Nova Zelandija: kar 91 % žensk rodi v samostojni babiški oskrbi

Thumbnail

Nosečnost, porod in poporodno obdobje, med katerimi te spremlja ena sama oseba, partnerski odnos med žensko in babico, ki je tvoja največja zagovornica … Na Novi Zelandiji to ni pravljica, ampak izkušnja 91% žensk.

Mateja Kusterle, sveže diplomirana babica, je v predavanju na združenju Naravni začetki predstavila svojo 3-mesečno prakso, ki jo je letos poleti opravila na Novi Zelandiji.

Za nosečnico od spočetja do poporodnega obdobja skrbi ista oseba

Novozelandski model babiške oskrbe je edinstven na svetu, saj so babice samostojne zdravstvene delavke že od leta 1990. To pomeni, da samostojno spremljajo nosečnico, vodijo porod brez prisotnosti zdravnika in so pri svojem delu avtonomne.

V praksi to pomeni, da žensko med nosečnostjo, porodom in v poporodnem obdobju spremlja tandem dveh babic. Ženska si ju izbere sama in ju lahko tudi zamenja, če z njima ni zadovoljna. Med njimi se splete posebna vez, saj babici dobro poznata nosečnico in njene želje. Med njimi vlada partnerski odnos, skupaj napišejo tudi porodni načrt in se dogovarjajo o oskrbi.

Mateja pred kipom ponosnega Maora in Maorke.

Naloga babice: pripraviti žensko na porod

Novozelandske ženske se lahko odločijo za porod doma (3,4 %), porod v porodnišnici (87,5 %) ali porod v samostojni babiški enoti (9,1 %), ki jo vodijo babice. V vsakem primeru gre z njimi izbrana babica, ki je odgovorna za potek poroda, nato pa jih spremlja tudi v poporodnem obdobju.

Mateja Kusterle poudarja, da ima kar ena tretjina novozelandskih žensk fiziološki porod, torej porod, ki ni sprožen, pospeševan, medikaliziran in pri katerem ne pride do prereza presredka.

V večini porodnih sob je na voljo kad ali bazen, kar ženske ponavadi izkoristijo. Porod poteka v dogovoru z žensko, babice pa se izogibajo nepotrebnim posegom, saj se imajo za varuhinje fiziološkega poroda.

Naloga babic je v prvi meri priprava ženske na porod. Ena izmed babic je Mateji zaupala: »Najbolj sem vesela, ko med porodom ne delam ničesar. Žalostna sem, če mi ženska reče, da brez mene ne bi zmogla. Potem vem, da nisem dobro opravila svojega dela

Porod v porodnišnici ni nujno »porodnišničen«

Čeprav se na Novi Zelandiji večina žensk odloči za porod v porodnišnici, to ne pomeni, da so deležne običajne »porodnišnične« obravnave, pravi Mateja. Vse je odvisno od njihovih želja, kar pomeni, da nikjer ne poznajo rutinskega klistiranja, vstavljanja kanile ali kontinuiranega CTG-ja. Kaj šele prepovedi gibanja, kopanja v kadi ali prehranjevanja.

Babica porod vodi avtonomno, celo kadar gre za medenično vstavo. Porodničarji so na voljo le za morebitne nujne intervencije. Med porodom si babica ne zapisuje le tehničnih podatkov, ampak sestavi porodno zgodbo, ki jo ženska za spomin odnese domov.

V skoraj vsaki porodni sobi je na voljo bazen ali kad.

Prvi teden po porodu se novorojenčka ne tehta

Po porodu se ženska odloči, ali želi takoj domov ali bo nekaj dni ostala v strokovni oskrbi. V vsakem primeru jo njena babica vsak dan obišče, pregleda, se z njo pogovori in ji pomaga pri dojenju.

Mateja pripoveduje, da na Novi Zelandiji otroka stehtajo ob rojstvu, nato pa ga en teden ne tehtajo. Ugotovili so namreč, da nenehno nadzorovanje otrokove teže povzroča stres pri materah, ki vzpostavljajo dojenje. Namesto tehtanja se matere posvečajo dojenju, po enem tednu pa težo normalno pridobivajo tudi že otroci z »začetniškimi težavami«.

V nekaterih babiških enotah lahko v porodni sobi prespi tudi spremljevalec.

Na prvem mestu je mnenje in zadovoljstvo uporabnic

Novozelandski sistem ne samo spodbuja, ampak od uporabnic babiških storitev zahteva povratno informacijo o zadovoljstvu z izbranimi babicami. Babice na ta način dobijo vpogled v svoje delo, ženske pa lahko sproti izrazijo in ovrednotijo, če s kakšno stvarjo niso bile zadovoljne.

Zelo pomembno je tudi povezovanje med babicami, ki se pogosto dobijo na skupnem zajtrku ali kavici, da si izmenjajo izkušnje in vprašajo za mnenje. Vsaki dve leti imajo pregled doseganja standardov v babištvu, katerega namen je refleksija in načrtovanje osebnega profesionalnega razvoja za prihodnji dve leti. Zato so babice seveda motivirane za dodatna izobraževanja in dobre rezultate pri delu.

Ženske med nosečnostjo na vsakem koraku spremlja dokument »Vaše pravice med nosečnostjo in porodom«, ki jih spodbuja, da preučijo različne možnosti ter sprejmejo informirane odločitve.

Plakat v porodni sobi: »Popadki niso močnejši od mene, saj so del mene.«

Porod pri Maorih

Mateja je poleg dveh mesecev v Aucklandu en mesec preživela na severu Nove Zelandije, v Bay of Islands, kjer živi močna maorska skupnost. Pri Maorih je družina temelj družbe, zato k porodu pogosto pride celotna širša družina.

Babiške enote so se ponekod prilagodile tako, da imajo na voljo večje sobe z dodatnim ležiščem, kjer lahko prespi tudi mož ali drug spremljevalec. Poleg tega imajo nekatere babiške enote tudi družinsko sobo, kamor se sorodniki lahko umaknejo med porodom, si spočijejo in si po potrebi tudi kaj skuhajo.

Pri Maorih je porod svet dogodek. Posteljica (whenua) pripada Materi Zemlji, zato jo oče po porodu odnese, zakoplje in na tistem mestu posadi drevo. Maorke rojevajo v pokončnih položajih, babica, ki v maorskem jeziku »pomaga pri oblikovanju družine«, pa mora biti kulturno kompetentna, da spoštuje in ohranja maorsko tradicijo, tako da se maorske ženske pri porodu počutijo varne in sprejete.

V preteklosti je bila praksa drugačna, maorske babice so bile prepovedane, danes pa se država načrtno trudi za vzpostavljanje medkulturnega dialoga. In prav to – dialog in celostna obravnava ženske kot telesnega, duhovnega in čustvenega bitja – so tiste značilnosti novozelandske oskrbe, na katere so tamkajšnje babice upravičeno ponosne.

Foto: osebni arhiv Mateje Kusterle