Nazaj v šolo

Vir: Shutterstock

Ali vašim otrokom pričetek šole povzroča skrbi in nervozo? Predstavljamo vam rešitve za 10 najpogostejših skrbi, ki tarejo šolarje pred pričetkom novega šolskega leta.

  1. Novi sošolci Nov razred lahko otroku predstavite kot velik dvorec z ogromno vrati. Vsak otrok si želi odpreti vsaka vrata in pogledati, kaj se skriva za njimi. In morda bo za katerimi od teh vrat odkril pravi zaklad: prijatelja. Podobno je v razredu. Ko bo spoznal nove sošolce, bo med njimi odkril tudi prave prijatelje. Z otrokom podelite tudi svojo lastno izkušnjo in strahove, s katerimi ste se spopadali, ko ste bili v enaki situaciji. 
  2. Nov učitelj Novega učitelja poskušajte spoznati že pred začetkom šole. Otroku pozitivno govorite o novem razredu, novem učitelju in vznemirljivemu letu, ki ga čaka. Vaše navdušenje bo otroku pomagalo, da bo na nov izziv gledal pozitivno in obetajoče. 
  3. Biti pripravljen Nekaterim otrokom povzročajo skrbi šolske potrebščine, ki jih bodo potrebovali tekom dneva. Skupaj z otrokom načrtujta prvi šolski dan. To mu bo dalo občutek kontrole in neodvisnosti. Že večer prej pripravite vse potrebne potrebščine, oblačila, malico… da zagotovite lažji začetek dneva. 
  4. Zgubiti se Za mlajše šolarje je zelo dobrodošlo, da že pred začetkom pouka večkrat obiščejo šolo, da vidijo, kje so učilnice, ter da brez vrveža, ki ga prinašajo šolski dnevi, prehodijo pot do šole in nazaj. 
  5. Stranišče Poskrbite, da si bo otrok zapomnil, kje v šoli so wc prostori ter kako jih lahko samostojno uporablja – vključno s tem, kako se zapre vrata in nato odklene. Preverite, da zna otrok sam odpeti zadrgo na hlačah in se obleči.
  6. Izdelati razred Otroci se lahko zaskrbljeni zaradi večjih obveznosti in večje težavnosti v novem razredu. Naj vaš otrok ve, da ste mu vi in učitelj v pomoč in spodbudo pri njegovem prizadevanju. Starševska podporo tako pri uspehih kot neuspehih je otroku v pomoč, da razvije zaupanje in doseže dober uspeh. Poudarjajte pomembnost prizadevanja in učenja namesto ocen. Če strah pred neuspehom izvira iz pretekle neuspešnosti, zagotovite ustrezno podporo: inštruktorja, dodaten čas za učenje… 
  7. Kosilo Otroke včasih skrbi za stvari, na katere sami niti ne pomislimo. Kje bom dobil kosilo? Kje bom sedel? Kaj če ne bom mogel vsega pojesti ali pa mi hrana ne bo všeč? Za začetek je morda najbolje, da daste otroku hrano s sabo. Prepričajte se, da ima to hrano rad in da je zapakirana tako, da jo bo brez težav odprl. Ko se bo navadil na novo jedilnico in šolsko ureditev, bo verjetno tudi hitro pokazal interes za šolske obroke. 
  8. Moda Tudi oblačila so za otroke pomembna, posebej za malo starejše. Pri nakupu oblačil upoštevajte želje otroka, kakšna oblačila želi nositi. Spodbudite njegovo neodvisnost. Če ima otrok občutek, da ne sme izbrati oblačil, ki so mu všeč, je to zanj lahko zelo frustrirajoče. Če pa je otrok zadovoljen z obleko, je srečna vsa družina. Seveda to ne pomeni, da morate otroku kupiti oblačila najdražjih blagovnih znamk. Vendar mu dovolite, da sam izbere med tistimi oblačili, ki so za vas cenovno sprejemljiva. 
  9. Načrtovanje Jasno načrtujte dneve: kdo bo otroka odpeljal v šolo, kdo in kdaj ga bo prišel iskat … Pri malo starejših ponovite, kje najdejo obleko, čevlje, kje jih čaka torba, kako zaklenejo vrata in kam shranijo ključ … [/number]
  10. Kako v in iz šole Kako bo otrok hodil v šolo: peš, s kolesom, z avtobusom ali pa ga boste vi peljali? Hrup, starejši šolarji in zmeda pri vožnji z avtobusom lahko posebej pri mlajših šolarjih povzročijo strah. Priporočljivo je, da imajo prvošolčki stalno spremstvo v šolo in nazaj. Lahko je to spremstvo staršev, babice ali pa starejšega otroka. 

vir: familycorner.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja