispevek. Enako sem želel napisati v mnogo bolj pikri in manj dostojni obliki, pa si me rešil.
   pa lep dan vsem!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja