Nizozemske matere lahko splavljene otroke registrirajo kot osebe

Foto: Shutterstock

Po peticiji, ki jo je podpisalo 82.000 ljudi, je nizozemska vlada februarja letos sprejela zakon, ki staršem omogoča, da svoje mrtvorojene otroke vpišejo v register prebivalstva. Starši so se za ukrep zavzeli, da bi družba njihovim otrokom, umrlim pred rojstvom, priznala vrednost človeških bitij. A vlada je pri zakonu, ki je užival široko javno podporo, spregledala dejstvo, da so status oseb dobili tudi umetno splavljeni otroci.

Splavljeni otroci, ki dobijo status osebe

Prva, ki je zahtevala takšno priznanje za svojega splavljenega otroka, je mlada Nizozemka Yara, ki je v štirinajstem tednu nosečnosti opravila splav na eni od amsterdamskih klinik. Ker se je po splavu soočala s hudo žalostjo in zavedanjem izgube, se je odločila, da svojega otroka registrira kot osebo. To pomeni, da je njegovo ime, skupaj z imeni njegovih staršev, dostopno na uradni strani nizozemske vlade in v centralnem registru prebivalstva.

Nizozemska mama se je za korak odločila v upanju, da ji bo ta simbolična gesta pomagala v procesu žalovanja. Ker zakon ne opredeljuje, kakšne smrti in pri kakšni starosti je otrok umrl, za vpis splavljenega otroka ni bilo pravnih ovir.

 

Nelagodje javnosti: je nerojeni otrok oseba ali skupek celic?

Yarin odvetnik Don Ceder je ob šoku nizozemske javnosti izjavil: »Za matere, ki se odločajo za registracijo svojega splavljenega otroka, ne gre le za formalnost. Gre za priznanje otroka, njegovo vrednost in za proces žalovanja za osebo, ki so jo nosile. Zame to sproža tudi vprašanje, kakšen je naš pogled na nerojeno življenje, vključno s splavljenimi otroki?«

Otroci ne morejo biti hkrati vredna človeška bitja in skupki celic, ki jih lahko vsak trenutek zavržemo.

Ceder ni edini, ki se sprašuje o logiki družbe, ki po eni strani otroke priznava za osebe, po drugi strani pa jih z državnim denarjem vse do rojstva splavlja. Otroci pač ne morejo biti hkrati vredna človeška bitja in skupki celic, ki jih lahko vsak trenutek zavržemo.

Številni upajo, da bo dogodek odprl javno razpravo o tem, kaj zares pomeni splav. Kees van Helden iz nizozemske pro-life organizacije Cry for Life pravi: »Dejstvo, da lahko ženska prijavi svojega splavljenega otroka kot osebo, z imenom in datumom rojstva, bi moralo prisiliti vlado, da ponovno razmisli o zakonih, povezanih s splavom. Po njihovi lastni logiki trenutno namreč ubijamo človeška bitja.«

Vir: lifesitenews.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja