Mamin rojstni dan šteje!

Danes je mali šmaren, praznik Marijinega rojstva. Kakšno čudovito sporočilo za nas, mame! Tudi če se z rojstvom otrok pozornost preusmeri na otroške rojstne dni, ima mamin rojstni dan še vedno težo.

Veliko mam svojemu rojstnemu dnevu ne pripisuje večjega pomena. Tudi jaz. Med letom imamo toliko dela z organiziranjem praznovanj za svoje otroke in bližnje, da se nam ne da ubadati še s svojim. Še en dan pač, ko se zavemo, da smo malo starejše, in ko nekaj na hitro spečemo. Morda spadate med ženske, ki rade gostijo in pripravljajo praznovanja. Za številne pa je rojstni dan le še ena obremenitev. Sploh če ga morajo pripraviti (in nato pospraviti) same!

Kristjani praznujemo rojstni dan Jezusove mame

S praznovanji ob lastnih rojstnih dneh se mi že več let ne ljubi ukvarjati. Letos pa me je zadelo spoznanje, da kristjani praznujemo Marijin rojstni dan. Torej rojstni dan mame našega Odrešenika! Njeno rojstvo ni nikjer opisano. Nobenega veličastnega vzdušja s prepevajočimi angeli in sosedi, ki bi se ji prišli poklonit. Bilo je neopazno, pač rojstvo še ene deklice.

Brez nas na svetu ne bi bilo ne naše družine ne naših otrok. Ali ni že to dovolj velik razlog za praznovanje?

Toda njen rojstni dan je kljub temu pomemben dogodek. Tako pomemben, da ga Cerkev slovesno praznuje vsako leto. Če se Marija ne bi rodila, se ne bi rodil niti Jezus.

Čeprav zanj pogosto nimamo ne časa ne energije, šteje tudi naš rojstni dan – rojstni dan mame. Prav je, da se vsaka družina spomni nanj. In da se spomnimo tudi same! Brez nas na svetu ne bi bilo ne naše družine ne naših otrok. Ali ni že to dovolj velik razlog za praznovanje?

Mamin rojstni dan naj bo prazničen!

Mame med letom pripravimo kdove koliko praznovanj za bližnje. Za svoj rojstni dan pa si lahko privoščimo, da je prazničen predvsem za nas. Morda to vključuje gostijo za kup prijateljev in sorodnikov, morda pa tudi ne. Praznuje se na številne načine!

Na primer z dobro večerjo v dvoje. Ali z družinskim obiskom najljubše slaščičarne, kjer si vsak izbere svojo sladico. (Kar pomeni, da si vsaj enkrat letno prihranimo pritoževanje v slogu: »Jaz ne maram sadne!« ali »Zakaj mora biti vedno čokoladna?«) Praznujemo lahko z masažo ali dolgim sprehodom. Družinskim izletom ali pustolovščino. Čajem in kopeljo. Enodnevnim dopustom in časom zase. Obiskom večerne maše, kjer se Bogu zahvalimo za dar življenja.

Enostavne stvari ne zahtevajo ne veliko časa ne denarja, mamam pa narišejo na usta velikanski nasmeh. Naj bo rojstni dan mame vedno nekaj posebnega.

Ja, zahvalimo! Za vsak dan v minulem letu, za vse lepe in težke trenutke, za našo družino, poklic. Rojstni dan ni namenjen ogledovanju gub in tarnanju nad minevanjem časa, ampak veselju ob prehojeni poti in vsemu, kar nas še čaka.

Zato še spodbuda za vas, dragi možje. Tako kot Marija rojstnega dneva ne praznuje sama, ampak ga praznuje vsa Cerkev, dajte tudi vi svoji ženi vedeti, da mislite nanjo. Ženske smo v resnici zelo nezahtevne. 🙂 Napišite ji, koliko vam pomeni. Naročite dostavo šopka, ki jo bo presenetil v dopoldanskem času. Organizirajte varstvo in jo peljite na lepše. Spomnite otroke, naj ji narišejo risbe in dopišejo, zakaj je njihova mami super. Enostavne stvari, ki ne zahtevajo ne veliko časa ne denarja, mamam pa narišejo na usta velikanski nasmeh. Naj bo rojstni dan mame vedno nekaj posebnega. Vse najboljše, Marija, in vse najboljše, drage mame!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja