Mami, oči, kaj pa delata?

Sredi noči, popoldanskega počitka, pozno zvečer, zgodaj zjutraj … ko sta si ravno privoščila nekaj telesne bližine, se odprejo spalnična vrata, skozi pa stopi otrok. Za trenutek vsi otrpnete, potem se oglasi vprašanje – mami, oči, kaj pa delata? Redki zakonci se s takšno situacijo nikoli ne srečajo. Po navadi smo vsi skupaj v veliki zadregi. Kako ravnati, da bo prav za vse?

Obstaja nekaj osnovnih načel, ki nam pri pogovoru, in ta naj zares ne izostane, pomagajo. Naš odziv pa je zelo odvisen tudi od tega, koliko je star naš otrok.

Če do neljube situacije pride pri predšolskem otroku, moramo najprej previdno poizvedeti, kaj in koliko je sploh videl, razumel, povezal. Predšolski otroci pogosto sploh ne dojamejo prizora pred sabo. Sploh če je v poltemi in ker ga ne pričakujejo. V skladu s tem se potem odločimo, kako pogovor izpeljemo naprej.

Izogibajmo se naslednjim odzivom:

  • Pustimo zdaj to, pojdimo raje spat, brat, se igrat … Otrok natančno čuti, da nam je neprijetno in da mu nočemo odgovoriti.
  • Začnemo kar nekaj razlagati, pri tem pa sploh ne vemo, kaj v zvezi s prizorom otroka sploh zanima.
  • Otroku strokovno razlagamo, kaj je videl in zadeve poimenujemo s strokovnimi izrazi in razlagami. Otroka to morda sploh ne zanima in ga bomo samo zmedli.

Kaj je torej tisti pravi odziv? Najprej se previdno pozanimajmo, kaj je otrok sploh videl in zaznal. Ga je bilo strah? Je imel občutek, da se pred njegovimi očmi godi nasilje? Če je o posebnem objemu med mamico in očkom že kaj slišal, mu lahko povemo, da je šlo za to.

Če je otrok že v pred pubertetnem obdobju, bo razumel več. Verjetno se bo sam od sebe umaknil. Mi pa nikakor ne smemo odreagirati, kot da se ni zgodilo nič. Čimprej poiščimo čas in prostor, ko ne bomo moteni in bomo vsi primerno razpoloženi za pogovor. Dobro je, da skozi previdna vprašanja odkrijemo, kako se ga je prizor dotaknil. Ga je sploh razumel? Se mu je gnusil? Se sramuje? Se sramuje vas? Ima dovolj predhodnih informacij, da se ni ustrašil? Šele takrat, ko zberemo te odgovore, se lahko, z veliko mero spoštljivosti, pogovarjamo dalje.

Kaj pa če nas zaloti najstnik? Njemu je v trenutku jasno vse. Vendar morebitna silnost trenutka tudi njega zmede in včasih pretrese. Zato je nujno, da se tudi z njim pogovorimo. Pomembno je, da v nobenem starostnem obdobju ne pozabimo otroku zagotoviti, da je šlo za ljubezensko dejanje med staršema. Morda je primerno celo to, da se mu opravičimo, ker nismo bili bolj pazljivi. V vsakem primeru pa mora vedeti, da je spolnost nekaj, kar starše povezuje in je odsev njune medsebojne ljubezni in zato dober znak. Tudi najstnikom se dobro zdi, da se starša ljubita, pa če še tako zavijajo z očmi!Si želite o različnih vidikih spolnosti izvedeti še več?

Knjiga Sveta spolnost – dih jemajoča, vznemirljiva in izpolnjujoča razkrije najbolje varovano skrivnost krščanstva o osvobajajoči resnici izjemnega ljubljenja. Izčrpno in zabavno razloži načela in moči svete spolnosti. V knjigi boste med drugim našli zelo konkretne nasvete in tehnike, pa tudi pomoč pri najpogostejših težavah v spolnosti.

Knjiga, ki je pred letom dni pošla, je zdaj ponovno na zalogi! Vabljeni k naročilu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.