Nepremičnine 2012 cenejše?

Thumbnail

Parcele, hiše in stanovanja: nič več ne bo kot je bilo. Zahteven projekt javne objave podatkov o vrednosti nepremičnin je javen.

Vrednosti nepremičnin so v povprečju 13 % nižje, kot so bile v informativnem izračunu, ki so ga lastniki dobili po pošti. Zaradi spremembe Gursovih modelov so nižje zlasti vrednosti hiš zunaj urbanih središč.

Takoj po objavi podatkov (http://prostor3.gov.si/javni ) sem tudi sam zajadral na splet in takoj pregledal 15 referenčnih nepremičnin, ki jih spremljam zadnja leta. Kjer ni vidnih napak, sem spoznal to, kar smo slutili: nepremičnine v Ljubljani in na Obali so precenjene; še vedno so na ravni konjukture. Na drugi strani so vrednosti na podeželju oz. izven urbanih področij občutno nižje od tistih, po katerih se sklepajo posli. Zelo zanimivo bo spremljati, kaj se bo zgodilo s cenami nepremičnin na podeželju v prihodnjih 6-tih mesecih.

Tisti, ki zadnja leta spremljamo trg nepremičnin z namenom, da si ustvarimo lastno gnezdo, smo te razkorake opazili v nekaj minutah. Z objavo podatkov smo dobili vsi izjemno orodje, kjer lahko na zelo preprost način prepoznamo, v kakšni “cenovni coni” je nepremičnina. Že dlje časa pa lahko spremljamo cene sklenjenih poslov, ki so jih notarji dolžni vnašati.

Kaj se bo zgodilo v 2012

Gotovo je le eno – cene sklenjenih poslov v letu 2012 bodo v primerjavi z letos nižje (za koliko %, je nemogoče napovedati). Prvi vzrok bo ta, da imamo sedaj javno vidne podatke o vrednosti nepremičnin in tako močna pogajalska izhodišča. Drugi vzrok bo ta, da se bo kriza pridobivanja kreditov brez močnega posega države le še poglobila. Tretji vzrok pa bo najbolj dolgoročen – napovedani davek na nepremične. Šele, ko se bodo lastniki preštevinih nepremičnin zavedli (si prepračunali), da se jim ne izplača posedovati presežne nepremičnine, se bo začela prodaja. Tu ne gre le za tržno prodajo, ampak tudi za zgodnejše urejanje dediščine oz. “dote”. Starši, ki imajo presežno nepremičnino, bodo tako spodbujeni, da jo prepišejo na svoje otroke.

Največji vpliv na padec cen pa bi imela kriza bank. Danes veliko novih stanovanj in hiš posedujejo banke v svoji naviti bilanci in jih umetno držijo na precenjenem znesku. Slišim, da raje pogledajo nekomu skozi prste pri odobritivi kredita, kot da bi spustile ceno na realno raven. Kdo skrbi, da se recimo NLB vedno znova zalaga, pa vsi vemo. Tu ima politika skoraj vse v rokah. Če bi se banke prečistile, bi trg zadihal, saj bi se naenkrat po realnih cenah začela prodajti kritična masa nepremičnin. To se bo po mojem osebnem mnenju zgodilo le, če bo šlo za širšo EU krizo.

Zakaj javna objava?

Država ima vsaj dve potrebi. Vrednosti nepremičnin bo kot prvo uporabljalo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve za potrebe socialnih transferjev oziroma določitev premoženja prosilca zanje.

Glavni namen pa je obdavčitev nepremičnin, ki bo predvidoma uvedena leta 2013.

Koliko naj bi znašal davek?

Po zadnjih neuradnih informacijah bo prva, rezidenčna nepremičnina obdavčena z 0,03-odstotno stopnjo, druge (če se oddajajo ali uporabljajo kot počitniške hiše) pa z 0,1-odstotno stopnjo. Če bo šlo za prazna stanovanja, bi se obdavčila z 0,3 %.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.