»Nisem spal, vaša svetost, ker je otrok jokal vso noč«

Thumbnail

Zadnji večer med obiskom ZDA je papež Frančišek na srečanju družin odložil vnaprej pripravljeno besedilo in pustil, da je spregovorilo srce. In udeleženci so imeli kaj slišati in videti.

Filadelfija, sobota, 26. avgust, ob devetih zvečer. Za 78-letnim (!) papežem je skoraj 8 dni intenzivnega apostolskega potovanja, polnih nagovorov in osebnih srečanj, od palače Združenih narodov in ameriškega kongresa do šole v Harlemu in zapora. Pred njim pa več sto tisoč ljudi, veliko družin, celo z majhnimi otroki.

Ko pride po več kot dveh urah vožnje z avtomobilom med množico, pozdravih, glasbenih točkah, pričevanjih družin … na vrsto čas za papeževe besede, Frančišek začuti, da je lahko to, kar je. Pastir, ki nagovori svoje ljudstvo iz srca v srce.

Papežev nagovor je mojstrski.

V jeziku, ki je daleč od visoke teologije – enkrat vmes celo samokritično reče, da ne ve, če bo teološko primerno, a je pomembno, da bodo ljudje razumeli – zmore spregovoriti o tako globokih vsebinah, kot so stvarjenje, človekov padec, učlovečenje v družini ali pa o trojčku lepote, dobrote in resnice.

Natančno začuti, kdaj se je treba pošaliti, in pri tem zmore uporabiti vsemu svetu znani humor o težavah s taščami, ne da bi pri tem prestopil varno mejo dobrega okusa.

In morda najpomembnejše: čuti se, da vse, kar govori, izhaja iz tesnega osebnega stika s človekom, iz so-čutenja njegove vsakdanjosti.

Na nekem mestu papež spregovori o odnosih, ki jih ima »doma« (v Vatikanu) s poročenimi. »Včasih doma vidim katerega od mojih sodelavcev, kako pride na delo s podočnjaki,« pravi  in doda: »Ima mesec dni starega otroka. Pa ga vprašam: ‘Ali nisi spal?’ Pa reče: ‘Nisem spal, vaša svetost, ker je otrok jokal vso noč …’«

Besede, ki prepričajo.

 

Ko boste imeli zvečer dobrih 20 minut časa, vam resnično priporočam, da si nagovor ogledate v celoti in v mirnem ritmu sledite papeževim besedam.

Zapis nagovora v slovenščini si lahko ogledate tukaj. A zgolj branje nima pomena, saj bi se nam besedilo zdelo preveč razdrobljeno. Naj bodo slovenske besede le v pomoč tistim, ki ne zmorete slediti angleškemu prevodu ali španskemu originalu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja