Notranje osvobojen človek je darilo svetu

Vir: Osebni arhiv Sabine Košmrl Kaučič

Večina ljudi ob izzivu še vedno otrpne, zdrsne v vlogo žrtve, vidijo se kot šibke in nemočne, majhne, utesnjene, ogrožene, ujete. Naš avtomatizem je nastavljen tako, da se v nas takrat sproži strah, jeza, odpor, občutki žrtve in krivice. To nas zlahka »odpelje« v naše avtomatske odzive, ki v resnici ne ustvarijo nič posebej dobrega in zares koristnega. V povprečju pristanemo v prepiru, boju, begu ali stiski.

Ko se naučimo s svojimi občutki in mislimi ter z vso godljo, ki se ob izzivu v nas sproži, učinkovito ravnati, začnemo skozi izzive rasti.

Spoznamo, da vse kar pride na našo pot, pride z namenom prebujanja. Uvidimo, da nam izzivi pomagajo pri odpiranju oči za lastno vrednost, mogočnost, za naše sposobnosti, notranjo moč. Prebujen človek se znotraj kaosa in vrtinca dogodkov ne obrača navzven, ampak najprej stopi v center orkana.

Ne pristajajmo več na garanje in izgorevanje, da bi dosegli svoje cilje in nekoč zaživeli v miru in sreči – naučimo se bivati v miru in sreči in uresničeni cilji bodo postali naravni del naše življenjske poti.

Ne pade več slepo v kaotične občutke, ki odslikavajo zunanjo realnost ter se nato pritožuje, da se mu je to zgodilo zaradi okoliščin; ampak se takrat, ko se v njem sprožajo »rdeči gumbi« obrne vase ter stopi v stik s svojim notranjim prostorom miru, ljubezni, varnosti, stabilnosti in od znotraj navzven vpliva blagodejno na svojo okolico.

To ne pomeni, da postanemo predpražniki, ki se ne znajo več postaviti zase. Prav nasprotno. Šele iz stabilnega notranjega prostora se zmoremo in znamo zares učinkovito postaviti zase ter si skreirati življenje, ki odslikava naše osebne srčne želje.

To je pravzaprav osnova za uspešno in zadovoljno, srečno in izpolnjeno življenje – a tega znanja nam niso predali v nobeni šoli do zdaj. Kot profesorica sem zato ustvarila tečaj, ki vas s tem znanjem opremi. Najdete ga na: https://srcniucitelj.si/

Dokler smo »ujetniki« naših avtomatskih odzivov, predsodkov in prepričanj, živimo na avtopilotu in ne živimo sebe. Če si še tako zelo prizadevamo, na tak način pristne sreče, pomirjenosti in zadovoljstva ne moremo doseči.

Šele ko pridemo do točke, ko s svojimi strahovi, ranami, bremeni, tesnobnimi občutki zmoremo in znamo, se začnemo osvobajati. Takrat nismo več njihovi talci, ampak jih začnemo izkoriščati za svoj osebni napredek. Takrat zmoremo skozi avtomatski strah preiti v ljubezen ter intuitivno izbirati svoje odzive, ki končno vodijo v najvišje dobro vseh vpletenih.

Mi vsi globoko v sebi že smo najboljša verzija sebe – naše življenjsko poslanstvo pa je to verzijo osvoboditi.

Opolnomočiti se z orodji, metodami, tehnikami in uvidi, ki nas na naši poti podprejo in nam te notranje obrate ter osvobajanje od vzorcev omogočajo, je osnova, temelj za pris(o)tno življenje.

Svoboda nas ne čaka v varnem kotičku, kjer se umikamo od sveta in od vseh, ki nam pritiskajo na »rdeče gumbe«. Svoboda nas ne čaka v kontroli vseh okrog sebe in v odmiku od situacij, ki nas vznemirjajo. Svoboda nas čaka na drugem koncu strahu in vseh tistih občutkov, ki jih rdeči gumbi sprožajo. Naši (m)učitelji na naše gumbe pritiskajo prav iz tega razloga – da mi spet in znova dobimo priložnost vse to ozavestiti, si to ogledati, to spustiti, odpustiti, poceliti in stopiti naprej po svoji poti in to: osvobojeni.

Ko to zmoremo in znamo, postajamo manj in manj obsojajoči do sebe in do drugih, manj zahtevni, opuščamo pričakovanja in razočaranje se manjša. Bolj smo samozadostni, v stiku z radostjo, hvaležnostjo, zaupanjem, mirom. Ko zmoremo z drugimi ljudmi in okoliščinami in naša sreča ni več odvisna od tega ali se bodo spremenili – se sprememba zgodi.

Taki smo darilo svetu, saj s prebujenim vedenjem, odzivanjem, delovanjem in načinom življenja z zgledom tega učimo tudi druge – predvsem svoje otroke, svoje najbližje.

Postanemo sprememba, ki jo hočemo videti v svetu in skozi osvobojenega sebe spreminjamo družbo.

Evolucija človeštva se nadaljuje – tokrat duhovna, notranja.

Opolnomočiti se z orodji, metodami, tehnikami in uvidi, ki nas na naši poti podprejo in nam te notranje obrate ter osvobajanje od vzorcev omogočajo, je osnova, temelj za pris(o)tno in sr(e)čno življenje.

Ne pristajajmo več na garanje in izgorevanje, da bi dosegli svoje cilje in nekoč zaživeli v miru in sreči – naučimo se bivati v miru in sreči in uresničeni cilji bodo postali naravni del naše življenjske poti.

Prispevek je oglasna vsebina, ki jo je pripravila učiteljica, pisateljica in govorka Sabina Košmrl Kaučič, avtorica Srčnega učitelja.