Nov mladinski pustolovski roman, ki bo navdušil katoliške mulce – pa tudi vse druge bralce

Foto: Ema Klemen

Izid slovenske mladinske pustolovščine je vedno velik dogodek, tokrat pa je dogodek še večji. Najprej zato, ker gre za skavtski roman s katoliškimi vrednotami. V njem se ne bodo našli le skavti, ampak katoliški mulci na splošno, saj so v njega vpletene tako preproste stvari, kot so obisk nedeljske maše, večerna molitev ali ministrantske vaje. A še pomembnejše je to, da je knjiga enostavno odlično napisana in jo je užitek brati!

Skavtski roman, ki ni namenjen le skavtom

Avtorica Lucija Čakš je v prvencu Potem pa Svizci zavijejo … združila prigodo petih fantov (14-letnega skavtskega vodnika in štirih šestošolcev, ki se s kolesi odpravijo na hajk v neznano) s pristnim skavtskim duhom, pronicljivimi medosebnimi odnosi, humorjem in pridihom pustolovščine. Čeprav je knjiga prvenec, je napisana suvereno in prav nič na silo, dogajanje je hkrati napeto in realistično, tako bralca ne izpusti iz krempljev pozornosti.

Kot bralka in mama si želim, da Potem pa Svizci zavijejo … postane začetek serije mladinskih skavtskih romanov.

Knjiga je »skavtski roman«, a to še zdaleč ne pomeni, da je namenjen le skavtom. Sama nisem bila nikoli skavtinja (ob branju sem to začela kar malo obžalovati :), a me to pri branju ni niti najmanj motilo. 🙂 Še posebej cenim, da se Svizci kljub očitnemu skavtsko-katoliškemu duhu ognejo moraliziranju. Namesto prisiljene učiteljske drže se bralec nezavedno poistoveti s fanti, ki so razpeti med vsakdanje dileme katoliške mladine: ali moram v nedeljo k maši? Bom dal prednost ministrantskim vajam ali skavtom? Kako biti odgovoren in bratski do mlajših skavtov (ki so, resnici na ljubo, pogosto precej tečni)?

Glavni junak, skavtski vodnik Anže, je kljub vsem človeškim napakam in realnemu karakterju lik, v kakršnega bi se sama pri 13-ih zaljubila. 🙂 In kakršnega si lahko želi vsaka mama, ki ima najstnika. Skratka – knjiga je polna dobrih zgledov, ki jih bralec sploh ne opazi, ampak mu zlezejo pod kožo.

Komu je knjiga namenjena?

Mislim, da je bolj primerno vprašanje, komu Svizci niso namenjeni. 🙂 V knjigi bodo uživali tako fantje kot dekleta, za skavte je knjiga itak obvezno branje (čeprav skavtstvo še zdaleč ni pogoj za uživanje v branju!), prepričana pa sem, da bodo zagrabili tudi vas.

Ker so junaki v Svizcih stari med 11 in 14 let, je glavna ciljna publika nekje med 10 in 15 let. Knjiga je krasen izdelek in jo je veselje vzeti v roke, zato gre tudi za odlično darilo. (Namig za vse, ki bi radi birmancu podarili nekaj, v čemer bo zares užival, in za vse, ki ne veste, kaj prinesti za god, rojstni dan ali nemara celo za skavtske obljube?).

Anže in njegova druščina Svizcev kar kličejo po nadaljevanju skavtskih prigod. Kot bralka in mama si želim, da Potem pa Svizci zavijejo … postane začetek serije mladinskih skavtskih romanov. Taborniki z Zvestimi prijatelji Bogdana Novaka že imajo svojo, morda je čas, da jo dobi tudi slovenska katoliška mladina?

Današnji dan, Dan spomina, skavtski praznik in rojstni dan ustanovitelja skavtov Lorda Roberta Baden-Powella in njegove žene Olave, je tudi dan, ko je luč sveta ugledal skavtski mladinski roman Potem pa Svizci zavijejo …, ki je izšel pri založbi Iskreni. Svoj izvod romana lahko naročite v trgovini Iskreni na tej povezavi.

Prispevek je oglasna vsebina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.