Najini in otroci prijateljev se ne razumejo med seboj

foto: freepik.com

Pozdravljeni!

Imam eno morda malce nenavadno vprašanje (v krogu poznanih namreč ne najdem podobnega primera). »Težava« je sledeča: moji in prijateljičini otroci se ne razumejo.

S prijateljico imava zelo tesno vez od začetka srednje šole in podobno stare otroke. Sicer ne živimo v istem kraju (ne obiskujejo iste osnovne šole), se pa veliko družinsko družimo, tudi najina moža sta prijateljsko povezana. Naši otroci pa so med seboj kot psi in mačke. Tu ne gre za otroško nagajivost in prepire, ki so pač med otroki prisotni, ampak se dejansko ne prenesejo. In vse skupaj je že prav moreče in nadležno, ker ne mine piknik, izlet, kavica brez tega, da ne bi vsak na svoj konec odšli slabe volje.

Poskusili smo že s pogovorom. Poskusili smo z dejstvom, da ni potrebno, da so najboljši prijatelji, da pa morajo najti način, kako bodo shajali skupaj.

Seveda vemo, da obstaja možnost, da se družimo brez njih. Ampak ni tako enostavno – mi se radi družimo tako, da gremo v hribe, na izlete, da imamo piknike – in škoda nam je, da otroci tega ne bi doživeli z nami. Iti zvečer ven na večerjo nam pač ni v velik užitek.

Smo edini s to težavo? 🙂 Kaj predlagate, da naredimo na tem, da bi lažje shajali skupaj in – utopično – morda postali celo prijatelji?

Hvala za vsak nasvet, misel, namig!


Draga bralka,

najprej zagotovilo: zagotovo niste edini s takšno težavo. Odnosi so kompleksni – vsak posameznik v vsak odnos vstopa kot individuum in se zato odziva (ter odnos doživlja) na popolnoma svoj način. Ne razlikujemo pa se le v temperamentu in osebnostnih lastnostih, ampak tudi v svojih izkušnjah, razumevanju sveta, pričakovanjih do sebe in drugega … Velja tako za odrasle kot za otroke. 

Ob branju vaše situacije so mi prišla na misel izhodišča Alberta in Leonide Mrgole (iz knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo). Čeprav pišeta o najstnikih, lahko njuno znanje uporabimo tudi v drugih situacijah. Poudarjata, »da dinamika medsebojnih odnosov ne poteka po načelu vzrok-posledica, ampak s svojimi vedenji povratno vplivamo drug na drugega in tako soustvarjamo izide naših reakcij« (str. 41). Vsak odnos je torej »krožen«: na odnos vplivamo s svojim vedenjem, hkrati pa se vedno odzivamo na vedenje drugega. 

Odnosi med otroki ne potekajo preprosto tako, kot si zamislimo starši.

Tretji vidik odnosov pa so naše misli. Zakonca Mrgole celo pravita, da so misli, s katerimi vstopamo v odnose, bolj odločilne kot dejanja, ki jim sledijo. To se mi zdi pomembno iz vidika, da če otroci pred srečanjem (morda celo med sabo) obnavljajo slabe izkušnje, v odnos vstopijo »negativno nastrojeni«. 

Tudi sama imam podobno izkušnjo, da se otroci niso razumeli, čeprav morda ni bila tako izrazita. Sin in njegov vrstnik, sin družinskih prijateljev (takrat sta bila stara šele okoli 5 let), sta imela zelo ambivalenten odnos – zdelo se je, da je sina včasih strah prijatelja. Starši smo ob tem doživljali stisko. Na začetku se nam je bilo kar neprijetno soočiti se s situacijo; sploh nismo vedeli, kje bi se lotili. Bili smo zelo pozorni, veliko smo se pogovarjali, pa do kakšnih posebnih ugotovitev nismo prišli. Sedaj, ko sta fanta stara 9 in 10 let, se veliko bolje razumeta. Tako da sploh ne morem reči, kaj je pravzaprav delovalo (če sploh kaj). Izkušnja mi je dragocena zaradi dveh spoznanj: odnosi med otroki ne potekajo preprosto tako, kot si zamislimo starši. In da se medsebojna razmerja med otroki lahko relativno hitro spreminjajo. 

Na kaj vse torej lahko pomislimo v takšni situaciji, kakršno ste opisali?

Najprej preverimo (seveda primerno otrokovi starosti in z vsakim otrokom individualno), kako otroci sami doživljajo ta odnos. Kaj jih moti? Kaj pa jim je vendarle všeč/v redu? Kakšna pričakovanja imajo pred druženjem? Kako poteka njihova igra? Kdo odloča, kako se dogovarjajo, kako rešujejo konflikt? 

Razmislimo tudi sami pri sebi, kakšna so naša pričakovanja in kako situacijo vidimo mi. Imamo morda kot družini zelo različen življenjski slog? Drugačna družinska pravila? So otroci med sabo bistveno različni (starost, spol, zanimanja, osebnost …)? Kaj si želimo od srečanj mi in kaj pričakujejo otroci? Kaj mene najbolj moti? To, da grem domov slabe volje ali to, da otroci niso prijatelji? Imajo otroci sploh problem ali ga imamo bolj odrasli? Morda kakšno stvar posplošujem (»vedno« se razidemo slabe volje – se res vedno ali kdaj tudi ne)?

Imamo morda kot družini zelo različen življenjski slog? Drugačna družinska pravila?

Skupaj (odrasli) se potem lahko pogovorite, do kakšnih ugotovitev ste prišli. Kdaj so se otroci dobro razumeli (dejavnost, trajanje druženja, kje je bilo druženje)? S čim lahko shajajo, kje pa se stvari začnejo zapletati? Je bila kdaj kakšna situacija, ko ste se skupaj imeli lepo?

Na podlagi vseh ugotovitev lahko prilagodite, seveda kolikor se da, svoja druženja. Morda otroke pripravite vnaprej in jih spomnite na pozitivne izkušnje. Lahko pripravite vodene dejavnosti (občasno ali na začetku srečanj), da jim načrtno omogočite pozitivno izkušnjo. Ena od možnosti je tudi, da jih usmerite, da se igrajo (če je več otrok) po manjših skupinicah/parih. Ali pa se takoj, ko se ponovno srečate, dogovorite za pravila druženja (starši se prej seveda uskladite). 

Vsa ta izhodišča so napisana zelo »na pamet«. Morda za vas ne bo nič ustrezno – lahko pa vam dajo kakšno drugo idejo, ki bo delovala v vaši situaciji. 

Situacija, s katero se soočate, je res zelo naporna – tako za vas kot za otroke. Veliko ste že naredili, saj o vseh vidikih težave razmišljate, se pogovarjate. Spodbujam vas, da s tem še nadaljujete, saj je to najboljša pot, da bodo odnosi čim bolj optimalni – morda prijateljski, če ne, pa vsaj znosni. 

Petra Lukan, izvajalka delavnic za mame in hčere

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Razmišljam o dveh možnostih
  1. Ste pomislili na to, da so vaši otroci ljubosumni? Nekdo jim krade čas, ko bi bili starši lahko z njimi. In samo njihovi. Vi pa jim v zameno ponujate neke bedne otroke… Smejite se šalam prijateljev, nad lastnimi otroki pa zgolj stresate jezo in pričakujete točno določene klišeje.
  Poizkus: vključite jih v debato z odraslimi, spustite se na njihov nivo, povejte kakšno dobro šalo, igrajte se z njimi karkoli…šport, pantomima, najbolj smešen selfi. Skratka, naredite vaše izlete in druženja zanimiva, za vse otroke. Če nič ne deluje, začasno prekinitev prijateljstvo. Otroci so prvi, vsak trenutek z njimi je dragocen, saj bodo vse prehitro odleteli iz gnezda. Iz lastnih izkušenj vam povem, da se slej ko prej tudi prijateljstva ohladijo (ni potrebno, da bi šlo kaj narobe, je naravni proces). Prihajajo pa nova. Z veseljem in radostjo se boste spominjali prijetnih trenutkov za nazaj. Vendar le spominjali. Družina vam bo pa ostala. Ne dopustite, da bi vas otroci kasneje postavili na stranski tir, kot ste sedaj vi njih.
  2. Je tudi možno, da so preobčutljivi. To pa še posebej dobro poznam. Prizadetost, razočaranje, občutek manjvrednosti je tisto, kar zareže tako globoke rane, da se nikdar popolnoma ne zacelijo. Mogoče se tega ne zavedate, da vaš mladostnik občuti strašno ponižanje, če hvalite prijateljevo mularijo, češ, kako so uspešni, nadarjeni, pa pozdravljajo, delajo, kuhajo….naši pa nič. Prosim, povejte jim, da ima vsak človek svoje minuse in pluse, da je nujna določena toleranca. Bodite ponosni nanje in jim to tudi povejte. Vprašajte jih, če svojim staršem privoščijo, da bi se imeli lepo. Če ne, boste razumeli in šli na izlet samo z njimi. Vendar je potem naloga vaših otrok, da vas pripravijo do veselega razpoloženja. Res pa vas lepo prosim, v tem obdobju pazite na besede in dejanja. Pohval ji nikoli preveč. Otroci so iz krvi in mesa staršev, stopite korak nazaj in se jim pribljižajte. Vaš čas brez otrok bo zelo hitro prišel in verjemite mi, zelo prazen in pust lahko postane. Če boste dosegli, da vas bodo otroci spoštovali in cenili, ne glede na ceno, ste zmagali.

  1. Spoštovani gospa Marina,

   ne vem, če boste tole kdaj prebrali ali ne, morda pa koristi komu drugemu.
   Prekinitev prijateljstva zaradi otrok se meni zdi zelo zelo narobe. Pravite, da prehitro pride čas, ko otroci odletijo iz gnezda in potem nastane samota. Ja, seveda. Če prijatelje odženeš, ker se otroci ne marajo, boš vedno sam. Tudi, ko otroci zapustijo gnezdo. Kje pa piše, da moramo vse svoje življenje podrediti otrokom? Nekateri naši prijatelji počno ravno to – otroci jim narekujejo, s kom se družijo. To pomeni, da si otrok najde novo prijateljico in oni hočeš nočeš dobijo nove odrasle “prijatelje”. Bedno in neumno do konca.
   Se pa strinjam, da je treba paziti, da svojih otrok ne kritiziraš in daješ v nič pred drugimi ljudmi in v njihovi prisotnosti.

   Mi smo se zelo razumeli z eno družino, ki nas zdaj več ne povabi oz. so se odnosi ohladili, ker njihova zafnana hči ne mara naše punce. Nista imeli nikoli nekih konfliktov, sploh ne. In včasih sta se celo ujeli, ne pa vedno. Njihova teži v soodvisniške odnose, naša pa ni iz takega testa, pa ji ni zanimiva. Ampak, ker se ta stara butlja popolnoma prilagajata svoji princeski, se pač več ne družimo. Pa smo imeli zelo lepa druženja, veliko skupnega ter ure in ure zanimivih pogovorov. Mi je zelo žal, ampak nimam kaj. Na stara leta bodo pa stari ostali sami. Otroci tako ali tako grejo do doma in prihajajo samo občasno na obiske.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja