Najmlajši glas na sinodi

Thumbnail

Med 360 udeleženci sinode o družini eden še posebej izstopa in je deležen izjemne pozornosti tako udeleženih škofov kot medijev z vsega sveta …

Med vsemi udeleženci sinode o družini je eden deležen še posebne pozornosti in je uspel zasenčiti vseh 270 sinodalnih očetov. »Vse oči so stalno uprte vanj. Vsak se hoče slikati z njim,« pravi p. Manuel Dorantes iz tiskovnega urada Svetega sedeža, ki je prepričan, da to priča o duhu prijaznosti in veselja na sinodi.

Davide Paloni se na zasedanja škofovske sinode vsak dan pripelje z vozičkom. Vendar ne gre za kakega ostarelega obnemoglega kardinala – Davide je 4-mesečni dojenček, ki se z mamico in očkom vsak dan, od začetka sinode, 5. oktobra, udeležuje sinodalnih zasedanj. Njegova starša, italijanska zakonca Patrizia in Massimo Paloni, sta bila namreč povabljena na sinodo kot avditorja (opazovalca brez možnosti glasovanja). Sta eden od 18 zakonskih parov z vsega sveta, ki so na sinodi kot pričevalci zakonskega in družinskega življenja.  

Vajen pozornosti mnogih že od doma

Davide, ki je deležen tudi oznak »zvezda« ali »maskota« sinode ter »najmlajši sinodalni oče«, je zagotovo najmlajši udeleženec škofovskih sinod vseh časov. Velike pozornosti pa je verjetno že nekoliko vajen, saj je najmlajši tudi med 12 otroki zakoncev Paloni. Družina, ki sicer izvira iz Rima, zadnjih 11 let živi v Maastricthu na Nizozemskem, kjer Patrizia (41) in Massimo (45) delujeta kot misijonarja neokatehumenske poti. Poročena sta 20 let, imata 6 sinov in 6 hčera, najstarejši otrok je star 19 let in po besedah staršev je med otroki veliko harmonije in veselja: »Starejši skrbijo za mlajše in jim pomagajo pri njihovih zadolžitvah.«

Prebuja veselje in nežnost med udeleženci sinode

Palonijevi se na sinodi od vseh počutijo zelo lepo sprejeti, papež Frančišek pa je malega Davideja blagoslovil že na prvo jutro srečanj. »Ko smo mu ga predstavili, je cel njegov obraz zažarel v nasmehu,« pripoveduje oče Massimo. »Potem sva mu pokazala pa še sliko vseh najinih otrok in njegov nasmeh je postal še večji!«

Podoben učinek ima mali deček tudi na druge udeležence sinode, kot opažata starša: »Ta otrok prebuja veselje, nežnost. Praviva mu ‘sinodalni otrok’. Meniva, da si je Bog zares želel, da bi bil soudeležen na tem zasedanju. Na svoj mali način dela veliko delo, ko na otipljiv način kaže lepoto družine.« Ko sta Palonija prejela povabilo na sinodo, je bila Patrizia noseča, vendar se takrat nista tako jasno zavedala, da bo njegovo rojstvo tako blizu sinode.

Nekateri ga uspavajo …

Po prvem zasedanju je Patrizia povedala, da se je Davide dobro počutil v naročju in da je celo popoldne prespal. Po zaključku in nekaj pozdravih pa so morali hitro v prenočišče, saj je Davide postajal lačen, poleg tega sta se zakonca želela slišati še s preostalimi otroki, ki so ostali doma na Nizozemskem skupaj s starimi starši.

Tudi ponosni oče Massimo pravi, da se je Davide do sedaj zelo lepo obnašal, svoje mnenje o govorih škofov pa izraža bodisi s tem, da spi ali da ostaja buden. »Nekdo je zadnjič zapisal, da ga je je neki prelat zazibal v spanec,« hudomušno razlaga Massimo, »in ne morem zanikati, da se je to res zgodilo, ne bom pa povedal, kateri je to bil.« Na srečanjih Davide le redko zajoka, če pa že, to nikogar posebej ne moti.

»Humanae Vitae ni težko breme, ampak je veselje in milost«

Sicer pa zakonca Palona pravita, da želita na sinodi pričevati tudi o tem, da živeti Humanae Vitae, okrožnico Pavla VI., ki govori o nesprejemljivosti kontracepcije in pomenu odprtosti za življenje, »ni težko breme, ni nekaj nemogočega, ampak je veselje, je milost«. Občutita veliko hvaležnost papežu Pavlu VI. in tudi mnogim družinam iz neokatehumenske poti, ki tako kot oni živijo to dimenzijo življenja.

Massimo, na katerega je na sinodi poseben vtis naredila ponižnost škofov, je 10. oktobra za Crux takole strnil svoje dotedanje vtise: »Nekateri škofje zelo odprto govorijo o tem, da je tudi Cerkev deloma odgovorna za izzive, s katerimi se danes soočajo družine, da je bila morda narejena napaka v tem, da jim ni bila ponujena dovolj resna pot uvajanja v krščanstvo. V njih vidim to odprtost, da so pripravljeni vse tvegati za družino.«

Bog lahko deluje v vseh družinah!

Njegova žena Patrizia pa si od sinode želi predvsem eno: »Upajmo, da se bo s to sinodo odkrilo lepoto krščanske družine. Obstaja namreč veliko krščanskih družin, ki so zadovoljne, srečne, da izkušajo zvestobo v zakonu in veselje nad polno hišo otrok kljub vsem težavam, s katerimi se soočajo, tako kot mi, ki smo čisto običajni, preprosti, slabotni ljudje s svojimi boji. A če je Bog lahko toliko naredil v naših življenjih, lahko deluje tudi v vseh drugih družinah.«

Poleg iskrene želje pomagati družinam, ki jo Palonijeva zaznavata med škofi, pa ju na sinodi navdušuje tudi skupnostni duh, ki veje med vsemi navzočimi družinami: »Vsi prinašamo različne izkušnje glede na to, od kod prihajamo, kakšno pot vere smo prehodili, glede na tip družine, a vsi delimo istega duha. Nikoli prej se nismo videli, poznamo se šele nekaj dni, a Bog je v trenutku med nami ustvaril skupnost,« tako sta 12. oktobra Palonijeva povedala za Zenit.

Viri: Crux, Zenit, CNS

Foto: CNS, Repubblica.it, domradio.de

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja