Ne pozabite na vrtec!

Thumbnail

Danes se izteka rok, do katerega morajo starši pri pristojnem občinskem upravnem organu oddati vlogo za pridobitev znižanega plačila oziroma oprostitve plačila za vrtec v naslednjem koledarskem letu.

 

Starši uveljavljajo znižano plačilo in oprostitev plačila za drugega in nadaljnje otroke z vlogo za znižano plačilo vrtca (obrazec VRT/1) pri pristojnem občinskem upravnem organu v domicilni občini. Vlogo oddajo starši najpozneje 15 dni pred vključitvijo otroka v vrtec in to v vrtcu oziroma na občini. Občina na podlagi dohodkov in premoženja družine izda odločbo o višini plačila staršev, izraženo v odstotku cene programa, v katerega je otrok vključen.

Ker velja odločba o višini plačila staršev le za tekoče koledarsko leto, morajo starši za pridobitev znižanega plačila oziroma oprostitve plačila v naslednjem koledarskem letu, vsako tekoče leto, praviloma do 15. novembra, vlogo obnoviti oziroma ponovno oddati. Vendar lahko starši oddajo vlogo tudi po tem datumu oz. do konca decembra.

Starši, ki imajo hkrati vključenega v vrtec več kot enega otroka, plačajo za najstarejšega otroka en plačilni razred nižje plačilo, kot je določeno po lestvici, za mlajšega otroka/otroke pa so plačila v celoti oproščeni.

Znižanje plačila za starejšega otroka za en plačilni razred ne velja le v primeru, če je določeno plačilo v višini prvega plačilnega razreda. Pri tem ni pomembno, v katerem vrtcu so otroci – lahko so v različnih javnih ali zasebnih vrtcih. Plačila so v celoti oproščeni tudi prejemniki denarne socialne pomoči, ki pa morajo pristojnemu občinskemu organu sporočiti, kateri od družinskih članov je prejemnik denarne socialne pomoči.

Od 1. septembra 2008 država zagotavlja sredstva za sofinanciranje plačil staršev, ki imajo v vrtcu hkrati vključenega več kot enega otroka iz iste družine, so pojasnili z ministrstva za šolstvo in šport.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja