Nižji otroški dodatek zaradi prihrankov?

Thumbnail

Pri izračunu višine in pravice do otroškega dodatka se po novem Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev poleg rednih prejemkov upošteva tudi premoženje in prihranke vseh družinskih članov.

Po zakonu, ki je pričel veljati z letošnjim letom in prinaša enotno vlogo za vse socialne transferje, se k premoženju prišteva med drugim tudi vrednost stanovanja (ali hiše), v katerem oseba prebiva, če njegova velikost presega »primerno stanovanje«*, osebna in druga vozila, katerih vrednost presega 28-kratnik osnovnega zneska minimalnega dohodka (trenutno 260 evrov x 28 = 7.280 evrov), lastniški deleži gospodarskih družb ali zadrug, vrednostni papirji, denar na transakcijskem ali drugem računu, hranilne vloge in druga denarna sredstva po izjavi posameznika (prihranki, ne redna plača). 
* Primerno stanovanje (takšno se ne upošteva med premoženje) je definirano s površino: dvočlanski družini »pripada« 90 kvadratnih metrov, za vsakega nadaljnjega člana se poveča za 20 kvadratnih metrov, nad šestim članom družine pa le še za 12 kvadratnih metrov.

“Kaznovani” za varčevanje

Težava se pojavi predvsem pri prihrankih, saj pridemo do tega, da bo od dveh družin z enakim dohodkom nižji otroški dodatek prejemala tista, ki del svojega dohodka redno namenja varčevanju za otroke, višjega pa tista, ki ves svoj dohodek potroši. Po mnenju centrov za socialno delo namreč sredstva na otrokovem računu pomenijo, da ima družina dovolj sredstev za preživljanje.

Težava se pojavi tudi pri velikosti nepremičnin, predvsem tam, kjer je recimo mlada družina podedovala večjo nepremičnino, ki pa je lahko zelo stara in komaj (ali le v manjšem delu) primerna za bivanje. Če se 4 člani stiskajo na 50 kvadratnih metrih te hiše in ob tem še varčujejo za obnovo, bodo v izračunu prikrajšani dvakratno.

Zanimivo je tudi, da se do 6. družinskega člana velikost primerne nepremičnine povečuje za 20 m2 na člana, od šestega dalje pa le še za 12 m2.

V izračun gredo le obresti

Kako se na koncu izračuna celotna vrednost premoženja družine, na podlagi katere bo dodeljen in odmerjen otroški dodatek?

Dohodkom vlagatelja in njegove družine se prišteje:
– enoletne obresti od zneska v vrednosti premoženja družinskih članov, če bi bil ta znesek vezan na bančnem računu. Upošteva se povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad 1 letom do 2 let (za leto pred letom vložitve vloge), v letu 2010 je ta znašala 3,41 %.

Skrita sporočila …

Namen otroškega dodatka naj bi bil »da se staršem oziroma otroku zagotovi dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje«. Ob novih uredbah pa se vendarle odpira kup vprašanj o njegovem pomenu, smiselnosti v takšni obliki, pravičnosti, predvsem pa o tem, kaj država družinam s takšnim načinom dodeljevanja simbolno sporoča …

Podrobnosti o novi uredbi pa najdete tu.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja