Mateja Šolar: »Srečanje Alfa je prostor, kjer si sprejet, kjer si lahko ti, ne da bi te kdo obsojal ali ti moraliziral.«

Kako lahko odrasli kristjani odkrivamo vero? Kam lahko pridejo neverni, ki si zastavljajo življenjska vprašanja? Kje ni »napačnih vprašanj«, ampak se v sproščenih debatah odpirajo najrazličnejša vprašanja o Bogu in Cerkvi?

Odgovor je Alfa. Gre za niz srečanj, ki bodo v prihodnjih mesecih potekala v šestih slovenskih župnijah (glej okvirček). Namenjena so odkrivanju krščanske vere, udeležujejo se jih tako verni kot neverni. V tujini je Alfa že desetletja znana po navdušujočih sadovih, zdaj pa postaja vse bolj prepoznavna tudi v Sloveniji.

O tem smo se pogovarjali z Matejo Šolar, direktorico zavoda Srečanja Alfa. Mateja prihaja iz Pameč pri Slovenj Gradcu in je za polovični delovni čas zaposlena na pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec Pastir.si. Je poročena in trenutno na porodniški po rojstvu prvega otroka. Zase pravi, da prihaja iz tradicionalno verne družine. Bila je precej aktivna, skavtinja in animatorka, vendar nikoli ni imela osebnega odnosa z Bogom. Dokler je ni Bog na čisto poseben način poklical …

Mateja, srečanja Alfa so v tujini že dolgo znana »blagovna znamka«, v več desetletjih se jih je udeležilo preko 30 milijonov ljudi. Kdaj ste se navdušili nad njimi in na kakšen način se zdaj širijo po Sloveniji?

Ja, Alfa se poleg Evrope in Amerike intenzivno širi tudi po Aziji in Afriki, tako da je število udeležencev res impresivno. V osnovi gre za protestantski program, vendar se že leta izvaja tudi v okviru Katoliške cerkve. Naš župnik Simon Potnik je bil pred nekaj leti na konferenci v Halifaxu v Kanadi, od koder izvira Božja prenova. Že prej je slišal za Alfo, tam pa se je nad njo navdušil in se odločil, da z njo poskusi tudi v Sloveniji. Takrat mi ideja ni bila všeč, zdelo se mi je, da bo zahtevala preveč časa in truda. (smeh) Čeprav takrat sploh še nisem bila zaposlena na pastoralni zvezi.

Najprej sem bila na Alfi kot udeleženka. Organizatorji so vabili ravno takšne, kakršna sem bila jaz – aktivne kristjane, ki niso evangelizirani. Tja nisem šla s celim srcem, malo sem se držala nazaj. Vendar se je nekaj začelo dogajati, počasi sem začela graditi odnos z Jezusom. Pol leta zatem sem šla še na seminar Ženska na polno. Tam se me je dotaknil Sveti Duh, moj pogled se je popolnoma spremenil. Bogu sem rekla: »Vidim, da moje življenje ni v redu. Zato bom zdaj vsemu, kar mi pošlješ, rekla ja.« Prišel je čas korone, kot s.p.-jevki mi je bilo precej težko. Takrat me je poklical Simon Potnik in mi predlagal, da bi začela delati na pastoralni zvezi. Nihče ni točno vedel, kako bo to videti. Ampak Gospodu rekla da. (smeh)

Najprej sem postala gostiteljica Alfe, potem voditeljica in nazadnje podpora voditeljem. Vedno bolj sem opažala, kako me Bog po njej spreminja. Alfa je res prostor, kjer si sprejet, kjer si lahko ti, ne da bi te kdo obsojal ali ti moraliziral. Vsak se počuti dobrodošlega, vsak občuti, da ga je nekdo od prvega srečanja dalje vesel. To se mi zdi fantastično.

Pri Alfi ne gre za predavanja ali tečaj, ampak za srečanja v sproščenem okolju. Kako potekajo?

Metoda Alfe mi je zelo všeč. Kje beseda najlepše steče? Ob dobro obloženi mizi. Tukaj se začne, s prigrizkom ali večerjo. Pri nas smo stvar vzeli resno, zato pripravljamo pravo kuhano večerjo. Že na začetku se udeleženci razdelijo v male skupine, v katerih je od osem do dvanajst oseb. Vsako vodi gostitelj. Po prostem pogovoru se na vsakem srečanju pogleda filmček, ki ga je pripravila mednarodna organizacija Alfa in je preveden v slovenščino. Filmčki odpirajo zelo globoke in zanimive teme, od Jezusa, Svetega pisma, molitve … Ob njih se potem odpre pogovor. Gostitelj je samo moderator, ki poskrbi, da pogovor teče in da vsak, ki želi, pride do besede, ne da bi čutil pritisk. Vseh srečanj je enajst, zraven spada tudi Alfa vikend.

Srečanja so namenjena vernim in nevernim, krščenim in nekrščenim. Nekateri vedo veliko, nekateri skoraj nič, marsikdo ima verjetno kakšen predsodek. Kako vam uspe nagovoriti vse?

Filmčki se vedno končajo s kakšnim res zanimivim vprašanjem, da lahko vsak nekaj podeli, ne glede na to, ali je vsak dan pri maši ali ni temu niti blizu. Delimo svoja doživljanja in občutke, ki so pri vsakem edinstveni. Temeljna vprašanja, na primer ali obstaja nekaj več, zakaj sem tu … so nagovarjajoča za vsakogar. Zgodi se, da pride kdo, ki že na začetku pove, da je prišel samo zaradi žene in ne bo ničesar delil. Po nekaj srečanjih se takšni udeleženci ponavadi spremenijo v tiste, ki so najbolj zgovorni. (smeh)

Kakšen je »tipičen udeleženec« srečanj Alfa? Imajo kakšno skupno točko?

Srečanja so namenjena vsem, od končane srednje šole pa do konca življenja. To pomeni, da so udeleženci zelo raznoliki. V majhnih skupinah se potrudimo, da podobno stare udeležence uvrstimo v iste skupine. Vendar dobro funkcionirajo tudi starostno mešane skupine. Pri tem zaupamo Svetemu Duhu, ki nam pomaga urediti tako, da je za vse najboljše.

Mislim, da je skupna točka vseh udeležencev hrepenenje. Po novih uvidih, poglabljanju znanja, druženju, pogovoru, sprejetosti, slišanosti. Za vse je značilna tudi določena odprtost.

Kakšne so vaše izkušnje z neverujočimi, ki se udeležijo Alfe? Kako sploh izvejo zanjo?

Pri neverujočih zaenkrat še ni navala. (smeh) Večina udeležencev ima določen stik s Cerkvijo, niso pa še evangelizirani. Največ neverujočih pride preko katehumenata, kjer jih usmerjajo v Alfo. Kdo pa pride tudi zaradi osebnega povabila. Pri oglaševanju smo se lotili že marsičesa, od jumbo plakatov do radia in spleta, vendar na koncu največ šteje osebno vabilo. Če povabim svojo prijateljico in ji povem, da bom tudi jaz tam, se bo veliko lažje odzvala. Pri nas srečanja zaenkrat potekajo v župniščih, v tujini pa se jih organizira tudi po domovih. Nekdo, ki ga je program nagovoril, k sebi domov povabi prijatelje. V sproščenem vzdušju se družijo, si vsak teden pogledajo en filmček in debatirajo.

Kakšni so kristjani, ki niso evangelizirani? Verjetno v to kategorijo spada večina krščanskega občestva.

Takšna sem bila včasih sama. V nekaj sem verjela, zmolila sem kakšen očenaš ali zdravamarijo in šla k maši. Nisem pa se pogovarjala z Jezusom, nisem imela osebne molitve in nisem se čutila povezana z Bogom. Neevangelizirani so kristjani, ki Jezusu še niso dali priložnosti, da bi dejansko vstopil v njihovo življenje in srce.

Cilj Alfe je pripeljati ljudi k Jezusu. Kakšne sadove opažate v svoji župniji?

K maši prihaja več ljudi. (smeh) Predvsem pa je precej več ljudi, ki želijo nekaj dati nazaj, ki želijo služiti. Niso več pasivni udeleženci, ampak vidijo, da je dobro, če so del skupnosti in v njej prispevajo. Alfa zbudi zanimanje za vero, po njej je čas za katehezo. Marsikdo začuti, da bi rad začel prihajati k maši ali poglobil svoje versko znanje. Stkejo se tudi nova prijateljstva, ljudje se povežejo. Zaradi Alfe smo v župniji postali bolj pozorni na gostoljubje in dobrodošlico. Obiskovalci se morajo čutiti dobrodošle, še preden vstopijo! Zato metodo Alfa počasi uvajamo v vsa naša srečanja. Dobrodošlica, povezanost, prigrizek … Ljudje se morajo počutiti domače.

Alfa je čudovita, ker gre za nekakšno plitvino, preko katere lahko ljudje vstopijo v odnos z Bogom in odrinejo na globoko. Če bomo nekoga, ki je oddaljen, takoj poslali k maši, bo to zanj preveč. Alfa omogoča prostor, da bo lahko zaplaval.

Kje se lahko letos udeležite srečanj Alfa?

V prvi polovici leta 2024 se program Alfa začenja vsaj v šestih župnijah:

  • Polzela (ob sredah zvečer, začetek 10. januarja),
  • Slovenj Gradec (ob četrtkih zvečer, začetek 18. januarja),
  • Šentjur (ob torkih zvečer, začetek 16. januarja),
  • Trbovlje (ob sredah zvečer, začetek 10. januarja),
  • Velenje (ob sredah zvečer, začetek 10. januarja),
  • Dravograd (ob sredah zvečer, začetek 17. januarja).

Dobrodošel je vsak! Pridružite se lahko tudi na drugem ali tretjem srečanju.

Lansko leto ste bili med ustanovitelji zavoda Srečanja Alfa. Kaj se nam obeta? Lahko Alfo pričakujemo tudi v drugih krajih po Sloveniji?

Želimo si, da se Alfa čim bolj razširi po Sloveniji. Podpreti želimo voditelje in gostitelje, in sicer z materiali, izobraževanji, podporo. Z Alfo se je pri nas poskusilo že pred dvajsetimi leti, vendar se takrat ni prijela. Zdaj se res v celoti držimo metode, kakršno so zastavili v tujini, ki preizkušeno deluje ter daje sadove. Alfa je tako močno orodje evangelizacije, da si jo res želimo pripeljati med ljudi.

Foto: osebni arhiv

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja