Navdušene nad menstruacijo

Thumbnail

Čeprav je menstruacija nekaj, ob čemer ponavadi ravno ne skačemo od veselja, pa so dekleta, ki so se udeležila delavnice Čudovita princesa, z navdušenjem sledila predstavitvi, kaj se še bo ali pa se že dogaja v njihovih telesih. 

Ko se je bližala ura prve delavnice Čudovita princesa, se je ulila ploha. A princes in njihovih mam to ni motilo. Z nasmehom na ustih so prihajale v dvorano. Nekatere pogumno, druge malce bolj plaho, a vse so z veseljem povedale, kdo so, in si nalepile srček s svojim imenom. Žarela pa niso le njihova lica, ampak je skozi oblake pokukal tudi sonček in že smo lahko začele s predstavitvijo.

Pogovarjale smo se o tem, kako se počutimo kot dekleta oz. ženske in v čem smo tako edinstvene. Napisale smo pisemca, v katerih so si princese in mame izmenjale posebna sporočila. Kakšna, vedo le one same, nasmeški in veselje na njihovih obrazih pa so govorili sami zase.

Ker spremembe niso nikoli enostavne, smo se potrudile, da jih predstavimo na kar najbolj zanimiv, a hkrati še vedno poučen način. Dekleta tako vedo, kaj jih čaka, kako se bodo njihova telesa spremenila in zakaj bo njihovo razpoloženje kmalu podobno razburkanemu morju. Pokukale smo tudi v žensko telo in si s pomočjo maternice »velikanke« pogledale, kakšni zanimivi dogodki se vsak mesec odvijajo v našem telesu, kako pride do spočetja in zakaj ženske vsak mesec krvavimo.

Z odraščanjem pride tudi odgovornost, zato smo si pogledale še, kako skrbeti zase in za svoje telo. Princeskam smo predstavile tudi različne higienske proizvode, ki jih bodo lahko uporabljale med menstruacijo. Tako so si lahko pogledale in otipale različne vložke, tampone in menstrualno skodelico ter si s pomočjo praktične predstavitve tudi lažje predstavljale samo uporabo. Za prijetno presenečenje pa sta poskrbeli še podjetji Viral in Vitalzen, ki sta princeske za konec obdarili s pralnimi in eko bombažnimi vložki.

Namen delavnice pa ni bil le predstavitev odraščanja in sprememb, pač pa tudi povezovanje mam s hčerkami in spodbujanje pogovora o teh pomembnih temah. Med čajanko so se tako ne samo prijetno okrepčale, ampak tudi začele s pomembnim pogovorom, ki se je pri večini nadaljeval tudi še po odhodu. In upamo, da se bo nadaljeval ves čas odraščanja.

Čudovite princese, srečno na poti odraščanja!