Najstarejša upodobitev krščanske družine iz rimskih katakomb

Thumbnail

V katakombah sv. Priscile v Rimu se v kubikulu zakrite ženske nahaja nekoliko skrivnostna poslikava, ki so jo do sedaj razlagali na različne načine. Kaj je pot svetosti, kot so jo videli kristjani v 3. stoletju?

V sredini freske je velika ženska figura, ki moli. Na njeni levi je mogoče prepoznati starejšega moškega, ki ima v rokah na pol odprte tablice (tabulae). Tik ob njem pa sta ženska in moški, ženska razvija svitek, moški ob njeni rami pa drži vlečko. Desno od večje ženske figure pa je sedeča ženska z otrokom v naročju.

Čeprav so bile starejša interpretacije teh podob drugačne in zelo različne, je arheolog in profesor krščanske ikonografije, ki se posveča preučevanju katakomb, Fabrizo Bisconti oktobra predstavil novo razumevanje poslikave, ki se po njegovem nanaša na družino.

»Vsi trije prizori skušajo v resnici prikazati tri ključne trenutke iz življenja pokojne, ki kažejo, kako jo je zemeljsko življenje pripravilo na blaženost v večnem življenju. Zakon in materinstvo v tem pogledu predstavljata dve njeni odliki, pa tudi dve ključni etapi v poteku življenja, ki je predstavljeno kot zgled za druge,« pojasnjuje Bisconti.

Triptih, ki se ga datira v 3. stoletje, po Biscontijevih trditvah predstavlja najstarejšo figurativno sekvenco s področja družinskega življenja, in se osredotoča na tri podobe – podobo poroke, podobo materinstva in podobo vstajenja pokojne v večno življenje. Gre za preproste podobe, ki izvirajo iz zasebnega življenja kristjanov iz 3. stoletja.

Prizor na levi je po prepričanju Biscontija zelo jasen poročni prizor, v katerem škof zaročencema kaže poročne tablice. Čeprav še ne gre za jasno izdelan obred poroke, pa gre za tradicijo, ki je veljala do 5. stoletja. Škof podpiše zgolj kot priča in nima nikakršne pravne vloge, njegova vloga je predvsem v tem, da zakonca skleneta zakon v navzočnosti Cerkve in prejmeta blagoslov.  

Nova razlaga poslikave tako pričuje o tem, da so že kristjani v prvih stoletjih v zakonskem in družinskem življenju videli pomembno pot in zgled svetosti.

 

Vir: familiam.org

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja