Noelia, prva vzgojiteljica na svetu z Downovim sindromom

Thumbnail

31-letna Noelia ima rada otroke, zato se je odločila za poklic vzgojiteljice. Nič neobičajnega, če Noelia ne bi imela Downovega sindroma. O poklicu vzgojiteljice je sanjala od otroštva in sanje kljub svoji drugačnosti tudi uresničila.

Noelia Garella živi v Argentini. Že dve leti je zaposlena v zasebnem vrtcu, kjer skrbi za otroke, stare med 2. in 4. letom. Zaenkrat je prva vzgojiteljica na svetu z Downovim sindromom.

Otroci jo obožujejo in kličejo »naša najljubša vzgojiteljica«. Morda ne bere tako lepo kot njeni kolegi in se hitreje utrudi, a z otroki zna bolje od kogarkoli deliti veselje ob oponašanju poskakujoče žabe ali živahnem plesu. Da bi jih razveselila, v službo pogosto pride preoblečena v Piko Nogavičko ali kakšen drug zabaven lik.

»Odlična vzgojiteljica sem!«

»Že ko sem bila majhna, sem se igrala, da sem učiteljica ali vzgojiteljica,« pripoveduje Noelia. »Zato sem se zares potrudila. In danes sem odlična vzgojiteljica! To, da imam Downov sindrom, sploh ni pomembno.«

Noelio imajo radi tudi starši. Ena od mam pripoveduje, da so se ob začetku šolskega leta spraševali, ali bo zmogla, a so kmalu spoznali, da si bolj srčne, predane in tople osebe za svoje otroke ne bi mogli želeti.

 

Ob rojstvu namesto čestitk izrazi sožalja

Noelijin uspeh je sad njene lastne odločnosti, pa tudi podpore družine, ki se je zanjo borila vse od rojstva. Oče pripoveduje, kako so ga po rojstvu poklicali in mu povedali, da imajo zanj slabo novico.

»Kaj je narobe? Je umrla?« sem vprašal. »Še hujše,« je brezčutno odvrnil zdravnik. »Kako, hujše? Kaj je lahko hujše?« sem ga vprašal. »Namesto da bi mi čestital ob rojstvu otroka, mi je izrazili sožalje!« se še danes jezno spominja.

Ko je bila Noelia stara 5 let, je starši niso hoteli vpisati v šolo za otroke s posebnimi potrebami, ampak so vztrajali, da bo hodila v šolo v soseski. A tam so jim povedali, da »ne sprejemajo pošasti«. Starši niso obupali in po številnih neuspelih poizkusih so Noelio sprejeli v eno izmed katoliških osnovnih šol. Pri 18 letih je v rednem roku opravila maturo.

 

Noelia s starši in mlajšo sestro.

Njena navzočnost prinaša upanje vsem drugačnim

Na poklicnem svetovanju so ji predlagali, naj si izbere poklic blagajničarke ali slaščičarke, a Noelia je sanjala o nečem drugem. Danes obiskovalcem ponosno pokaže svojo diplomo vzgojiteljice. »Zelo sem ponosna nanjo, saj sem vanjo vložila ogromno truda,« pravi.

V navdih je tudi svoji okolici. Odkar je premagala številne predsodke, so v Argentini za vzgojiteljico diplomirale še štiri druge osebe z Downovim sindromom.

Eden izmed Noelijinih varovancev, Enzo, ima tudi sam Downov sindrom. »Vem, da moja prisotnost Enzu in njegovim staršem prinaša upanje,« pravi Noelia. »Prepričana sem, da lahko Enzo nekega dne postane profesionalni nogometaš, če bo to želel. Postane lahko karkoli!«

 

V vrtcu vsak prispeva svoj delček mozaika

Noelia, ki zaenkrat živi pri starših, je zaročena z Mariom, ki ima prav tako Downov sindrom. Pravi, da si nekega dne želi osamosvojiti in imeti otroke.

Druge vzgojiteljice jo opisujejo kot izjemno ljubečo in čustveno. V skupini je nikoli ne pustijo same z otroki, saj ji včasih popusti koncentracija ali pa se tako navduši nad neko aktivnostjo (npr. slikanjem), da pozabi na okolico. »A ravno to nas bogati – da vsak prispeva tisto, kar je v njem najboljšega.«

Še ena prednost? Njeni varovanci bodo gotovo odrasli v ljudi, ki na drugačnost ne bodo gledali s strahom in predsodki, ampak s spoštovanjem in razumevanjem.

Viri: famillechretienne.fr, tf1.fr

Foto: levif.be, letribunaldunet.fr, aufeminin.com, 20minutes.fr