»Mama, oče in otroci«: Slovenija zbrala več kot 7.000 podpisov

Thumbnail

Včeraj, 3. aprila 2017, opolnoči se je končalo zbiranje podpisov za Evropsko državljansko pobudo »Mama, oče in otroci«. Slovenija je bila uspešna in je za več kot 1000 glasov presegla kvoto (zbrati bi morali najmanj 6.000 podpisov).

 

Po neuradnih podatkih je bilo v Sloveniji zbranih 7.116 podpisov (4.754 po spletu in 2.362 na papirnatih obrazcih). Podpisi v tiskani obliki po pošti še prihajajo, tako da bo številka verjetno še nekaj višja.

Ker so pri Evropski državljanski pobudi (ECI) predpisi glede zbiranja podpisov precej strogi (v vsaki državi jih mora preveriti pristojna ustanova in izločiti podpise z napakami v podatkih), se lahko zgodi, da bo po uradni preverbi s strani upravnih enot nekaj podpisov izločenih, a organizatorji ocenjujejo, da bo številka 7.000 obstala.

Kako naprej?

V tem trenutku je ključna neznanka, ali je na evropski ravni pobudi uspelo zbrati skupaj 1.000.000 glasov, kar pomeni, da lahko predlog o zakonodajni zaščiti zakonske zveze kot zveze moškega in ženske gre kot uraden predlog na evropsko komisijo.

Pogoja za uspeh Evropske državljanske pobuda sta dva:

  1. Da nacionalno kvoto doseže vsaj 7 držav. Nacionalna kvota je predpisana glede na število prebivalcev ozioma poslancev v evropskem parlamentu. Slovenska kvota je 6.000. Največjo kvoto ima Nemčija (72.000). Ta pogoj je izpolnjen, saj je kvoto po neuradnih podatkih doseglo 11 držav. Zelo blizu so nekatere velike države (Nemčija, Francija, Bolgarija).
  2. Da države skupaj zberejo 1.000.000 podpisov. Ali je ta pogoj dosežen, bo znano šele v prihodnjih dneh, ko bodo posamezne države evidentirale vse podpise, prispele po pošti.

[DOPOLNITEV 05.04.2017, 19.57: Tudi Nemčija je presegla nacionalno kvoto.]

Doslej so oba pogoja dosegle le 3 evropske državljanske pobude. Najuspešnejša med njimi je bila »One of us«, ki se je zavzemala za prepoved raziskav, katerih posledica bi bila smrt človeških zarodkov.

Če drugi pogoj ne bo dosežen, predlog ne bo vložen na evropsko komisijo, napoveduje pa evropski odbor ECI civilnodružbeno akcijo znotraj evropskega parlamenta.

Tudi pri družini in zakonski zvezi – Evropa dveh hitrosti

Ko bo končno znano število podpisov na evropski ravni, bo tudi čas za celovito ovrednotenje akcije.

Eno pa je jasno že zdaj: tako kot pri nekaterih drugih ključnih vprašanjih glede prihodnosti Evropske unije in Evrope se tudi pri pogledu na družino in zakonsko zvezo kaže jasna ločnica med vzhodom in zahodom.

Kje ta ločnica poteka, je jasno vidno, če pogledamo, katere države so dosegle nacionalno kvoto. Jedro teh držav sestavlja 8 držav s področja za nekdanjo železno zaveso: Litva, Latvija, Poljska, Slovaška, Madžarska, Slovenija, Hrvaška in Romunija. (Zelo blizu kvote je še Bolgarija).

Pridružile pa so se jim še 3 države, ki ležijo na vzhodu evropske celine: Finska, Grčija in Ciper.

Od vseh držav, ki so izpolnile kvoto, leži najbolj proti zahodu prav – Slovenija.

 

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja