Marija – zgled vsem mamam v svojem odločnem »DA«

Thumbnail

Ker je jutri cvetna nedelja, se že danes spominjamo Gospodovega oznanjenja in učlovečenja. Marijin »da« Bogu je bil za človeštvo gotovo najpomembnejši izrečeni »da« v celotni zgodovini. Po njenem materinstvu pa je posvečeno materinstvo vseh mater sveta.

Danes torej praznujemo vse mame. Toda, ali znamo in zmoremo po zgledu Marije v vsakdanjem življenju na vsak Gospodov klic tudi me odgovoriti z »DA«?

Ga sploh slišimo, poslušamo, upoštevamo, kadar nas ljubeče usmerja na poti, na kateri nam je za nekaj časa zaupal svoje otroke?

»Ne skrbi!«

»Da, svoje skrbi prelagam nate …« Toda, jih res? Zmorem zaupati, da bo Bog poskrbel za vse moje skrbi glede otrok?

Seveda se kosilo ne bo skuhalo samo in perilo se samo ne bo opralo, to je izključno moja odgovornost. A kolikokrat iščemo odgovore na svoje skrbi na vseh koncih, le pri Bogu ne. Naša vase zagledanost in naša samozadostnost velikokrat preglasita Gospodov glas: »Ne skrbi!«

»Sprejmi tega otroka.«

Kadar pride do nosečnosti, ki ni načrtovana, pozitiven test lahko pospremita strah in obup. In tišina kot odgovor Bogu na njegovo prošnjo.

Toda če bi le zmogli med svoje skrbi spustiti Njegov glas, ki pravi, da to ni naključje. Da je načrtno in premišljeno izbral ravno tebe, da boš mati temu otroku. Da ima načrt in da bo poskrbel, da se bo vse dobro izšlo.

»Zaupaj mi!«

»Da, saj ti, toda …« Mame rade držimo vajeti v svojih rokah. Kadar nekaj ali nekdo ogroža naše otroke, se bomo z vsem srcem in telesom borile proti temu.

Žal pa se v prenekaterih izzivih pozabimo boriti tako, da zaupamo v Boga. Saj molimo, a prevečkrat bolj »za vsak slučaj«, kot da bi resnično zaupale in verjele, da Bog ve, kaj dela.

»Umiri se!«

»Da, a kako?« Nespeči dojenčki, trmasti malčki, vsevedni devetletniki in z očmi zavijajoči najstniki so idealni povodi za nervozno vedenje mame.

Toda Bog nas v teh trenutkih vabi, da se umirimo in se okrepimo, da bomo odreagirale, kot je prav. Kadar nam popuščajo moči in živci, vzemimo Sveto pismo in berimo. Njegova Beseda tako čudežno umiri dušo, da ji sledi tudi telo.

»Dovoli, da se zgodi moja volja.«

»Da«. A naj bo, če je le mogoče, v skladu z mojo.

Mame imamo za svoje družine veliko načrtov in sanj. In nismo ravno navdušene, če se nam stvari ne odvijajo v pričakovano smer. Toda potrebna je vera, da zmoremo reči »da« in sprejeti njegovo voljo, ki se velikokrat pokaže skozi preizkušnje.

S svojimi jasnimi »da« imamo včasih težave. Takrat naj nam bo v pomoč in zgled Marija, ki je zmogla izreči »da« z vso vero in zaupanjem, čeprav v ne ravno zavidljivih okoliščinah.