Mama in evroposlanka sočasno

Vir: Flickr

Licia Ronzulli, italijanska evroposlanka (EPP), večkrat glasuje s tremi rokami (njena hčerka prispeva kar dve roki) in zase pravi, da je ena od srečnih mam.

Licia Ronzulli je bila izvoljena v Evropski parlament leta 2009. Znana je po tem, da pripelje hčerko Vittorio na plenarna zasedanja evropskega parlamenta v Strasbourg. Licia je pred izvolitvijo v parlament delala v bolnišnici v Milanu, diplomirala je iz psihologije.

22. septembra 2010 je prvič pripeljala hčerko (takrat staro le 44 dni) na plenarno zasedanje Evropskega parlamenta kot simbolično gesto za več pravic žensk pri usklajevanju družinskega in poklicnega življenja.

Licia pravi: “Hčerka odhaja v vrtec v Bruslju 3-4 krat na teden. V zadnjem tednu meseca, ko se vse poslanke in poslanci preselimo v Strasbourg, pa se mi zdi nesmiselno, da bi za ta čas odšla v varstvo, zato gre z mano in sem vesela, ker sem tudi sama zadovoljna, da sva skupaj.”

“Ta zanimiva slika je nastala, ko sva s hčerko Vittorio edini z dvignjenimi rokami glasovali proti dvojnemu sedežu evropskega parlamenta (Bruselj in Strasbourg), medtem ko so vsi ostali glasovali v prid dvojnemu sedežu in to kljub temu, da nas to stane gore denarja. Hčerka je neke vrste maskota v parlamentu – tudi ostali si jo želijo v avli in zato jo večkrat pripeljem s seboj,” pravi Licia.

Pa se res nihče ne pritožuje nad tem, da pripeljete svojo hčerko s seboj?

“Nihče se ne pritožuje. Dve leti nazaj je bila prva v parlamentu, danes ni več tako. Sedaj mnoge moje kolegice pripeljejo svoje otroke s seboj v Strasbourg. Na dan fotografiranja denimo je bilo poleg moje hčerke še 10 otrok v avli. Nenavadno se mi zdi in ni mi jasno, zakaj fotografirajo samo mojo hčerko.”

Verjetno zato, ker je bila prva …

“Gotovo je tudi to vzrok. Vendar želim, da je zelo jasno, hčerke ne uporabljam za moje politične aktivnosti oz. cilje. Za iste stvari se zavzemam vsepovsod; v pisarni, v parlamentu na odboru s hčerko ali brez nje. Raje pa vidim, da sva skupaj, če sva le lahko. Še posebej zato, ker nama je to obema v veselje. Po glasovanju oz. sejah sem lahko z njo pri igri, obrokih in skupaj lahko greva v bližnji park.”

Ali veste, da vam mnoge matere to zavidajo, nekatere pa vas tudi odkrito “sovražijo”?

In biti bolj sproščen v službi pomeni tudi bolje delati. “Vem. Žal mi je, da je tako in povsem razumem jezo mater, ki ne morejo početi tega, kar je meni samoumevno. Imeti svojo hčer ob sebi spremeni popolnoma vse, predvsem pa te sprosti. Imeti hčer ob sebi pomeni, da mi ni potrebno klicati v vrtec in spraševati, kako je, da mi varuška ne sporoči, da je hči bolna daleč stran od mene. Ni strahu oz. tesnobe in ni občutka, da je potrebno hiteti, klicati stare starše ali prijatelje. Na njene potrebe se lahko odzovem v nekaj sekundah. In biti bolj sproščen v službi pomeni tudi bolje delati.”

Torej imajo varstva v podjetjih prednosti …

“Absolutno. In vem, da deluje, ker so matere bolj sproščene. Vedo, da so blizu otrokom, in nimajo skrbi. Tako denimo niso na porodniškem dopustu do zadnjega možnega dne, temveč se vrnejo v službo prej. Na žalost smo na ravni evropske zakonodaje še zadaj. Na tem področju so bili sprejeti le delčki potrebne zakonodaje. Vse bitke za usklajevanje dela in družine so bile zavrnjene ali prekinjene. Naj bo jasno: imam najvišje spoštovanje do žensk, ki so “full-time” matere. Menim pa, da so diskriminirane predvsem ženske, ki si želijo usklajevati družinsko in poklicno življenje.”

Vir: www.panorama.it

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja